Рашисти пішли в інформаційну атаку на американському фронті

АНАЛІТИКА 07.10.2022 Коментарі 0

Якби вас у чомусь спробували переконати Папа Римський, Трамп та Ілон Маск, ви б із ними погодились? А якщо б вони пропонували помиритися із нападником, який вас вже пограбував і поранив та не збирається на цьому зупинятись? Ось і Україна не погодилася.

Перший тиждень жовтня пройшов під знаком штовхання нашої країни до «мирних обіймів» з агресором. І займалися цим геть непересічні особистості. Щоправда, схоже, що вони викликали зворотній ефект.

Схоже, що у росіянців на тлі серії військових поразок немає іншого виходу, як задіювати другий – інформаційний фронт. І наступ на ньому спершу виглядав навіть досить потужно.

Що було видно в медіаполі

Ініціативи Папи Римського (Франциска) вже тривалий час викликають в українців суцільне розчарування. Адже він закликає не агресора до припинення нападу, а українців – до примирення, що виглядає особливо цинічно після величезної кількості жертв цієї війни серед наших мирних співгромадян.

Трамп вигулькнув у своїй соцмережі з традиційно несподіваною пропозицією – а чи не очолити йому переговорну групу між Україною та росією. Мовляв, «саботаж» на «Північних потоках» може спровокувати нову ескалацію. Тож краще не тягнути і украсти угоду зараз, «бо усі хочуть і потребують цього».

Серія твітів Ілона Маска про те, що Крим варто залишити рф, «референдуми» провести ще раз під егідою ООН а Україні залишитись нейтральною, що тут значна частина населення проросійська, що потрібно якомога швидше миритись, інакше можлива ядерна війна та ін. багатьох сильно здивувала. Адже навесні він підтримав Україну і навіть передав партію старлінків (щоправда, паралельно у нього для України ще одну партію закупив USAID, здається, за суттєво завищеною ціною).

Більшість ідей Маска – наративи рашапропаганди, тож нічого, окрім зневаги, вони не викликали. Йому відповіли президенти України і Литви, дипломати, чиновники і митці, а також пересічні користувачі твітера. Натомість винахідник та мільярдер цю активність назвав «найбільшою атакою ботів».

Ще одним цвяхом мала б бути стаття у поважному виданні The New York Times, де доволі відомі журналісти написали, ніби українські спецслужби стоять за вбивством дарії дугіної, і зробили це мало не всупереч застереженням американців.

Як це трактується

Ці, на перший погляд, розрізнені події дуже схожі на ланки одного ланцюжка. Його намагається сплести москва з однією метою: аби світ змусив Україну сісти за стіл переговорів ще до того, як рашистів виженуть з української території.

Адже усі «мирні ініціативи» одразу підхоплюються рашистсько-пропагандистськими ЗМІ й максимально тиражуються під гаслом: дивіться, ми пропонуємо сісти домовлятися, а вони погані, не хочуть.

Після твітер-забігу Маска вуса пєскова зробили з нього мало не голуба миру.

  • Надзвичайно позитивно, що така людина як Маск шукає шляхи мирного виходу. На відміну від професійних дипломатів Маск намагається шукати шляхи для досягненням миру. А досягнути миру без виконання умов росії неможливо, - наплів речник кремлівського карлика.

Не тримався від традиційно дурнуватого гумору і недофюрер дімон. «Молодець одначе. Заслуговує на присвоєння позачергового офіцерського звання. Щоправда, зарано розшифрувався. Наступний допис буде щось на кшталт «Україна – штучна держава», - написав у своєму ТГ-каналі мєдвєдєв.

Отже, росіянці навіть якщо й не домовлялись з автором, то скористалися Ілоном на повну у своїх цілях. А пригадується, ще півроку тому Маск викликав путіна на двобій за Україну та переписувався у твітері дошкульними шпильками із тодішнім главою «роскосмосу» рогозіним.

До речі, найбільш популярною версією «миротворчих» твітів епатажного винахідника було… відволікання уваги від проблем на біржі, де акції «Тесли» саме впали майже на 9%.

На думку економіста Сергія Фурси, твіти призначались «не для українців і не для путіна», а мали на меті відволікти увагу від цього падіння. При чому, це не твіт призвів до обвалу акцій (як дехто, особливо росіяни намагаються це представити), а навпаки, падіння акцій стало причиною появи твіта.

«Акції Tesla впали, але тепер світові медіа напишуть не про це, а про «мироносицькі» наміри Маска», написала у себе на Facebook журналістка Тетяна Ніколаєнко. І додала, що Маску, як «новітньому Трампу», бракує інвесторів, тому він невдоволений війною – бо ті, хто міг вкласти у нього, тепер інвестують у лендліз для України.

Натомість стаття у NYT мала створити той негативний фон в американському істеблішменті, який повинен викликати відчуття, ніби «Україна береги поплутала» і забагато собі дозволяє. Тож час трохи Київ «пригальмувати», а може й навіть змусити до переговорів – адже світ уже так змучився від війни. Якби не одне «але»…

Україні не було жодного сенсу вбивати доньку ультраправого філософа дугіна, хіба що його самого. Адже поза цією парочкою у Москві для України є справді важливі цілі.

Водночас у самій статті, попри гучний заголовок, жодної офіційної позиції США немає, лише анонімні джерела. Жодних невідомих фактів газета насправді не називає, і логіку таких «дій» також. Навпаки, стаття ґрунтується на переказі теорій російських ЗМІ, разом із заявами ФСБ про причетність української громадянки і теорією Іллі Пономарьова про якесь російське підпілля, яке взяло на себе відповідальність, зазначає у своєму дописі на Facebook українська журналістка Світлана Пиркало, яка багато років працює у закордонних медіа.

Прикметно також, що цю статтю NYT перепостили топові світові медіа, зокрема, Reuters, Al Jazeera, британські видання. Чи то тема виявилась надто гарячою, чи не обійшлося без росіянських впливів – наразі сказати важко. Але розголос вийшов напрочуд широкий.

Як вони впливають?

Московити качають тему перемовин вже доволі тривалий час, і з різних сторін намагаються Україну до цього підштовхнути. Схоже, що Маск та росіянці знайшли один одного в момент, коли кожній стороні потрібно було вирішити свою задачу. Подейкують також, що недаремно в останньому екіпажі Crew Dragon є росіянка анна кікіна.

Якщо залишити без уваги натяки на слабкість Маска до дівчат слов’янської зовнішності (і, відповідно, старий кадебешний прийом витягнути або вкласти у вуха інформацію потрібній людині через ліжко), то залишається… бізнес. Як пише колишній радник ліліпутіна Андрій Іларіонов, Space X влітку цього року отримав від анонімних приватних інвесторів за короткий час $1,93 млрд. Тож загалом складається цікавий пазл…

Про що з ними говорити?

Тема «мирних перемовин» звучить вже досить довго. З’явилась вона після того, як рашистські війська зупинили ЗСУ. І активізувалась після того, як почались контрнаступальні дії.

Схоже, що кремль поспішає про щось домовитись до остаточного розгрому. Серед «промоутерів», окрім вже згаданих персонажів, також засвітились вічний торгаш Ердоган, який нещодавно видав фразу про «поганий мир краще за будь-яку війну», а також голова ради федерації валєнтіна матвієнко, яка пропонує перемовлятися між парламентами.

При цьому росіянці не готові нічим поступатись, а надто територіями. В одному з варіантів хіба що звучала кулуарна пропозиція залишити рф Крим і віддати Україні «лднр». Але з якої радості?

Як заявив радник глави офісу українського президента Михайло Подоляк, «іноземні миротворці» весь час намагаються вирішувати долю України не питаючи її думки. «Це робить їхні фантазії неможливими, а дискусії – не вартими витраченого часу. Українці ніколи не дозволять їм збутися. Нічого про Україну без України», - написав Подоляк у твітері.

До слова, Білий дім відмежувався від ідей російсько-українського врегулювання, висловлених Маском, і заявив, що США продовжують дотримуватися принципу «нічого про Україну без самої України».

І про цей принцип варто пам’ятати усім.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: