Кремль профінансує виставку про «подвиги» армії РФ в Україні і збірку фантастики про Донбас

ПЕРЕКЛАДИ 06.09.2022 Коментарі 0

Створений торік на росії президентський фонд культурних ініціатив від початку війни в Україні виділяє багатомільйонні ґранти на фільми, книги, музичні фестивалі та просвітницькі проекти. Усе це – за однієї умови: що їхні автори підтримують російське вторгнення в Україну та мають намір за допомогою своєї творчості «інтегрувати» жителів самопроголошених республік Донбасу до «руського міра». Видання «Медуза» дослідило,  хто подає ґрантові заявки та які ідеї вже отримали схвалення.

Фонд утворили для «підтримки проектів у галузі культури, мистецтва та креативних індустрій». Його гендиректор роман карманов із 2000-их років працював у медіагрупі «Комсомольська правда»: спочатку першим заступником генерального директора, а згодом – генеральним директором радіостанції медіахолдингу. Карманов особисто отримував подяки за свою роботу від кремлівського карлика путіна, мера москви собяніна та голови внутрішньополітичного блоку адміністрації президента сєрґєя кірієнка.

Сам кірієнко входить до координаційного комітету президентського фонду культурних ініціатив, де також присутні директор Ермітажу, гендиректор першого каналу константін ернст, генеральні директори «ґазпром медіа холдинг» та вдтрк жаров і добродєєв, низка урядовців і медіаменеджерів.

Усі вони розробляють стратегії, за якими фонд видає ґранти: обирають переможців, призначають суми ґрантів та стежать за дотриманням «рівних умов» для заявників.

Також у фонді є експертна рада, до якої входять директори музеїв, актори, театральні критики, композитори та письменники.

Заявки на ґранти подають як приватні компанії, так і громадські організації з усієї росії. Фонд пропонує вісім тем, які фокусуються на «конкурентній глобальній перевазі» росії:

• «Місце сили»

• «Нація творців»

• «Я пишаюся»

• «Велике російське слово»

• «Культурний код»

• «Історія країни/Віхи»

• «Молоді лідери»

• «Багатонаціональний народ»

Типи проєктів – від освітніх до творів мистецтва і стартапів. Загалом на рік проходять чотири звичайні конкурси на ґранти. Є спеціальні конкурси на конкретні теми: «Популяризація і збереження загальноросійської культурної ідентичності, протидія феномену «скасування культури», «Зміцнення традиційних російських духовно-моральних цінностей за умов санкційного тиску», «Підтримка колективів та діячів культури, які стали об'єктами санкційного тиску за свій патріотизм і відданість країні».

Вони відпрацьовують актуальний для російської пропаганди порядок денний, пов'язаний із санкціями проти рф через вторгнення в Україну. На думку фонду, конкурси потрібні, щоби «зміцнити традиційні російські духовно-моральні цінності».

«СлоVо побєдітєля» та «Zaветам Vерны»

Нещодавно фонд підготував звіт про завершення другого конкурсу 2022 року. Загалом він виділив 2 мільярди 879 мільйонів рублів на 905 проєктів. Серед одержувачів ґрантів – 29 проєктів щодо «спецоперації» та самопроголошених «лднр». На них виділили 293,8 мільйона рублів.

При цьому самі «лднр» не брали участі у конкурсі. Проєкти, які отримали ґранти та будуть представлені в самопроголошених «республіках», пропонували інші російські регіони – від москви до башкортостану. Ціль цих ініціатив – дозволити мешканцям Донбасу налагодити зв'язок «із суспільством на передовій «руського міра».

Автори багатьох проєктів, які претендували на ґранти або отримали їх, використовують офіційну символіку війни в Україні – літери Z та V. В офіційних пропозиціях зустрічаються формулювання «Ми Z Донбасу», «Zaросію», «СлоVо Переможця. Донбас» та інші.

Так, ґрант на більш ніж 19 мільйонів рублів отримав проєкт «Zaветам Верны» руху «Волонтери Перемоги», який з'явився після об'єднання «росмолоді» та «роспатріотцентру».

«Zaветам Veрны» – це виставки в музеї перемоги про подвиги російських військових під час вторгнення в Україну. У рамках експозицій, що проходитимуть до весни 2023 року, військових армії РФ порівнюватимуть із солдатами, які билися у великій вітчизняній війні.

«Волонтери перемоги» здобули і другий ґрант – майже на три мільйони рублів у спеціальному конкурсі. Кошти виділили на проект «СлоVо Переможця. Донбас». Це цикл зі ста відеороликів із спогадами учасників ВВВ, які «непрямо чи безпосередньо пов'язані з Донбасом». Він необхідний у тому, щоби «підкреслити тісний культурний зв'язок росії, днр і лнр».

Збірник фантастики про Донбас

Дев'ять мільйонів рублів «для інтеграції лднр у росію» виділили московській компанії «Лабораторія алфавіт», яка розробляє та курує медійні проєкти для бізнесу. Серед її замовників – петербурзький Ермітаж і телеканал «москва 24», створений вдтрк з ініціативи сєрґєя собяніна. Засновником «Лабораторії алфавіт» є бізнесмен алєксандр корєцкій, який до цього очолював ліквідовані організації «За! Чисте місто» (міський благоустрій), «Стенлі енд Кауфман» (управління нерухомістю) та «Відкриті можливості» (фонд підтримки спорту, туризму та молодіжних ініціатив).

На свою фірму корєцкій отримав і другий ґрант – майже на дев'ять мільйонів рублів – за проєкт «експертний клуб російський Донбас». Цей клуб планують запустити на період з жовтня 2022 року по січень 2023 року на окупованих росією територіях «лднр», Херсонської та Запорізької областей. У ньому шукатимуть «історичні передумови відродження неонацизму у сучасній Україні».

Ґрант для «лабораторії алфавіт» витратять у Краматорську, Слов'янську, Донецьку, Маріуполі, Артемівську та Горлівці на «Міжнародний літературний фестиваль Зірки над Донбасом – 2022». Після фестивалю організатори збираються видати збірку фантастики про Донбас. Прикладне завдання заходу – «оновити базу російських діячів культури як учасників фестивалю та прихильників сво [т.зв. «спеціальної військової операції»] на Донбасі».

Що це означає, до кінця неясно. Але серед цілей фестивалю зазначено про «взаємне залучення російських і республіканських діячів культури».

Заявки на ґрант для літературних фестивалів, але звичайних – не на тему «інтеграції» самопроголошених «лднр»  – подавали також із Криму та Астраханської області. Але їхній фонд не схвалив.

Ґрант на 20 мільйонів рублів отримав фестиваль російського року «SNC 35 років» у парку ґорького. Фестиваль для «шанувальників рок-музики з росії, «лднр» та України» вигадав Центр стаса наміна – популярний у 1980-90-х незалежний московський продюсерський центр та звукозаписна компанія. Це вже друга заявка організаторів заходу. Першу подавали на місяць раніше у рамках спецконкурсу, але фонд її не схвалив.

Фестиваль «SNC 35 років» відбувся наприкінці серпня, на ньому виступали владімір прєсняков, «аліса», ніколай носков, «чайф», ґарік сукачов та інші артисти, які підтримали війну в Україні. В описі проєкту зазначалося, що фестиваль відвідають біженці із самопроголошених «лднр» та України. Проте журналісти «Медузи» не знайшли в анонсах та звітах про фестиваль реальних згадок про те, що такі люди були серед глядачів.

«Медуза» спробувала дізнатися у президентського фонду культурних ініціатив, чи впливає згадка про самопроголошені республіки Донбасу чи «спецоперації» в описі проєктів на їхні шанси отримати спонсорування, але не отримала відповіді. Організатори фестивалів «SNC 35 років» та «зірки над Донбасом – 2022» також не відповіли на запит журналістів.

«Довести» історію та «допомогти у самоідентифікації»

Ґрант майже на вісім мільйонів рублів отримав проект «Діти Донбасу» онлайн-видання «політична росія». Його засновник Руслан Осташко сам родом із Донецька і є членом ради фонду розвитку інтернет-ініціатив, заснованого агентством стратегічних ініціатив (яке, у свою чергу, відкрив уряд росії).

«політична росія» виступає за «кардинальну зміну парадигми» в демографії – «сфері найважливішого питання» для росії. «Виховання дітей слід зробити частиною самореалізації громадян і для жінок, і для чоловіків», – сказано на сайті видання.

Там же можна знайти понад три тисячі пропагандистських відеосюжетів із такими заголовками, як «чому перемога росії неминуча», «операція в Україні – денаркотизація росії» та «Польща відкриває другий фронт в Україні». Автори роликів – сам осташко й анна сочіна, у минулому, як зазначено на сайті «політичної росії», радіоведуча та автор YouTube-каналу «політика паралітика», на якому вона «висвітлювала діяльність опозиції, а також втручання західних фондів та організацій у внутрішню політику Росії». Нині такого каналу не існує.

«Діти Донбасу», на думку команди «політичної росії», потрібні для «відстоювання історичної справедливості під час «спецоперації». Для цього автори проєкту зніматимуть відеоролики та документальний фільм про події в самопроголошеній «днр», а також зроблять сайт із розповідями «з перших вуст».

Чотирнадцять мільйонів рублів планують витратити на «всенародне тестування» «Знавець російського Донбасу». Його вигадали у фінансовій компанії «олвід» з обнінська. В описі проєкту автори посилаються на перепис населення України 2001 року, згідно з яким 50% тих, хто проживали на території самопроголошеної «днр» – українці. А мешканцям «споконвічно російських земель» «днр», Херсонської та Запорізької областей понад 30 років представляли Росію як країну-агресора і що «ціле покоління українців виросло у брехні й обмані, у навіяному та неіснуючому світі». Мета тестування – «показати» і «довести» «правдиву історію, засновану на фактах».

Майже 34 мільйони рублів отримав проект компанії «КМЕДІА» про культурні аспекти російської ідентичності. У його рамках у жителів самопроголошеної «днр» формуватимуть «професійні компетенції в галузі російської культури, її традицій та цінностей». «КМЕДІА» з'явилася у 2021 році і зареєстрована в тому ж приміщенні, що і PR-агентство ProAct Media, яке працює з 2002 року і проводить, як зазначено на сайті, «тиху революцію» на ринку споживачів. Серед клієнтів агентства –держдума, вдтрк та «аерофлот».

Схожими речами займатимуться й організатори фестивалю «сучасної російської культури» – «Інтехмедіа», які здобули ґрант майже на 33 мільйони рублів. Серед замовників компанії уряд москви, російська книжкова палата та найбільший оператор електронних торгів для державних замовників «роселторґ». На фестивалі жителям Донбасу, які «вісім років жили під гнітом русофобії з боку Київського режиму», допоможуть «у самоідентифікації».

А на модернізацію Луганського краєзнавчого музею від російського історичного товариства, головою якого є голова служби зовнішньої розвідки рф сєрґєй наришкін, виділили 17 мільйонів рублів.

Бонус: війна, а не «спецоперація»

Вивчивши проєкти заявників та переможців конкурсів, які фонд уже провів у 2022 році, «Медуза» помітила дві схожі риси у цих ініціатив, окрім генеральних тем «патріотичного виховання» та «допомоги жителям Донбасу у самоідентифікації».

Перша – у назвах проєктів немає слова «спецоперація», натомість є слово «війна». Особливо популярне словосполучення «обпалені війною». Ще у січні 2022 року в першому конкурсі ґрант на 500 тисяч рублів отримала бібліотека імені шолохова у ростовській області, яка запропонувала випустити збірку оповідань учасників ВВВ під назвою «Земляки: долі, війною обпалені». У другому конкурсі ґрант на 13 мільйонів рублів дістався проєкту «Обпалені війною». У його рамках автори планують «викривати злочини України на Донбасі», знімати відео про події «восьмирічної війни» на Донбасі, видавати збірки поезій та знімати кліпи з російським репером рем дігге.

Друга риса – пояснюючи значущість та актуальність свого проєкту, претенденти на ґранти повторюють одну й ту саму ідею: об'єднати у свідомості людей велику вітчизняну війну з російським вторгненням в Україну та «закріпити історичну правду». Наприклад, в описі одного з проєктів-переможців зазначено: росія ніколи не виступала агресором.

Окрім того, в описі проєктів часто фігурує термін «руський мір». «Медуза» запитала у президентського фонду культурних ініціатив, що організація на увазі, але не отримала відповіді.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: