На допомогу Україні не вистачає коштів: плачуться військові союзники та ООН

НОВИНИ 27.09.2024 Коментарі 0

Міжнародна допомога нашій країні, що стосується як військової сфери, так і гуманітарної, у найближчій перспективі опинилась під загрозою. Усім бракує коштів для надання навіть уже обіцяних обсягів допомоги.

У пошуках консенсусу

Як пише Bloomberg із посиланням на власні джерела, Україна зазнає труднощів у переконанні західних союзників виконати свої обіцянки. У одних виникли труднощі з грошима, а інші відмовляються збільшувати фінансування допомоги Києву.

Більша частина військової підтримки України на 2025 рік пов’язана з угодою G7 про надання кредитів на суму $50 млрд з прибутку від заморожених рашаактивів. І деталі цієї угоди досі обговорюють. Бо, наприклад, Штати хочуть бути впевненими, що та ж Угорщина не заблокує зусилля ЄС. Ну і остаточна сума може виявитися меншою, якщо консенсусу так і не досягнуть.

Втім, навіть $50 млрд все одно буде недостатньо для підтримки нашої країни протягом ще одного року війни. Тож при оптимістичному сценарії розвитку подій ці фінансові рамки нашим союзникам доведеться розширювати.

Наразі військові поставки в Україну на наступний рік перебувають під дуже великим питанням – адже поки окремі союзники намагаються забезпечити фінансування, інші відмовляються це робити, пише агентство. Тож зараз Україна щосили намагається переконати західних союзників виконати свої обіцянки, оскільки вона стикається з третьою повною зимою з моменту вторгнення росії у 2022 році, заявили джерела Bloomberg, які попросили їх не називати. При тому що військова машина москви навпаки - випереджає здатність Києва придбати вкрай необхідні боєприпаси, ракети та іншу техніку для відбиття атак.

Агентство робить висновок, що усі ці обставини, а також криза із грошима у союзників відбуваються у вкрай небезпечний для України момент, що може підштовхнути до того, аби почати перемовини з доволі слабкої позиції.

В ООН бракує грошей для українських біженців

ООН не має достатньо коштів для допомоги українцям цієї зими на тлі того, що понад половина потужностей України з виробництва електроенергії знищена.

«Рівень фінансування таких організацій, як наша, занадто низький для цієї пори року», - повідомила представниця агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Кароліна Ліндхольм Біллінг у коментарі AFP, пише «Суспільне».

Її агентство наразі має лише 47% коштів, необхідних для допомоги мільйонам українців, переміщених або постраждалих від війни, підкреслила вона. Минулого року в цей час ця програма була профінансована на 70%.

Зараз в Україні близько 3,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб, однак знищення інфраструктури та активізація окупантів спричиняють нові переміщення населення.

«Майже 99 тисяч людей, наприклад, евакуювалися або покинули прифронтові села в Донецькій області з 1 серпня», – пояснила Біллінг.

Зазначається, що УВКБ ООН співпрацює з українськими організаціями, щоб забезпечити підтримку ВПО та надати допомогу найбільш вразливим групам населення, зокрема перед настанням зими. Зараз цю допомогу отримують приблизно 650 000 осіб.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: