Право на вбивство – лукашенко узаконив винищення білоруського народу 

НОВИНИ 06.02.2024 Коментарі 0

Білоруський диктатор днями підписав указ №37. Згідно з ним, військовослужбовцям дозволено без попередження застосовувати вогонь на ураження по білорусах. У документі також передбачено звільнення армійців від відповідальності за наслідки.

Голова Народного антикризового управління (НАУ) Павло Латушко, колишній міністр культури та посол Білорусі вважає, що після появи цього указу силовики фактично зловживатимуть ним. 

"Важливо розуміти, що за такого диктаторського режиму, як у Білорусі, будь-який дозвіл силовикам до застосування насильства чи зброї трактуватиметься не просто як їхнє "законне" право, а навіть як обов'язок", - написав білоруський політик. 

Іншими словами, якщо до прийняття цього указу військовослужбовець міг відмовитися від застосування зброї, то тепер режим "програмуватиме" силовиків відкидати такий варіант. 

Павло Латушко навів приклад, коли під час масових протестів тоді очільник "губазіка", а нині заступник міністра внутрішніх справ Микола Карпенков інструктував силовиків убивати протестувальників.

"Нині такі ж інструктажі варто очікувати у військових частинах, армії", - переконаний голова НАУ.

Він нагадав, що укази лукашенка в Білорусі мають силу закону та навіть стоять над законом. А тепер законодавчо для військовослужбовців усунули  і моральні, і службові обмеження і стримувальні фактори. Тож відтепер наказ убивати без попередження не є злочинним, бо "злочином, радше, буде його невиконання".

Павло Латушко також звернув увагу на те, що білоруські державні засоби масової пропаганди почали частіше висвітлювати випадки застосування силовиками зброї під час затримань. Хоча донедавна режим волів приховувати такі випадки.

Окрім того, нещодавно режим дозволив і КДБ стріляти по протестувальниках КДБ, а до цього – застосовувати зброю під час придушення протестів працівникам МВС.

- Не можна сказати, що силовики не робили цього раніше. Ми пам'ятаємо, як 10 серпня 2020 року в Мінську вбили Олександра Тарайковського пострілом у груди з короткої дистанції із травматичної зброї. Ми пам'ятаємо, як 11 серпня 2020 року у Бресті пострілом у голову вбито Геннадія Шутова – пострілом уже з вогнепальної зброї. Ніхто зі силовиків не відповів за це навіть тоді, коли закони дозволяли та навіть зобов'язували до цього.

Зараз закони режиму Лукашенка, навпаки, заохочують і мотивують силовиків, а тепер і військових – убивати. Водночас із березня 2023 року в Білорусі діє закон, який передбачає страту для посадових осіб та військових за держзраду.

Таким чином, Лукашенко по суті перетворює білоруську армію на окупаційну. Окупаційну армію для окупації її ж своєї країни. А в комплексі все це виглядає як цілеспрямована кампанія з нормалізації вбивств, нормалізації застосування вогнепальної зброї проти незгодних із режимом та будь-яких білорусів у принципі. Кампанія із привчання одних – до "права" вбивати, у тому числі без попередження, а інших – бути вбитими, - підсумовує Павло Латушко.

Додамо, що в конституції Білорусі і так є норма про смертну кару за особливо важкі злочини. Відомо, що її крайній раз застосували щонайменше двічі у 2019-му році. Білорусь у цій компоненті – єдина країна на європейському континенті. Та лукашенкові, як диктатору, чхати на те, є законодавство чи ні – опонентів він убивав "у всі часи". Тепер же "узаконив" своє право на вбивство.

Фото – ТГ-канал Павла Латушка

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: