Про гівняний «обмінний фонд», яким рашисти збирались торгуватися за арештовані на Заході активи

ОКРЕМА ДУМКА 22.01.2024 Коментарі 0

Відразу видно, що G-7 та Зеленський знайшли болюче місце у росіян у вигляді конфіскації російських активів.

Не минуло й тижня після заяв з боку США та діалогу в Давосі, як на болотах потягнулись до калькулятора рахувати «інвестиції недружніх інвесторів» (тільки вдумайтесь в зміст цього терміну). У підсумку пропагандисти з «РИА Новости» нарахували 288 млрд прямих іноземних інвестицій з недружніх країн, побудували красивий графік та зробили висновок, що «конфискация не пройдет».

Давайте тепер розберемо статистику пропагандонів, які стверджують, що прямі інвестиції недружніх інвесторів склали 288 млрд доларів.

По-перше, статистика наведена за підсумками 2022 року (тобто річної давнини), а по Великобританії – взагалі на 2021 рік. Чого так? А того, що 80-85% цієї суми – це офшорні інвестиції самих росіян ))) любителів Кіпру, нідерландських Антильських островів, британських острівних територій та інших офшорів.

У 2022 році в рф стартував процес редоміциляції, тобто переведення титулів власності з європейських офшорів до російських так званих вільних економічних зон. Тому вже у 2023 році ви не побачите навіть тих намальованих номінальних іноземних інвестицій, бо вони пройшли редоміциляцію і перетворились у російські інвестиції. Самі ж пропагандисти підтверджують цю інформацію, бо з 288 млрд намальованих іноземних інвестицій: 98,3 млрд належало Кіпру, 50,1 млрд – Нідерландам, 18,9 млрд – Великобританії і т.д.

По-друге, за 2022-2023 рр. з рф вийшло чимало іноземних компаній. Сценарії виходу були різні. Одна з японських компаній просто пішла з Ульяновська, заливши все устаткування та інше майно, і списавши все на власні збитки. Європейський концерн Renault пішов із частковими збитками, списавши у 2022 році 1,36 млрд євро з балансу. Американський Citi розпродає кредитний портфель тощо. Тож частка іноземного капіталу в економіці рф за 2023 рік мала природньо зменшитись і без редоміциляції.

По-третє, росіяни зовсім забули, що їх ЦБР втратив на Західних ринках не 300 млрд, а 392,5 млрд доларів, а з огляду на те, що ціна на золото на лютий 2022 року була 1600 доларів за унцію, а зараз становить близько 1850 доларів, то ЦБР втратив вже не 392,5 млрд, а трохи більше 400 млрд. До цього слід додати активи російських державних компаній та установ, активи російських підсанкційних олігархів і так звані неофіційні фонди рф. У підсумку будемо мати десь 1 трлн доларів США, а не 300 млрд, намальованих в «РИА Новости».

Таким чином, у рф немає адекватного обмінного фонду, немає чим тиснути на Захід, і навряд чи арешт прямих «іноземних» інвестицій Абрамовича, Вексельберга, Дерипаски, Фрідмана та інших «інвесторів» на Кіпрі, британських та інших острівних територіях розлютить колективний Захід. Навпаки, такі інформаційні посили чим далі – тим більше схожі на погрози агресора вистрелити собі в ногу.

Втім, потрібно пам’ятати про тих європейців, які дійсно можуть постраждати від дій росіян. Реальні прямі іноземні інвестиції реальних іноземців в рф оцінюються зараз на рівні не більше 50 млрд доларів. Ще до 10 млрд доларів може утворитись на спецрахунках типу С, які відкриті спеціально для тих «заручників», які вже продали свої активи в рф, але їм не дають їх вивезти. На листопад 2022 року на цих рахунках був залишок до 3 млрд доларів, з тих пір ЦБР їх не розкривав, а оцінка 10 млрд – це оцінка з запасом, тобто в реальності може бути і менше.

Тому 60 млрд доларів «обмінного фонду» – це максимум, що може запропонувати держава-терорист. Проти 400 млрд суверенних активів або 1 трлн доларів загальних активів рф це все виглядає дуже блідо.

Віталій Шапран, член Українського товариства фінаналітиків, колишній член Ради Нацбанку, сторінка у FB

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: