Путін вважає себе Петром I, а челядь боїться говорити йому правду – розслідування FT

РОЗСЛІДУВАННЯ 23.02.2023 Коментарі 0

Ділове британське видання Financial Times опублікувало своє розслідування щодо початку повномасштабного вторгнення в Україну. Після наказу путіна російські ракети, літаки та колони техніки із різних напрямків полетіли-посунули на українські землі – 24 лютого о 5-ій ранку мине рівно рік від початку російської агресії. Журналісти FT опитали на правах анонімності шістьох представників найближчого оточення путіна і спробували відтворити картину про ухвалення російським диктатором рішень щодо анексії Криму і вторгнення в Україну.

Рішення про початок «спеціальної військової операції» приймали у настільки вузькому колі, що заскочені фактом вторгнення високопоставлені чиновники кремля, урядовці та бізнес-еліти не могли повірити в те, що відбувається, - переповідає ТГ-канал ВВС статтю FT.

Один зі співрозмовників британського видання розповів, що коли здивовані олігархи звернулися по роз'яснення до міністра закордонних справ лаврова (той дізнався про війну за декілька годин до її початку), сумна коняка відповіла: «У нього [Путіна] три порадники – Іван Грозний, Петро І і Катерина Велика».

«Він [Путін] дійсно вірить у все, що пов’язане зі сакральністю і Петром I. Він думає, що увійде в історію як Петро», - сказав FT один із колишніх високопоставлених представників Кремля.

Путін увесь час шукає виправдання своєму рішенню про вторгнення, кажуть джерела, переконує себе й оточуючих, що він не мав вибору.

«Він каже своєму оточенню, що, мовляв, так, ми виявилися зовсім не готові [до війни], в армії хаос, промисловість у занепаді, але краще зрозуміти це таким чином, а не тоді, коли нас завойовуватиме НАТО», - розповідає співрозмовник газети.

Джерела FT сходяться у тому, що після початку повномасштабної війни путін опинився у ще більшій ізоляції від своїх підлеглих, аніж раніше.

«Сталін був лиходієм, але добрим управлінцем, тому що йому було неможливо збрехати. А путіну ніхто не може сказати правди, - пояснює інший співрозмовник FT. - Людина, яка нікому не довіряє, починає спиратися на думку дуже вузького кола людей, які йому брешуть».

Щодо можливого застосування ядерної зброї, то путін вже відкинув цю опцію, стверджують дві людини, близькі до нього. За їхніми словами, він зрозумів, що навіть обмежене тактичне використання не принесе росії користі у цій війні, а радіоактивну хмару принесе на російську територію.

Разом із тим він готовий до затяжної війни та вірить, що країна знайде способи витримати економічний тиск.

Путін уже зрозумів, що продовжувати говорити про те, що війна не торкнеться більшої частини населення росії, далі неможливо. Такі розмови були доречними в перші місяці після вторгнення, коли життя більшості справді продовжувалося у звичному руслі. А зараз він обрав іншу риторику – гучні слова про мобілізацію сил і необхідність загального об'єднання перед загрозою.

Однак той факт, що російська влада не була впевнена у здатності зібрати повний стадіон на патріотичний концерт у Лужніках і зігнала десятки тисяч шляхом грошових виплат або погроз, свідчить про те, що нова риторика не особливо впливає на росіян, роблять висновки розслідувачі FT.

Що стосується рішення про анексію українського Криму у 2014 році, то путін не повідомив навіть раду безпеки рф, згадує один чиновник, близький на той до кремлівського карлика.

Радники відмовляли путіна від ідеї посилати до Криму війська, розповідає джерело, але той сказав буквально таке: «Це історичний момент. Якщо ви з цим не погоджуєтеся, можете піти».

Багато хто з його оточення згадує, що слабка реакція Заходу, який злякався подальшої ескалації та розриву економічних відносин з росією, остаточно запевнила путіна у правоті його рішення щодо Криму.

Малюнок Олексія Кустовського, golos.com.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: