Чи вибухне Придністров’я?

АНАЛІТИКА 23.02.2023 Коментарі 0

Схоже, що московити задумали здійснити чергові провокації на території невизнаного Придністров’я і останнім часом серйозно нагнітають ситуацію. Молдова зберігає спокій і намагається робити кроки, спрямовані на віддалення від росії. Україна готується до можливого протистояння і приводить у готовність військові частини поблизу південно-східного кордону. Знову усі в очікуванні поганих новин, особливо зважаючи на символічні дати.

«Київський режим готує збройну провокацію проти Придністров’я, яку буде здійснено підрозділами ЗСУ, включно із забороненим на росії полком «Азов». Приводом для вторгнення у ПМР планується інсценування Києвом нібито наступ російських військ з території Придністров’я», - повідомило рашистське міноборони у день їхнього «защітніка атєчєства».

Усе це дуже схоже на план рашистів із відкриття «другого фронту» якраз під річницю повномасштабного вторгнення. Хоча дата, на думку спостерігачів, тут може бути різною – 24 лютого, 8 березня, 9 травня.

У тому, що Молдову спробують втягнути у війну, сумнівів залишається щоразу менше. До слова, торік 21 лютого роzzіяни вже імітували «наступ» у кількості одного БМП й одного старенького БТР-70М та їх знищення поблизу н.п. Кузнєци – тобто за 30 км від тодішньої лінії зіткнення. Тоді, за інформацією військового експерта Олександра Коваленка, рашапропагандисти створили фейк про диверсійну груп ЗСУ, яку знищили, однак трупи якої нікому не показали, а техніку поспіхом та вкрай неякісно перефарбували в український піксель. Не кажучи вже про те, що БТР-70 у нас на озброєнні тоді не було.

  • Йдеться не про той фейк, а про те, що буквально за 48 год. розпочалося вторгнення в Україну. І те, що зараз мінубивства рф віщає про якусь провокацію ЗСУ та ще й згадує демонізований «Азов», наводить на думку, що для Молдови відлік міг розпочатися вже цього ранку, - написав Коваленко у своєму ТГ-каналі.

Хмари над Молдовою

Цього року український президент Володимир Зеленський уже декілька разів попереджав свою молдовську колегу Маю Санду про те, що рашисти готують провокації проти Кишинева (ЗІФ уже писав про це). Зокрема, наша розвідка перехопила план щодо дестабілізації політичної ситуації в Молдові. Президентка за інформацію дякувала, але різких рухів не робила (як і не просила про допомогу України, підкреслював Зеленський).

Пізніше з’явилась інформація, що рашисти збираються висадити десант і спробують захопити аеродром у Кишиневі – щоби мати змогу авіацією перекинути додаткові війська та техніку на новий театр воєнних дій.

У відповідь молдавський прем’єр Дорін Речан заявив, що його уряд допускає такий сценарій і готується йому протидіяти. Водночас закликав не піддаватися на провокації, зберігати спокій та слідкувати за офіційними інформаційними джерелами країни.

Держсекретар міноборони Молдови Валеріу Міжа додав, що у відомстві вважають заяву мінубивства рф (щодо можливої провокації з боку України, - ЗІФ) «скоріш елементом психологічної операції, аніж реальними намірами. Ми уважні і здатні здійснити певні дії, якщо це відбудеться».

Тим часом 21 лютого ліліпутін скасував свій указ 2012 року, що передбачав «продовжувати активно шукати шляхи вирішення питання Придністров’я на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та нейтрального статусу Молдови». Як зазначено, указ підписали «з метою забезпечення національних інтересів рф у зв’язку з глибокими змінами, що відбуваються в міжнародних відносинах».

У відповідь Молдова розпочала процес денонсації угод, підписаних в рамках СНД. І це чомусь страшенно розстроїло росіянців.

Рашистські забави

У кремлі традиційно намагаються провадити гру одразу на декількох рівнях. Один із них – це підгодовування молдовської опозиції.

По-перше, йдеться про депутата-втікача Ілана Шора, партійці якого проводили тривалу мітингову кампанію під соціальними гаслами проти зростання цін і зубожіння. Це вже декілька місяців тримає офіційний Кишинів у напрузі, а силовиків у тонусі.

По-друге, це проросійський експрезидент Ігорь Додон, який протягом певного часу перебуває під домашнім арештом (його звинувачують у держзраді та корупції), проте активно коментує події у країні та довкола неї. Він, зокрема, стверджує, що саме проєвропейський вектор уряду Молдови «загнав країну у найважчу за останні роки кризу, оскільки молдавські експортери втратили ринки збуту, зросли ціни на газ» та інші росіянські енергоносії.

«Будь-який крок зі сторони України в бік Придністров’я буде агресією проти Республіки Молдова. Рішення щодо Придністров’я ми самі знайдемо. Це наша країна, і ми мирно вирішимо цю проблему Не так як українці хочуть – ввести війська і т.д.», - написав Додон у своєму ТГ-каналі. І порадив українцям займатися «своїми проблемами».

Інший рівень росіянського впливу – інформаційний. На рівні наративів, що транслюють рашапропагандисти, йдеться про подальше «скочування Кишинева в антиросійську істерію». «У Молдові запущено потужний тренд «полювання на відьом», тож у найближчі роки ми будемо регулярно «насолоджуватися» заявами на тему підступності рф. Таку ж картину ми 8 років спостерігали на Україні. З москви роблять абсолютне зло», - такий коментар Дениса Денисова, експерта Фінансового університету при уряді рф, розганяли рашаЗМІ.

На рівні воєнних теорій за порєбріком гарно «зайшов» сценарій від стрєлкова-гіркіна. «Цілком достатньо буде продати Україні якусь частину боєприпасів з російського складу у Ковбасні, надати повноваження на самовивіз, і Україна з повним правом піде (це лише 2,3 км) забирати покупку. І, безумовно, забере (отримавши боєприпаси на багато місяців наперед), тому що слабкий, фактично декоративний контингент російських військ навіть якщо чинитиме опір, то втримається недовго», - вважає цей відставний феесбешник. І додає, що попрохавши підтримки у Румунії, Кишинів може вирішити придністровське питання, інтегрувавши регіон силоміць.

Паралельно інфопростір наповнюють повідомленнями з різних джерел про нібито переміщення ВСУ під прикордонні райони Молдови, концентрацію ударних сил там і навіть… вимоги Києва відкрити «другий фронт»! Традиційну «дзеркалку» і тут застосовує рашапропаганда.

Що там, у Придністров’ї?

На початку року т.зв. «президент Придністров’я» Вадим Красносельський заявляв, що їхній курс залишається незмінним – добиватися міжнародного визнання (!) із наступним… вільним приєднанням до рф, «як це було визначено на референдумі 2006 року». Навіщо тоді міжнародне визнання, якщо так хочеться в мордор, незрозуміло.

Варто нагадати, що «Придністровська Молдавська Республіка» («ПМР» або Придністров’я) – самопроголошена держава у Східній Європі з населенням 467 тис. осіб, яку міжнародна спільнота визнає частиною Молдови. Збройні сили «ПМР» складають близько 5 тисяч осіб, а загальний мобілізаційний потенціал – 25-30 тис. осіб. Більшість жителів Придністров’я мають як російське, так і молдовське громадянство.

Окремий чинник – це вже згадувані військові склади у селищі Ковбасня. Основну частину артилерійських боєприпасів на цей колись стратегічний арсенал західного військового округу завезли після виводу радянських військ із колишніх НДР, Чехословаччини й інших країн Європи. За різними оцінками, зараз там може зберігатися близько 20 тис. тонн снарядів, авіабомб, гранат, патронів, з них більше половини – прострочені.

Але саме цей арсенал дуже цікавить і росіян, і українців – снарядів після року активних бойових дій не вистачає усім.

Виникає запитання: чи має росія сили для реалізації військового сценарію в Молдові?

З одного боку, для реалізації сценарію вторгнення у Молдову та повалення чинної влади рф має ударний ресурс, достатній для розрізання Молдови на дві частини та виходу на Кишинів. Мова про незаконні збройні формування «ПМР» (до 9 тис. особового складу) і так званих миротворців.

Оперативна група російських військ у Придністров’ї (6,5 тис. бійців) постійно перебуває у стані підвищеної бойової готовності та за необхідності за три дні може легко бути приведена в бойовий порядок. Також до спроби державного перевороту в Молдові кремль може залучити чеченських бойовиків, які перебувають у Туреччині під «прикриттям» рятувальників. Окрім того, кремль розраховує на підтримку 215 тисяч громадян росії, які проживають на території Придністров’я, вважають аналітики ЦПД при РНБОУ.

Вони також звертають увагу на те, що плани кремля передбачають виключно зіткнення з молдовською армією та силами правопорядку. Але якщо зіткнення не обмежаться лише армією Молдови, шанси успішної реалізації цього проєкту виглядають не такими очевидними. Адже, як заявив Володимир Зеленський в інтервʼю Die Welt, Україна допоможе Молдові, якщо росія використає Придністров’я для відкриття ще одного фронту. Крім того, мешканці Придністров’я не мають ні бажання, ні мотивації воювати з Кишиневом, особливо в умовах можливої підтримки Молдови з боку ЗСУ.

Поза сумнівами, ліліпутін хоче реалізувати із Придністров’ям «донбаський» сценарій розколу Молдови та легалізації на її території проросійських анклавів. Для цього російські спецслужби активізують у «ПМР» інформаційні заходи, спрямовані на залякування її мешканців «українською» загрозою та підготовку «референдумів» із приєднання Придністров’я до рф. Не припиниться і військова ескалація у невизнаному Придністров’ї. Однак аналітики ЦПД переконані, що найближчим часом нового російського нападу, найімовірніше, не буде.

Водночас радник глави офісу президента Михайло Подоляк вважає, що рашисти таки мають намір спровокувати бодай політичну кризу в Молдові, викликати серйозні протести в Кишиневі, розпалити внутрішні конфлікти та таким чином відволікти увагу від війни в Україні.

Навряд чи москва залишить у спокої Кишинів найближчим часом. Натомість серйозним позитивом можна вважати те, що Санду від пасивного спостерігання за діями росіянців у її країні нарешті перейшла до дій. А нещодавно призначений прем’єр Доріан Речан уже зазначив, що має час і натхнення зайнятися виведенням російських військ і «демілітаризацією тубільців» у Придністров’ї. Схоже, Вашингтон таки активізував роботу в цьому напрямку, і нещодавня зустріч Санду з Байденом це підтверджує.
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: