Рашисти хочуть створити «патріотичний» штучний інтелект для майбутніх воєн

АНАЛІТИКА 12.04.2023 Коментарі 0

Московити вирішили не відставати від цивілізованого світу та розпочали налагоджувати спілкування з ChatGPT. Вони і порад у штучного інтелекту питали, і інтерв’ю у нього брали, а ще виявили, що західні моделі налаштовані проти рф, і що для специфічних рашистських задач потрібен власний, патріотично-скрєпний ШІ, який вони вже майже створили.

Як свідчить новинна стрічка рашаЗМІ, стосунки зі штучним інтелектом (ШІ) у них розвивались доволі драматично. Хоча вони навіть спробували використати новинку у своїй пропаганді.

Спершу вони публікували відповіді на традиційно-утилітарні питання, на кшталт «у що вигідно інвестувати» чи «кого залишить без роботи ШІ». Далі пішли інтерв’ю з ChatGPT та іншими зразками «розумних чатів».

Московити цікавились, як їхня країна та економіка успішно протистоїть західним санкціям (із закладеною в самому питанні відповіддю). А далі почали експериментувати з більш гострими темами: наприклад, «За що Захід ненавидить і чому хоче знищити Росію?» А вже з цих відповідей вибудували цілу теорію змови.

«Шкідливі поради»

Поки інтелектуали світу переймались небезпекою з боку ШІ, розглядали і підписували звернення, аби сповільнити розробки і впровадження цих систем (аби процес не нашкодив людству), рашапропагандисти отримали виклики іншого ґатунку: багато відповідей систем штучного інтелекту сильно розходилися з генеральною лінією кремля.

Так, у розширеній відповіді, куди вкладати кошти, ChatGPT порадив купити цінні папери чи нерухомість, а також відкрити рахунок за кордоном. При цьому радив користуватися трастами і спеціалізованими фондами. Й одразу ж чесно попереджав, що «будь-які зміни, внесені урядом рф, можуть вплинути на спроможність вашої компанії захистити ці активи від заморожування (або вилучення)». Тож його рекомендація – краще тримати гроші, наприклад, у Швейцарії чи на Британських Віргінських островах.

«Ці місця успішно використовувалися у багатьох випадках російськими бізнесменами, які хотіли захистити свої компанії від будь-яких змін у російському законодавстві, які б негативно вплинути на них (наприклад, при спробі введення контролю за рухом капіталу)», - написав бот. Ну і хто тепер скаже, що ШІ не мудрий?

Але рашисти розгледіли в цих порадах підступний підступ. І вустами своїх «експертів» спробували вирулити у потрібному їм напрямку: мовляв, це вже неактуальні поради, які містилися в старих підручниках, зараз всюди санкції, півсвіту проти московії, і взагалі, навіть згадана Швейцарія заморозила кілька мільярдів роzzіянських активів. Тож нема чого з ними усіма зв’язуватися простому руzzкому чи навіть бізнесмену з боліт.

Щоб усі боялись, щоб не насміхались

Далі – більше. Пропагандисти вирішили спитати популярні нейромережі про те, за що Захід ненавидить, і чому хоче знищити рф. Отримані відповіді вони назвали «характерними». Що з цього правда, а що ні, можна здогадатися з цих текстів, опублікованих рашаЗМІ.

ChatGPT згенерував текст про те, що «розмір і геополітичне становище росії зробили її значною силою в Європі та Азії, що призвело до суперництва та конфліктів із Західною Європою та США».

ChatSonic повідомив, що «західні країни хочуть перешкодити росії стати надто сильною і потужно впливати на світові справи та інші країни».

YouChat: «Захід має давню історію недовіри та ворожості до росії. Ця ворожість посилилася останніми роками через анексію Криму, військову інтервенцію в Сирії та втручання у вибори президента США у 2016 році».

Perplexity AI: «Захід ненавидить росію через їхню сильну державу і вплив на регіон, а також через місію владіміра путіна кинути виклик західному світовому порядку».

Висновок з цього рашисти роблять не менш геніальний: «Нас ненавидять, бо ми є». Мабуть, така вже їхня доля.

Але на цьому вони не заспокоїлися. Бо усе ще плекають плани світового панування, тепер ще й за допомогою систем штучного інтелекту. У їхній уяві на світовій арені чи навіть на полі бою «рано чи пізно» зійдуться в протистоянні ШІ від різних творців та з різною мотивацією.

Як пише пропагандистське «ріа новасті», «нам на цей момент потрібен ШІ, який не скаже оператору: «Я не виконуватиму наказу, тому що ви проти ЛГБТ, бо захопили Крим і атакували мирну беззахисну Україну».

Далі московитська фантазія полинула у скрєпну далечінь, де їм привиділася поява «розумної зброї», яка ненавидітиме ворога і любитиме Батьківщину на рівні своєї ДНК – «до останнього електрона». Потрібно лише, аби цими речами займалися виключно патріоти рашки, і тоді постане ШІ зі справжнім росіянським характером.

Нейромережі на службі кремля

Спробу запустити альтернативу західному ШІ з його «ворожістю» росіянці вже робили, і не одну. Зокрема, їхня IT-компанія Sistemma створила московитський аналог ChatGPT – модель SistemmaGPT працює на росіянських серверах та адаптована для представників бізнесу та користувачів з боліт. При цьому послуговуватись можна як росіянською, так і англійською мовами (що вже якось підозріло непатріотично).

Однак загалом тему ШІ, схоже, вирішили маргіналізувати і залякати пересічних мешканців боліт його шкідливістю. Тож тепер заголовки новин звучать більш зловісно: «Чат-бот дає росіянцям шкідливі інвестиційні поради», «Сходження ШІ: чого варто боятися», «Бельгієць скоїв самогубство після спілкування зі штучним інтелектом» «Чат-бот розкрив плани знищення людства».

Тим часом різноманітні служби кремля намагаються витиснути з нових можливостей нейромереж максимум користі для себе. Наприклад, «роскомнагляд» планує влаштувати глобальне стеження за усім російськомовним інтернетом за допомогою штучного інтелекту.

Так вже деякий час триває робота над проєктом «автоматичної системи аналізу медіаматеріалів та пошуку точок інформаційної напруги в інтернеті «Вепр». Ця система, над якою працює ряд інститутів, мала б виявляти протестні настрої, фейки та негатив щодо перших осіб та держави, маніпуляції громадською думкою, дискредитацію «традиційних цінностей».

Також «роскомнагляд» працює над системами «МИР» та «Окулус» – вони за допомогою ШІ повинні знаходити і блокувати «заборонену інформацію» в текстах, картинках і відео. Зокрема, «Окулус» має розпізнавати учасників протестів з фото і відео, відстежувати «фотожаби, демотиватори, карикатури» на ліліпутіна та порівняння його з Гітлером. Водночас подейкують, що усім контролюючим службам вже давно банально бракує працівників, аби усе перевіряти (в т.ч. і за згаданими програмами).

Мир від штучного інтелекту

Днями московити активно цитували публікацію з німецької Berliner Zeitung, журналісти якої запитали у ChatGPT, як закінчити війну в Україні та яким міг би бути мирний договір. Бот запропонував тексти звернень до президентів рф та України, а також склав проєкт угоди.

Звісно, що рашапропагандисти цитували лише вигідні їм фрагменти публікації. Зокрема, у листі від імені канцлера Шольца до ліліпутіна згадали лише тезу про визнання Німеччиною «законних інтересів рф у сфері безпеки». «Ми хотіли б запропонувати вам перспективу того, що конструктивна взаємодія та готовність до припинення вогню і мирних переговорів можуть відкрити двері для покращення співпраці між росією та Європою», - цитують обіцянку ChatGPT у рашаЗМІ.

Водночас іншу ключову цитату з листа вони не згадували: «Війна в Україні завдасть не лише гуманітарних та економічних збитків, а й послабить геополітичні позиції Росії та посилить напруженість у відносинах з іншими країнами», - так бот фактично попередив путлєра про наслідки продовження війни. Але це вже не вписується в рашистські ідеологічні рамки т.зв. «спецоперації», тому її проігнорували. Загалом в оригіналі лист до кремлівського карлика написаний у надзвичайно дипломатичному тоні – схоже, ШІ також прагнув задобрити недогітлера.

Листа до Володимира Зеленського рашисти, звісно, не цитували. А в ньому також йшлося про необхідність припинення вогню та початку мирних перемовин.

«Ми хотіли би запевнити вас, що Німеччина та її європейські партнери стоятимуть поруч з вами та Україною у захисті суверенітету та територіальної цілісності вашої країни. Ми готові надати економічну і політичну підтримку для сприяння відбудові та розвитку України після досягнення мирного рішення», - написав ChatGPT, фактично передбачивши гарантії територіальної цілісності України. Щоправда, аналогічний документ – Будапештський меморандум – так і не було виконано.

Московити не цитували і ввідну інформацію – про те, що з урахуванням умов, які склались станом на осінь 2021 р. ChatGPT прогнозував, що усе і так йде до війни.

Згадавши про проєкт мирного договору, рашисти зазначили, що серед його пунктів – негайне припинення вогню, відведення військ на початкові позиції, створення демілітаризованої зони вздовж існуючої лінії фронту під егідою міжнародних миротворців та законодавчий захист прав російськомовного населення у регіоні. Та й по всьому.

Деталей про те, що йшлося про відведення військ на позиції до початку війни в лютому 2022-го, що межі демілітаризованої зони визначатиме спецкомісія, а статус автономій пропонується надати Донецькій та Луганській областям «у межах їхніх кордонів» (себто, якими вони були до 2014 року), роzzіянські пропагандисти не повідомляли. Тобто, інфопривід вони використали на повну виключно у своїх цілях.

Звісно, що це не єдиний приклад використання ШІ як ньюзмейкера і навіть «миротворця».

У потоці новин останніх днів у ТГ-стрічці одного з відомих рашистських інформаґенцій промайнуло повідомлення і про «думку з приводу», яку нібито висловив ChatGPT стосовно вигнання російської православної церкви з України.

Щоправда, спроба підтвердити цю інформацію в інших джерелах провалилася: знайти оригінальну інформацію СПЖ, на яку посилаються рашапропагандисти, не вдалося. Так само відсутня ця новина й на основній стрічці аґенції. Дуже схоже на те, що цю «новину» автори ТГ-каналу просто вигадали – або просто на підкріплення своєї позиції, або тестуючи реакцію авдиторії на новини «від ШІ». Зрештою, яка може бути відповідальність нейромережі?

Рашисти відверто випробовують можливості штучного інтелекту, при чому не лише його «розумові здібності», але й «інформаційні» - як контентмейкера та автора потенційних інформаційних провокацій.

На думку дослідників з OpenAI, Стенфордського та Джорджтаунського університетів, пропагандисти зможуть вдатися до дешевших і ефективніших тактик завдяки ШІ-інструментам. Більше не потрібно буде оплачувати роботу армії тролів, адже за допомогою нейромереж можна буде генерувати переконливі тексти у великих кількостях, розсилати їх у соцмережах, просувати через ЗМІ в інтернеті.

У таких держав, як Китай і Росія, вистачить грошей, щоб інвестувати у власні розробки. Тоді окрім постів пропагандисти зможуть задіяти й власних чат-ботів. Тут показовим є приклад чат-бота, який допоміг вплинути на людей, щоби вони вакцинувалися в розпал пандемії COVID-19.

Характерно, що майже третина росіян (опитаних Центром вивчення громадської думки) переконана: в найближчі 50 років відбудеться повстання машин. І хоча 50% впевнені, що цього не станеться, перша цифра – доволі вагомий контингент, щоб можна було працювати з цим страхом суспільства. Тому можливості ШІ будуть надалі демонізувати, а паралельно – використовувати у своїх пропагандистських цілях. І ми це вже відчуваємо на собі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: