Попри політичну кризу у відносинах українці та поляки повинні разом боротися за своє майбутнє і європейських народів

ВІДЕО 08.04.2024 Коментарі 0

Після місцевих виборів у Польщі (відбулися у неділю, 7 квітня), політичне протистояння може послабитися. Адже політичні партії в Польщі є до певної межі заручниками свого електорату, зокрема, сільського. Таку думку висловив журналіст Костянтин Чавага у студії Західного інформаційного фронту під час розмови з політологом, директором Інституту світової політики Євгеном Магдою, який уперше виступив у ролі ведучого.

Одразу зазначимо, що гість ЗІФу родом із Коломиї і має польське коріння. Після навчання на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка із 1970 року мешкає у Львові. Співзасновник першої Управи Товариства Польської культури Львівської землі. Журналістикою займається із 1966 року, працював у редакції часопису Gazeta Lwowska, був референтом у справах ЗМІ Львівської митрополичої курії латинського обряду. Тепер – кореспондент видання Kurier Galicyjski, Католицького Інформаційного Агентства та Радіо Ватикану. Тематика польсько-українських взаємин є основною у його діяльності.

На думку Євгена Магди, відносини між обома країнами зараз переживають найглибшу кризу після 1991 року, коли Польща найпершою серед країн визнала незалежність України. Разом із тим офіційна Варшава залишається стратегічним партнером, підтримує Україну на міжнародній арені.

Костянтин Чавага констатував, що ми мало знаємо про своїх сусідів-поляків. Попри це, діє багато спільних платформ, під час яких українці та поляки обговорюють нагальні питання. Зокрема, відбуваються спільні зустрічі у Яремчі із 2016 року за участі дипломатів, істориків, політологів і науковців.

Можливо, таких контактів нема на рівні польсько-українського парламентів, але на рівні органів місцевого самоврядування, громадських організацій – попри напругу, що зумовлена протестами фермерів і блокуванням польсько-українського кордону, та минулорічного відзначення трагічних подій на Волині, вони відбуваються. .

Костянтин Чавага погодився з тезою Євгена Магди, що пересічні громадяни Польщі й України готові співпрацювати там, де політики двох країн на таку співпрацю не спроможні.

За словами журналіста, під час відвідин Борислава у Львівській області дізнався, як одразу після початку повномасштабного нападу росії на Україну, партнери з Підкарпатського воєводства Польщі буквально через 2 години зателефонували та цікавилися, що привезти та чим допомогти. І до вечора вже прибули польські мікроавтобуси. І подібні історії були не лише на Львівщини, а й Волині, Івано-Франківщині.

Наявність хороших горизонтальних контактів наразі не позначилася на політиках. Приклад цього – зустріч прем’єр-міністрів України та Польщі у Варшаві, на думку Євгена Магди, виявилася  хорошою міною за поганої гри. Цьому передувала ініціатива українських урядовців наприкінці лютого прибути на кордон для зустрічі з польськими колегами для обговорення проблемних питань, яку у Варшаві зігнорували.

«Передовсім, за всі роки Незалежної України так і не спромоглися на те, щоби можна було повноцінно інформувати про життя наших сусідів. Я кажу не тільки про Польщу – про те, ким є наші сусіди. Часто ми дивимося на наших сусідів, я маю на увазі з офіційного Києва, через такі пострадянські окуляри… Україна не має навіть достатньо кореспондентів у Польщі, які могли би повноцінно інформувати про той позитив, який є у сусідній країні… Польщі має більше журналістів в Україні, ніж Україна у Польщі», - розповідає Костянтин Чавага.

Журналіст також наголосив, що сьогодні українці та поляки мусять разом боротися «за наше та ваше майбутнє». І не тільки за майбутнє Польщі й України, але і всіх народів Європи проти російського агресора.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: