Розкриваємо: Таємна операція польської поліції в Україні

ПЕРЕКЛАДИ 23.02.2023 Коментарі 0

Протягом п’яти місяців 98 польських поліцейських брали участь у таємній місії в Україні. Вони розміновували звільнені від російських окупантів райони. Wirtualna Polska розкриває подробиці місії одразу після того, як наші останні піротехніки благополучно повернулися до країни.

Про секретну місію польської поліції в Україні редакція Wirtualna Polska знала декілька місяців. З огляду на безпеку його учасників ми не могли повідомити про це, поки не отримали офіційне підтвердження від головного управління Нацполіції про те, що всі польські поліцейські перетнули кордон і перебувають у країні в безпеці.

Наважилися лише поляки

Місія розпочалася після минулорічного звернення українців до членів групи ATLAS – поліцейської оперативної групи, що об’єднує спеціальні антитерористичні підрозділи Європейського Союзу.

Запит стосувався направлення в Україну піротехніків для розмінування країни. Йшлося про місця, з яких вигнали росіян, і куди неможливо повернутися людям через мінування та небезпечні залишки боєприпасів після воєнних дій.

Поляки вирушили на завдання зі своєю технікою

В українській армії не вистачає саперів, щоб у достатньому масштабі цим займатися. Не можуть цього зробити і військові сапери з країн НАТО, бо з боку Росії це трактуватимуть як провокації. Єдиним варіантом було відправити піротехніків з поліції.

З усіх учасників групи ATLAS на звернення українців відгукнулася лише Польща. Інші країни вирішили, що місія в охопленій війною країні надто небезпечна.

Влітку 2022 року рішенням міністра внутрішніх справ та адміністрації створено гуманітарний контингент поліції у складі офіцерів Окремого контртерористичного підрозділу поліції. В Україну їхали лише добровольці.

До спецоперації також долучилися піротехніки та парамедики, які мали співпрацювати з поліцією, та члени бойових груп, завданням яких було охороняти членів польської місії. Поліція також узяла зі собою двох собак, навчених виявляти зброю.

Після підготовки матеріально-технічної бази, уточнень і домовленостей з українською стороною група із 98-ми осіб покинула Польщу на початку жовтня.

Поліцейський робот у дії

Спочатку місія мала тривати три місяці. Однак у грудні її продовжили ще на два. Польські поліцейські розмістилися в Київській області.

Незабаром виявилося, що вони змушені діяти де-факто в умовах воєнного часу. Роботу раз у раз переривали сирени повітряної тривоги. Загалом польське угруповання пережило 129 нальотів російських ракет і безпілотників.

Величезний масштаб діяльності

Одним із перших завдань піротехніків було розчистити територію одного з аеропортів під Києвом. Там – у лютому 2022 року – росіяни планували висадку десанту, а українці ретельно його мінували та облаштували пастки для ліквідації російських військових.

Тоді мінування проводили квапливо. Крім того, відповідальні за них загинули в боях, не залишивши по собі ні планів, ні креслень замінованої території. Тому нашим піротехнікам довелося працювати в цьому місці дуже обережно.

Загалом поляки вивезли 2 тисячі небезпечних предметів. Очистили також дороги та поля від протитанкових та протипіхотних мін.

Загалом Гуманітарний контингент поліції протралив понад 342 тисячі метрів квадратних ділянок 

На околицях Києва польські піротехніки також знешкодили пастки, які росіяни залишили в покинутих будівлях, і знешкодили залишки розбомблених українцями складів зброї, які росіяни мали використати під час штурму української столиці.

Поляки також працювали в місці запеклих боїв біля Дніпра, де загинуло кілька сотень українських військових, і де потрібно було знешкоджувати гранати, ракети, боєприпаси та покинуту зброю.

Загалом Гуманітарний контингент міліції протралив понад 342 тисячі метрів квадратних. Також прибрано понад 17,5 тисячі метрів доріг.

За майже п'ять місяців служби ніхто з польських поліцейських не постраждав. Останніми тижнями Головне управління поліції вирішило завершити місію. На це вплинули в тому числі і дані розвідки про запланований наступ Росії.

У середу, 22 лютого, всі військовослужбовці польського контингенту благополучно повернулися до Польщі.

Wiadomosci

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: