У Варшаві демократичні сили Білорусі розпочали повалення режиму лукашенка

НОВИНИ 18.05.2022 Коментарі 0

Надати народу Білорусі підтримку в реалізації їхнього права на повстання, зокрема, й озброєння закликали учасники Форуму демократичних сил Білорусі.

Як повідомляє Білоруський інформаційний центр, учасники проголосували за резолюцію, в якій констатують завершення процесу прихованої окупації Білорусі, що розпочалася 1996 року відколи білоруський диктатор олександр лукашенко розпочав процес узурпації влади.

За словами керівника Білоруського кризового центру у Львові Олексія Францкевича, під час зібрання білоруських демократичних сил у Варшаві учасники заявили про окупацію російською федерацією території Білорусі.

«Із 20 лютого 2022 року, коли офіційно закінчилися спільні військові навчання, Республіка Білорусь фактично перебуває під окупацією путінського режиму. Адже замість того, щоби вивести війська з Білорусі, російська армія за згоди лукашенка 4 дні готувала остаточний напад на північну частину України у напрямку Чернігова та Києва», - розповів учасник форуму демократичних сил Білорусі Олексій Францкевич.

Також демократичні сили Білорусі висловили свою солідарність з українським народом і заявили про готовність до боротьби пліч-о-пліч проти спільного ворога - російської федерації.

Окрім допомоги безпосередньо для білоруських добровольців, готових протистояти режимам путіна-лукашенка, учасники форуму звернулися до міжнародної спільноти з проханням надати Україні всеосяжну фінансову та військову допомогу, зокрема важке наступальне озброєння.

Серед важливих питань білоруси виокремили і необхідність повного від’єднання росії від банківської системи SWIFT та припинення будь-яких торговельних стосунків із контрагентами з росії.

Участь у форумі, що відбувався протягом 16-17-го травня у Варшаві (Польща), взяли понад 100 представників різних політичних сил, громадських об'єднань, ініціатив, експертних, наукових, бізнес-спільнот, громадських організацій, а також представників білоруської діаспори.

Цікаво, що офіс Світлани Тихановської проігнорував запрошення відвідати зустріч білорусів у Варшаві. Проте форум є відкритим для усіх, хто хоче долучитися до розбудови вільної та демократичної Білорусі. Відео дводенного заходу можна переглянути на YouTube.

Олексій Францкевич, керівник Білоруського кризового центру:

 

  • Форум демократичних сил Білорусі ініціював колишній кандидат у президенти Валерій Цепкало. Заявки на участь у заході надіслало 150 людей, але безпосередньо взяли участь понад 100 осіб. Позитив форуму у тому, що з’явився майданчик, де можна поспілкуватися, висловитися, бути почутим. Сподіваюся, у майбутньому він також працюватиме. На цьому майданчику не залежно від політичних поглядів кожен має можливість поділитися своїми думками й ідеями. Довкола хороших ініціатив об’єднуються люди, з’являються конструктиви, спільні рішення і взаємодії.

26 років білоруське громадянське суспільство, як, зрештою, і українське, не може сісти за один стіл для перемовин. В Україні зараз війна, що багатьох згуртувала, змусила забути про сварки та суперечки, у всіх одна мета та завдання. . Було би дуже добре, щоби і в Білорусії відбувся подібний процес єднання. У нас спільний ворог, Білорусь – окупована територія. У нас на денній повістці – перемога над спільним ворогом і питання деокупації Білорусі.

Організатори форуму зараз створюють оргкомітет, робочі групи, які обговорюватимуть питання проведення наступної зустрічі такого формату з деталізацією зробленого і плануванням наступних кроків.

Прийнята резолюція за підсумками роботи форуму дуже позитивна та підписана всіма його учасниками.

ТЕКСТ ПІДСУМКОВОЇ РЕЗОЛЮЦІЇ

учасників Форуму демократичних сил Білорусі

Ми, громадяни Республіки Білорусь, представники народу Білорусі, які представляють різні політичні сили, громадські об'єднання ініціативи, експертні, наукові та бізнес-спільноти, громадські організації. Беручи до уваги, що:
Суверенітет України, територіальна цілісність України та її недоторканність усередині міжнародно-визнаних кордонів є незаперечним фактом;
Лукашенко О.Г. та його спільники незаконно захопили та насильно утримують владу в Республіці Білорусь, згідно з висновком комісії Віктора Гончара, дозволили Російській Федерації в результаті багаторічної експансії завершити 2022 року процес фактичної окупації Білорусі;
Тільки народ Білорусі може відновити суверенітет держави та встановити у ньому верховенство права;
Ужиті сьогодні представниками білоруської демократичної спільноти зусилля не можна повністю визнати достатніми для забезпечення деокупації Республіки Білорусь у найближчій перспективі.
Висловлюємо консолідовану думку, що:
Дії окупаційного режиму Лукашенка, спрямовані на будівництво довгострокової співпраці із країною-агресоркою, що складаються з міжнародної терористичної діяльності та військових злочинів, а також несуть явну загрозу жителям Республіки Білорусь, країнам-сусідам та всьому світовому співтовариству;
Злочинні та нелюдські дії режиму Лукашенка, спрямовані на насильницьке придушення демократичних права і свободи в Республіці Білорусь, несуть терор і геноцид білорусам та виключають можливість зміни влади внаслідок демократично проведених, усесвітньо визнаних виборів;
Назріла необхідність відкласти всі розбіжності серед незалежної, вільної демократичної спільноти Білорусі та переформатувати діяльність на єдину мету – повалення народом Білорусі режиму Лукашенка, у тому числі шляхом створення «Форуму демократичних сил», що бере на себе відповідальність за об'єднання та координацію зусиль представників різних організацій, інститутів, діаспор, ініціатив та інших форм громадянського суспільства Республіки Білорусь, оргкомітет зі створення якого буде сформований за результатами цього Форуму і складатиметься з різних робочих груп.

Звернення учасників Форуму демократичних сил Білорусі

до жителів України та міжнародної спільноти щодо військової агресії з боку Російської Федерації

Ми, громадяни Республіки Білорусь – країни, яка має багатовікові добросусідські зв'язки з Україною, з болем переживаємо трагедію її жителів, спричинену військовою агресією з боку Російської Федерації, і висловлюємо співчуття всім громадянам, які постраждали від війни і тим, хто втратив у ній своїх близьких.
Беручи до уваги, що:
Лукашенко О.Г. та його спільники незаконно захопили і насильно утримують владу Республіки Білорусь, дозволивши Російській Федерації внаслідок багаторічної експансії завершити 2022 року процес фактичної окупації Білорусі;
Російська Федерація порушує міжнародні зобов'язання, договори й угоди 24 лютого 2022 року здійснила акт широкомасштабної військової агресії проти України, у тому числі використовуючи при цьому територію окупованої Республіки Білорусь;
Україна, будучи суверенною державою та суб'єктом міжнародних відносин, веде справедливу боротьбу за збереження незалежності та відновлення територіальної цілісності держави;
Рішуче засуджуємо:
- акт віроломної агресії, вчинений Російською Федерацією проти суверенної держави Україна;
- нелюдські злочини, вчинені і вчинювані російськими озброєними формуваннями на території України;
- співучасть маріонеткового, злочинного режиму Лукашенка О.Г. у військовій агресії Російської Федерації щодо України;
- готовність білорусів до солідарної з українським народом боротьби проти спільного ворога шовіністичного режиму Путіна, що узурпував владу в Російській Федерації та використовує її для реалізації російських імперських устремлінь щодо колонізації наших країн із використанням злочинних, нелюдських методів.
Закликаємо міжнародне співтовариство від імені народу Білорусі:
- надати Україні всеосяжну фінансову та військову допомогу з метою повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України в міжнародно-визнаних межах, у т.ч. забезпечивши стабільність функціонування економіки країни на період воєнних дій і надавши їй усе необхідне озброєння, включаючи важке наступальне;
- посилити політичний та економічний тиск на Російську Федерацію та її маріонетковий режим у Республіці Білорусь до введення максимально можливого фінансово-економічного ембарго, включаючи повне відключення їхніх фінансових установ;
- від міжнародної банківської системи SWIFT, припинення торгових відносин, арешт усіх активів, причетних до агресії суб'єктів для подальшої компенсації заподіяних збитків.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: