Українських інженерів-атомників СБУ затримало за співпрацю з ворогом

НОВИНИ 08.04.2024 Коментарі 0

Шестеро українських інженерів-проєктувальників налагодили співпрацю з рашистами та допомагали їм підключити до системи «Росатому» захоплену Запорізьку атомну станцію. Колаборантів у Харкові в результаті багатоетапної операції затримала Служба безпеки України.

Колишні посадовці проєктних інститутів на замовлення рф розробляли проєктну та науково-дослідну документацію для модернізації росіянських АЕС – Курської, Ростовської, Нововоронезької та Балаковської, повідомили в СБУ.

Також представники підсанкційного «Росатома» хотіли, аби українські запроданці виконували високотехнологічні роботи на тимчасово окупованих територіях півдня України. Там фігуранти мали допомогти окупантам повністю інтегрувати ЗАЕС до енергосистеми рф.

Однак фахівці СБУ своєчасно викрили колаборантів, «покроково» задокументували їхні злочинні дії і затримали на етапі підготовки проєктної документації для агресора. Тим самим українська спецслужба зірвала спроби «росатома» отримати доступ до стратегічно важливих українських технологій.

За даними слідства, головним у злочинній групі є керівник проєктної організації з Харкова. Він налагодив контакт з рашистами через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди «росатома».

Контакт між собою фігуранти підтримували через популярний месенджер та електронну пошту. До злочинної діяльності харків’янин залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики.

За співпрацю з окупантами фігуранти одержували з росії винагороду у криптовалюті. Кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім переводили отримані суми в готівку і передавали гроші проєктантам.

Затриманим повідомлено про підозру за пособництво державі-агресору, їм загрожує до 12 років в’язниці.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: