Тихановська створює перехідний Кабінет

АНАЛІТИКА 09.08.2022 Коментарі 0

Колективний виконавчий орган – об’єднаний перехідний Кабінет (а фактично уряд) вирішила створити лідерка демократичних білоруських сил Світлана Тихановська. Про це вона заявила сьогодні, 9 серпня, у своєму підсумковому виступі на Конференції «Нова Білорусь» у Вільнюсі.

Тихановська оголосила і перші чотири ключові кандидатури Кабінету – «колективного виконавчого органу, який працюватиме на головні цілі: захищати незалежність і суверенітет Республіки Білорусь, представляти національні інтереси, здійснити фактичну деокупацію країни», забезпечити транзит влади від диктатури до демократії тощо.

  • Іде війна, країна під загрозою втрати суверенітету. Тож перші кандидатури я призначаю зараз, терміном на шість місяців для наступного погодження їх майбутнім представницьким органом, - повідомила лідерка антилукашенківської опозиції.

На сцену Світлана Тихановська запросила «свіжопризначенців». Ними виявилися:

  • Павло Латушко, який стає представником Кабінету із транзиту влади.
  • Олександр Азаров, віднині представник Кабінету з відновлення правопорядку.
  • Валерій Ковалевський, представник Кабінету із закордонних справ.
  • Валерій Сахащик, представник Кабінету з питань оборони та національної безпеки.

Кожен із них одразу скористався можливістю короткого виступу.

«Сёння, калі незалежнасць нашай краінай знаходзіцца пад пагрозай, калі існаванне беларускай нацыі знаходзіцца пад пагрозай знішчэння, мы павінны аб’яднацца і рабіць усё, каб не дапусціць гэтага, – цитує звернення Павла Латушко білоруський ресурс «Зеркало». — Мы казалі, што ніводная каманда самастойна не ў стане дасягнуць той мэты, у якую паверылі большасць беларусаў, бо мы не апазіцыя, мы большасць, нас бальшыня. У рамках кабінета я буду адказваць за пытанне транзіту, узмацненне ціску на нелегітымны рэжым Лукашэнкі, выкарыстанне ўсіх юрыдычных, эканамічных, персанальных рэсурсаў дзеля таго, каб забяспечыць татальны ціск на гэты рэжым і дасягнуць нашай мэты».

«Створення Кабінету було основною ініціативою BYPOL останніх 6-7 місяців. Ми самі зібрались, самі придумали план. Нам не потрібна нічия згода. Ми хочемо повернутися назад і перемогти цей режим», - заявив Олександр Азаров.

Валерій Ковалевський сказав: «Я буду займацца міжнароднымі справамі, гэта самая распрацаваная структура ў Кабінеце, але трэба шмат зрабіць, каб мы змаглі вярнуцца ў вольную Беларусь. Мы будзем супрацоўнічаць з ініцыятывамі, СМІ і гэтак дале».

Валерій Сахащик, колишній військовий, одразу звернувся до білорусів як усередині країни, так і тих, хто за кордоном. Підкреслив, що ніколи не цікавився політикою і не мріяв про політичну кар’єру. Натомість бачить Білорусь парламентською республікою з чітким розподілом влади, системою стримувань і противаг.

- Якщо хтось очікує, що я буду формувати хунту і почну будувати сценарії захоплення влади, я вас розчарую, - зазначив він.

Натомість, за словами Сахащика, є декілька підрозділів білорусів, які воюють в Україні. Є розвідка, системи стеження, зв’язку. Багато допомагають білоруси, які виїхали за кордон.

Також Сахащик повідомив, що нещодавно протягом тривалого часу спілкувався із чільним білоруським опозиціонером Зяноном Пазняком, і той запевнив, що коли білорусам вдасться об’єднатися і створити Кабінет, він доєднається і допомагатиме.

Резюмуючи, Світлана Тихановська повідомила, що її заступниками будуть Латушко та Ковалевський. Також незабаром з’являться ще три члени Кабінету – представник зі соцполітики, з економіки та фінансів, а також із національного відродження. Проте чекати формування цілої команди вони не будуть і починають працювати негайно. І закликали білорусів приєднуватися до роботи.

Тихановська нагадала, що під час конференції оргкомітет ухвалив декілька важливих документів. «Це декларація про цілі та цінності нашого спільного руху, заяви на підтримку України та проти антипольської кампанії режиму, а також Етичний кодекс демократичних сил. Ці документи опубліковані на сайті конференції», - повідомила вона.

Окрім того, до жовтня вона пообіцяла розповісти, як буде втілюватися  План допомоги від ЄС на три мільярди євро, а також як і куди йде західна допомога, і як її отримати. До листопада також повинні представити концепції реформ економіки та законодавства. Восени очікується проведення форуму білоруського бізнесу. А у найближчі місяці буде сформована міжнародна економічна рада нової Білорусі (до її складу  запросять колишніх глав урядів та найкращих економістів – щоби виробляти рішення, які потрібні Білорусі якнайшвидше).

  • На нас чекають напружені місяці роботи. Вперше братимемо участь у ГенАсамблеї ООН. Відкриємо представництва в Естонії, Празі, Брюсселі. Пам'ятайте, що необхідно утримувати Білорусь на порядку денному, - підкреслила Світлана Тихановська.

Нагадаємо, що створити уряд ще у перший день конференції запропонували одразу декілька спікерів – Вадим Прокоп’єв, Павло Латушко, їх підтримали представник BYPOL Олександр Азаров і представник руху «Супраціў» Дмитро Щигельський.

Як писав ЗІФ, Вадим Прокоп’єв запропонував не відповідати публічно на його ініціативу, а продемонструвати усе діями. Зокрема, принаймні на час розслідувань «відсторонити від посад відповідальних за провали та порушення». І вийти із пропозицією про створення уряду. В іншому випадку передати свої повноваження прем’єр-міністру.

Тихановська відповіла проханням «не брати її на понт» і зазначила, що готова створювати такий кабінет, який би не викликав аналогій з існуючим урядом режиму.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: