Путін відкрив у Європі другий фронт – щоби примусити Україну до миру  

АНАЛІТИКА 05.09.2022 Коментарі 0

Вихідні у деяких європейських містах минули неспокійно. Цей неспокій посіяли не тривожні новини з південно-східних фронтів України – тут якраз Збройні Сили України дають собі раду – інформаційний простір сколихнули мітинги з російськими триколорами. Подекуди це нагадувало вакханалію...

Русіш фашисто

Так, у німецькому Кельні зо 2 тисячі (якщо вірити Reuters) переважно російськомовних демонстрантів пройшли маршем у неділю. Учасники ходи вимагали від Німеччини припинити підтримку України і скасувати санкції, запроваджені тамтешнім урядом після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Цьому мітингу, організованому російськомовними групами місцевої діаспори, опонували декілька десятків протестувальників, які у тіні собору Кельна підтримували Україну.

Німеччина за декілька десятиліть прихистила в себе приблизно 3 мільйонів людей російського етнічного походження. За даними Reuters, багато з них сильно піддаються впливу кремлівської пропаганди через контрольоване кремлем російське телебачення, яке все ще широко доступне у Німеччині.

Як описує події у Кельні журналіст Томас Ескрітт (Thomas Escritt), організаторка проросійського мітингу альона колбаснікова повторила путінську тезу про «Німеччину в хаосі», а вторгнення росії в Україну захищає російськомовних людей на сході.

Попри величезну російську діаспору в Німеччині, промосковських мітингів від початку війни було відносно мало. Можна згадати традиційне травневе «побєдобєсіє» у Берліні і квітневий автопробіг у німецькій столиці. А також частину спалених авто через декілька днів, які брали участь у цьому автопробігу.

Цього разу недільна картина у Кельні нагадувала російський шабаш: багато недільних протестувальників тримали російські прапори, а банери з написами НАТО були перекреслені червоною лінією. Також організатори збирали пожертви сепаратистів «лнр-днр», яких цілковито підтримує росія.

Один із учасників мітингу, як стверджує Reuters, німецькомовний пекар скаржився на високі ціни за газ, що залишать його без роботи до кінця року. Він звинувачував уряд Німеччини у відмові відкрити газогін «Північний потік-2». І це попри те, що кремль свідомо зупиняє діючу гілку газогону «Північного потоку-1» та запевнянні німецького канцлера Олафа Шольца у достатній кількості газу для зимівлі.

Російська пропаганда всіма можливими шляхами проривається на Захід, де є чимало носіїв російсько-радянського менталітету плюс чимало куплених тамтешніх політиків і партій правого та лівого штибу. І все це можна помножити на діяльність прямих кремлівських агентів.

У Польщі від російської брехні наразі відбиваються

Польща, на тлі Німеччини, у цьому компоненті протистояння з російськими наративами веде безкомпроміснішу боротьбу на урядовому рівні. А журналісти у цьому допомагають і пояснюють полякам, хто працює на російську пропаганду та що саме вона просуває. ЗІФ писав про нещодавну інформаційну хвилю, запущену на Польщу для провокування паніки через можливе підвищення цін.

А вже сьогодні, 5 вересня, польський урядовий портал поширив текст про активізацію дезінформаційної діяльності росії в Африці, Азії та Південній Америці. Як стверджує директор департаменту національної безпеки та речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин, дезінформаційна діяльність спрямована на досягнення політичних цілей росії щодо російської агресії проти України. А «кремль прагне створити імідж Сполучених Штатів як сили, що руйнує світовий порядок». Тоді як російська пропаганда подає кремль як стабільного і надійного партнера.

Звинувачення Вашинґтона у проведенні імперської політики щодо інших держав і народів російська пропаганда особливо активно використовує в Африці. Тамтешні країни москва переконує в тому, що Захід (головно США) ставиться до Африки, як до колоніальних територій, і хочуть на основі такої політики продовжувати розвиватися. Разом із тим Росія прагне сформувати негативний стереотип щодо країн, які фінансово та мілітарно які підтримують і допомагають Україні.

Кремль застосовує дезінформацію і щодо теми сільськогосподарської продукції (тема голоду для деяких африканських країн є дуже чутливою). «Останнім часом російська дезінформаційна діяльність в Африці, Азії та Південній Америці посилилася. Це може бути пов’язано зі спробами Кремля знайти нових політичних союзників для підтримки російських цілей на міжнародному рівні», - роблять висновок у Польщі.

Наприкінці липня ЗІФ писав про розширення кремлем своєї «чорної пропаганди» на африканському континенті.

Чехам светри ближчі до тіла

Розхитуванням стабільності у світі із москви займаються давно та системно. Попередньою хвилею можна вважати початок кінець березня-початок квітня цього року, коли російська пропаганда намагалася протистояти згуртуванню світу в допомозі України та засудженні путінської агресії. Схоже, в осінній кампанії пропаганди москва нагріватиме емоції до пікових позначок. 

Ці вихідні показали, що окрім протестів у Німеччині, подібні заходи відбулися і в Чехії. Схоже, путінський режим суттєво активував свою інформаційно-диверсійну активність у світовому масштабі. Причому намагається робити це масштабно та синхронно.

У столиці Чехії – Празі, під гаслом «Чехія насамперед!» у мітингу взяли участь як крайньоправі, так і ліві члени партій і їхні прихильники. А також незрозумілі партутворення із російськими шлейфами. Невдоволення урядовою політикою серед чехів організатори мітингу використали для цього зборища, яке налічувало приблизно 70 тисяч осіб. Адже більшість мітингувальників не були противниками України чи прихильниками путіна, а вийшли 3 вересня протестувати проти зростання цін на енергоносії.

Як повідомляє «Європейська правда», одним із популярних скандувань було «В українців є мрія, а в чехів – по два светри». Мовляв, енергетичні проблеми в Чехії виникнули саме через допомогу Україні. А організатори мітингу використали такий стан справ для просування антиукраїнських та антиєвропейських тез.  

До слова, речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко подякував у понеділок, 5 вересня, тим, хто стояв за Україну на цих мітингах.

«Українська сторона вдячна мешканцям Кельна та Праги, які виступили проти проросійських мітингів. Нагадаю, що мітингарі вимагали припинити підтримку України та скасувати санкції проти РФ. Виголошувалися заклики, які ставлять під сумнів територіальну цілісність нашої держави, а також оголошувався збір коштів на підтримку незаконних збройних формувань на Донбасі. Проведення подібних шабашів під триколорами держави-агресора в центрі Європи є неприпустимим. Ці заходи не мали нічого спільного зі свободою слова та реальними настроями в Німеччині та Чехії…» - написав український дипломат.

Гвинтиками у російській пропагандистській машині є приклади поширення паніки та російських тез у західні суспільства за допомогою ботів та тролів під популярними (чи з потрібними кремлю) статтями у європейських медіа. ЗІФ таку методологію описав у статті «Як росія «кошмарить» Європу».

Цього разу «жертвою» у кремлі обрали британське видання Daily Mail, під матеріалом якого про чергове зростання вартості газу з’явилося понад 1 760 дописів за трохи більше як добу.

«Будьмо чесними щодо Росії. Ми почали цю економічну війну, а не вони. Наші політики зробили це, знаючи, що це станеться. Вся наша політична система зазнала невдачі та потребує заміни», - цитує ріа «новости» якогось CantBargainWithMaths. Це традиційна й улюблена схема «замкнутого кола» російської пропмашини: брати потрібні цитати з-під потрібних текстів і поширювати вже на російських ресурсах тим самим показуючи zомбованим росіянам, що на «Западє нє всьо так адназначна».

«Росія хоче співпрацювати з Європою, а Європа хоче співпрацювати з Росією і вести свій бізнес. Але Америка не дозволить Європі розвиватися, оскільки це створює конкуренцію за долар. Європу треба знищити, так вирішив Вашингґон. Росія і Китай втратять великі ринки, і це їх послабить. Геніальний план!» - написано у найсвіжішому коментарі, заскріненому о 16:30.

Що пролунало з-під вусів пєскова?

Дезіформаційну кампанію у понеділок, 5 вересня, підтримав і путінський глашатай дмітрій пєсков.

Він нагадав, що підприємцям і компаніям у Європі жити і працювати стає гірше, а рівень життя падає. Тому «питань у простих громадян до керівництва західних країн усе більше та більше».

А далі кокетливо відхрещується від коментування мітингів, що відбулися в Європі. «Не наша справа якось це коментувати», нехай, мовляв, цим займаються західні уряди. Але тут же сам собі заперечив і з-під його вусів вилетів коментар про керівників західних країн, які приймають «ті самі абсурдні, нелогічні і шкідливі для їхніх країн рішення».

Чого хоче путін – пояснила німецька соціалістка

Чого хоче путін, добре передає виступ німецької «лівої» депутатки бундестаґу Сари Ваґенкнехт (Sahra Wagenknecht, англ.). А путін хоче перемовин. У кремлі, мабуть, усвідомлюють, що режим довго не протримається – зима попереду лякає не тільки багатьох у Європі, але й за порєбріком. Вочевидь у кремлі розуміють катастрофічність ситуації: український «режим» здаватися не хоче, як і здавати свою землю, навпаки ЗСУ по клаптику відвойовує території на півдні і сході. Санкції працюють, США продовжує допомагати, а у Великій Британії замість великого друга України Боріса Джонсона приходить на пост прем’єр-міністра не менш велика подруга України Ліз Трас, яку на росії пропаганда зненавиділа ще до цього

Повертаючись до німецької політикині Сари Ваґенкнехт, яка не покидає стіни парламенту ФРН із 2009 року, то ця фрау висловилася так, як це любо чути російському вуху. Вона каже, що нереалістично змусити росію відмовитися від українського Криму. Ці слова, звісно, радо поширило пропагандистське ріа «новости». За словами Сари Ваґенкнехт, якщо домагатися виганяти росіян із Криму, то конфлікт в Україні «триватиме вічно».

«Росіяни тримали свій чорноморський флот у Криму десятиліттями, вони не віддадуть його. Чи потрібно жертвувати десятками тисяч, можливо, сотнями тисяч життів заради абсолютно нереальної мети?.. Європа не зацікавлена ​​у подальшій ескалації війни, і ми маємо ясно дати це зрозуміти Зеленському», - цитує німецьку парламентарку російське пропмедіа.

Ріа «новости» пишуть, що Сара Ваґенкнехт вказала на необхідність перемовин між Москвою та Києвом. І додала, що за деякими оцінками, російська сторона готова до них, хоча уточнила, що в неї персонально немає контакту з путіним.

Вищевикладені факти, що збіглися у стислих часових рамках, породжують відчуття, що у москві гарячково шукають спосіб витягнути із капкана свою ведмежу лапу перед наближенням мисливця. Але навряд чи російському звіру вдасться це зробити та піти на зимівлю у барлогу…

Ілюстрації cartoonmovement.com, cagle.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: