Представники Форуму демсил критикують Тихановську та готують нову зустріч

АНАЛІТИКА 17.08.2022 Коментарі 0

Члени Об’єднаного перехідного кабінету не були обрані, відтак не можуть бути легітимними представниками народу Білорусі. Про це йдеться у заяві Форуму демократичних сил Білорусі «Про рішення конференції «Нова Білорусь» і необхідність обрання народного парламенту».

«Під час конференції «Нова Білорусь», що відбулася 8-9 серпня 2022 року у м. Вільнюсі, було прийнято і Світланою Тихановською озвучено одноосібне рішення створити Об'єднаний перехідний кабінет, заявлений як колективний виконавчий орган. Призначені члени перехідного кабінету не були обрані та не можуть бути легітимними представниками народу Білорусі», - йдеться у тексті заяви, опублікованій на сайті Форуму демсил.

Автори заяви наголошують, що президентські вибори 2020 року в Білорусі минули із грубими порушеннями національного та міжнародного законодавства. А поразка «громадянина Лукашенка О.Г. є незаперечною».

Результати виборів не визнав ні народ Білорусі, ні міжнародна спільнота. Разом із тим жоден з учасників виборів офіційно не визнаний обраним президентом.

«На виборах 2020 року технічному кандидату протесту Тихановській С.Г. народ Білорусі видав мандат лише на звільнення політичних ув'язнених та проведення нових виборів. Радники офісу Світлани Тихановської, члени кабінету представників і новоствореного Об'єднаного перехідного кабінету не були уповноважені народом Білорусі на представлення їхніх інтересів, у тому числі на міжнародній арені. Створена за ініціативою Світлани Тихановської Координаційна рада також не є обраною народом Білорусі та не може бути єдиним представницьким органом білоруського суспільства, а тим більше претендувати на роль парламенту», - сказано в заяві.

Автори заяви роблять висновок, що сьогодні в Білорусі немає легітимного інституційного суб'єкта, що має повноваження формувати будь-які органи влад, за винятком білоруського народу. Останній може відновити суверенітет держави і встановити у ньому верховенство права.

У заяві міститься пропозиція до всіх громадян Білорусі обрати прямим народним голосуванням парламент – Національну раду Республіки Білорусь. Новоутворений орган мав би стати вищим представницьким і законодавчим органом народу Білорусі на час незаконного режиму в Білорусі та перехідного періоду.

До складу робочої групи з підготовки виборів народного парламенту, проведення виборчої кампанії та спостереженні за прозорістю виборів запрошують усіх громадян Білорусі. Контактувати з робочою групою Форуму можна за допомогою електронного листування ([email protected]) або ж записатися за цим посиланням.

На думку авторів заяви, обрання народного парламенту за підтримки міжнародного співтовариства та дотримання виборних процедур дозволить відкрити можливість до визнання цього органу як єдиного законного представництва народу Білорусі. А також дозволить розпочати новий етап боротьби з режимом лукашенка, звільнення політв'язнів, деокупацію Білорусі та повернення суверенітету.

Заяву ухвалено тимчасовим складом Ради Форуму об'єднаних демократичних сил Білорусі 13 серпня 2022 року.

Нагадаємо, 8-9 серпня у столиці Литви – Вільнюсі, Світлана Тихановська провела Конференцію «Нова Білорусь». Під час заходу призначено терміном на півроку членів Об’єднаного перехідного кабінету (уряду у вигнанні).  

Основний натхненник Форуму демсил Білорусі Валерій Цепкало (на фото внизу) – білоруський політик, дипломат, керівник і підприємець, у своєму телеграм-каналі пише, що з часу конституційного перевороту (листопад  1996 року) внаслідок ліквідації парламенту і знищення інституту вільних виборів у Білорусі відсутні діалогові майданчики для обговорення суспільно-політичних питань.

Тому група білоруських активістів вирішила регулярно проводити Форуми демократичних сил. Вони слугують тими майданчиками, де представники різних політичних партій та громадських ініціатив можуть дискутувати і планувати нові ідеї якісних змін країни.

І Форум відбувся всередині травня у Варшаві, а ІІ Форум – 11-12 липня у Берліні.

Валерій Цепкало нагадав, що під час дискусій на цих двох заходах «не було поділу на «вождів і маси», на старших і молодших, на титулованих та нетитулованих осіб». У Форумах брали участь два колишніх керівники парламенту, кандидати у президенти минулих років, представники громадянського суспільства та бізнесу.

Проте представники Офісу Світлани Тихановської ці політичні зібрання форумчан двічі зігнорували, а через місяць – у серпні, Офіс провів вищезгадану Конференцію і призначив уряд (наразі з чотирьох осіб) в екзилі.

Повертаючись до Форумів, їхні учасники тоді вирішили створити центр сили, що займався би білоруськими питаннями у так званий «транзитний період».

Валерій Цепкало перерахував по пунктах, про що йдеться:

- вибрати Національну раду Республіки Білорусь, що стане прототипом парламенту на перехідний період;

- у роботі Національної ради повинні суворо дотримуватися принципів демократії та свободи дискусії;

- вибори до Національної ради провести на електронній основі за участю громадян Білорусі, які перебувають у країні та за її межами;

- створити просунуту електронну платформу, де громадяни Білорусі могли би постійно вільно взаємодіяти у різних галузях, включаючи політику, економіку, культуру;

- створити під егідою Національної ради креативну групу щодо припинення незаконної діяльності Олександра Лукашенка та його сім'ї;

- визначити як одну з основних цілей Національної ради звільнення політичних ув'язнених, включаючи тих, хто зіграв особливу роль у подіях 2020 року – Сергія Тихановського, Віктора й Едуарда Бабариків, Марію Колесникову.

До слова, організатори попередніх Форумів уже готують новий – ІІІ-ій за ліком. Й уже запрошують потенційних учасників заповнювати форму. Проте наразі не повідомляють ні про дату, ні про місце його проведення.

Чи прибудуть цього разу на ІІІ Форум представники від Світлани Тихановської, а чи й сама пані Тихановська – запитання відкрите.

Так виглядає, що молода білоруська демократія після двох поствиборчих років відносно спокійно почувалася у вигнанні. Світлана Тихановська проводила зустрічі з лідерами цивілізованих країн – їх назбиралося понад півсотні, а теперішні «форумчани» ще більше були скромнішими. З «летаргічного сну» опозиційних білорусів розбудили вибухи російських  ракет та снарядів на українській землі. Світлана Тихановська наразі змушена виконувати президентські функції і створила своєрідний кабмін, а Валерій Цепкало зі сябрами вхопився за ініціативу створення парламенту. Наразі обидва демократичних табори білоруських політсил змагаються за ініціативи та розподіл функцій і, схоже, не йдуть на примирення. Боротьба за гетьманську булаву, як бачимо, притаманна не тільки для українського політикуму. От тільки у білорусів на червоно-біло-червоному прапорі зображено вершника в обладунках з мечем і щитом. Тож у боротьбі за владу, нехай і наразі примарну, зважаючи на її закордонне розташування, головне втримати меча та залишитися зі щитом, а не на щиті.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: