Чи буде нова заміна директора «Зеленого міста»?

РОЗСЛІДУВАННЯ 25.10.2024 Коментарі 0

Львів ризикує отримати замість сміттєпереробного заводу дорогий довгобуд. У місті триває міжнародний конфлікт щодо інвестиційного проєкту, який фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку – будівництва сміттєпереробного заводу. І хоча в нещодавньому інтерв'ю РБК мер Львова Андрій Садовий удавав оптиміста, який усе контролює, насправді це не так.

Будівельні роботи та постачання обладнання зупинили, а спір між КП Львівської міської ради «Зелене місто» - замовником будівництва, та польською компанією-підрядником Control Process S.A. лише загострився. Договір між ними зараз є предметом трьох судових процесів: два – у Польщі, де вже винесено невигідні для Львова судові рішення, і один – в Україні.

Понад те, якщо львівська влада сьогодні-завтра не сяде за стіл переговорів, то ЄБРР, імовірно, зупинить фінансування та порушить на урядовому рівні питання проваленого інвестиційного проєкту, оскільки останній реалізовують у рамках співпраці ЄБРР – Уряд України.

Тоді програють усі. Передовсім – львів’яни, які не тільки не матимуть «єдиного заводу в Україні по переробці відходів» (визначення Андрія Садового), а й будуть змушені витрачати чималі кошти на консервацію та утримання довгобуду (це крім можливих юридичних витрат та інших фінансових вимог). Поляки також зазнають фінансових збитків. Але найбільше постраждає кредитний рейтинг і репутація Львова.

Андрієві Садовому є над чим задуматися (скріншот відео) 

Зрештою, сам Андрій Садовий навряд чи оговтається від такого провалу: за чотири каденції поспіль на посаді мера це єдиний справді великий і важливий для міста інфраструктурний проект, який з нуля впроваджує міська влада.

Здавалося би, не зважаючи на взаємні претензії – треба домовитися. Проте конфлікт досі перебуває у гарячій фазі. Після останнього засідання Тимчасової контрольної комісії міської ради з питань діяльності ЛКП «Зелене місто», що відбулося 18 вересня цього року, Control Process S.A. надіслала комісії спростування звинувачень від директора «Зеленого міста» Олександра Єгорова, а також пропозицію щодо вирішення господарського спору.

Редакція мала можливість ознайомитися з листом поляків та звірити його із протоколом вищезгаданого засідання комісії. Напрошується висновок, що одним із фігурантів конфлікту є Олександр Єгоров, якого представники Control Process S.A. звинувачують у публічному поширенні неправдивої інформації про стан виконання контракту.

Як з’ясувала редакція, Олександр Єгоров – четвертий керівник «Зеленого міста» за чотири роки будівництва сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій у Львові.

Олександр Єгоров очолив третє важливе для Львова підприємство (скріншот відео)

Раніше будівництвом керував Тарас Калюжний – менеджер із досвідом роботи у сфері поводження з відходами. Саме під його керівництвом завод добудували на 70 відсотків, чим нині пишається Андрій Садовий. У квітні Тарас Калюжний подав у відставку, його змінив Олександр Єгоров. До того, як очолити «Зелене місто», він був директором ЛКП «Львівсвітло» (2023- 2024 рр.) та ЛКП  «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» (2021 – 2023 рр.).

Тобто Олександр Єгоров очолює «Зелене місто» менше як півроку, а за цей час будівництво сміттєпереробного заводу було повністю зупинене.

Єгоров та Садовий під час засідання сесії Львівської міської ради 12 вересня 2024 року (скріншот відео)

Більше того, саме Олександр Єгоров ввів громаду Львова у німий шок. 12 вересня під час сесії Львівської міської ради, коли депутати погодили отримання кредиту на добудову сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13 (718 млн грн), він поінформував депутатів, що (дослівно) «відбуваються всі роботи постійно і динамічно», «поставлено 18,5% обладнання» і що «70% обладнання готове і знаходиться на складах виробників». «Зараз відбувається активне переміщення цих товарів до нас на склад», - похвалив поляків Олександр Єгоров.

Обладнання для майбутнього заводу у Львові

Також він повідомив, що згідно з додатковими угодами, укладеними із підрядником 31 травня 2024 року, зафіксовано дату завершення робіт – 28 лютого 2025 року. Щоправда, згодом Олександр Єгоров додав, що підрядник просить ще додатково 23 дні.

«Станом на сьогоднішній момент у звязку із несвоєчасною оплатою, на 23 дні,… з нашої сторони, тобто у нас була проведена вивірка з ЄБРР, і в нашої сторони точно нема ніякої вини. Ми зробили і підготували всі документи вчасно, і у зв’язку з літнім періодом дана затримка (в оплаті) склала 23 дні, відповідно, підрядник говорить про них, що даний проєкт може збільшитись на 23 контрактні дні, але на сьогодні намагається (підрядник) йти в графіках, затверджених попереднім контрактом», - пояснив Олександр Єгоров.

Так от, після таких дифірамбів на адресу польського підрядника через декілька днів вибухає інформаційна бомба. 18 вересня директор ЛКП «Зелене місто» Олександр Єгоров повідомляє, що польський підрядник не продовжує безумовну банківську гарантію в сумі 3,6 млн євро на виконання контракту.

«Комунальне підприємство має нестандартну ситуацію, під загрозою розірвання угоди з підрядником Control Process S.A. Він порушив основну вимогу контракту – ненадання банківської гарантії на суму 3,6 млн євро на виконання робіт. Така ситуація ставить під великий ризик взагалі продовження цього контракту. Тривають юридичні консультації щодо подальших дій і намірів, які буде виконувати наше підприємство», - розповів Олександр Єгоров zaxid.net.

Що ж, тепер можна сказати, що під час виступу Олександра Єгорова у Львівській міськраді 12 вересня конфлікт між «Зеленим містом» та Control Process S.A. уже тривав. Про це зізнався сам Олександр Єгоров під час виступу на засіданні Тимчасової контрольної комісії міськради з питань діяльності ЛКП «Зелене місто», що відбулося 18 вересня цього року.

«Нами було запропоновано пакет питань для обговорення 11.09.2024», - сказав він тоді (Повністю цю цитату наведемо нижче). Тобто, сесія, на якій Олександр Єгоров хвалив поляків, відбулася 12 вересня, а день перед тим – 11 вересня, полякам зробили останнє попередження.

Схоже на те, що Єгоров свідомо ввів депутатів в оману, щоб отримати згоду на додатковий кредит, оскільки 9 вересня 2024 року «Зелене місто» звернулося до Польського банку з проханням про виплату 3,6 млн євро. Тож станом на 12 вересня конфлікт уже тривав. Постає логічне запитання: чи не варто було таку важливу інформацію надати депутатам 12 вересня під час сесії Львівської міськради перед голосуванням щодо кредиту. Приховування цього факту могло суттєво вплинути на рішення депутатів висловлювати згоду на кредит, чи ні.

Окрім того, з протоколу Тимчасової контрольної комісії міськради з питань діяльності ЛКП «Зелене місто» від 18 вересня випливає додаток до договору – так званий «пакет питань»: «Зелене місто» зажадало від Control Process S.A. підписати невигідний, на думку польської сторони, додаток до договору.

Чому Олександр Єгоров ввів в оману депутатів Львівської міської ради і всю львівську громаду? Імовірно, щоби отримати зазначену позику від ради у розмірі 718 млн. грн.

Постає запитання: що ж це за додаток, який «Зелене місто» намагалося нав`язати полякам, а після того, як вони відмовилися його підписати, їх розпочали, по-перше, публічно звинувачувати у порушенні контракту, по-друге, тиснути на них, вимагаючи виплати банківських гарантій, які отримала від банків Control Process S.A. Була навіть інформація, що договір уже розірвали, що спростовував сам міський голова Андрій Садовий.

Ось як про цей додаток розповідає сам Олександр Єгоров (цитуємо за стенограмою засідання Тимчасової контрольної комісії Львівської міської ради з питань діяльності ЛКП «Зелене місто» від 18-го вересня цього року):

«Депутат Володимир ГАРАЗД: звернувся із запитанням до керівника ЛКП «Зелене місто» щодо додаткової угоди, яку мали підписати з Підрядником, коли почалися вести переговори, про терміни, індексацію та інфляцію та як воно накладається з гарантією?

Керівник ЛКП «Зелене місто» Олександр ЄГОРОВ: Це не взаємоповязані питання. Нами було запропоновано пакет питань для обговорення 11.09.2024. Після багатьох фальшувань гарантійних документів ми розуміли, що потрібно вийти на додаткову угоду, в якій прописати усі спірні моменти, які є станом на сьогодні. Ми також отримали їхню додаткову угоду, в якій їхні пункти суперечать один одному. З нашої сторони було три основні позиції це: - індексація; - питання додаткових робіт; - терміни поставки обладнання».

А ось позиція поляків (зі слів представників Control Process S.A). Додаткова угода, про яку йдеться, – це додаток №9, який «Зелене місто» надало підряднику. «Зелене місто» вимагало його підписати під загрозою виплати коштів з банківських гарантій, наданих польським підрядником», - наголосив представник польської компанії.

Один пункт додатку полягав у тому, що поляки відмовляються від частини індексації (контракт укладений 2021 року та підлягає індексації). Відповідно до другого, підрядник мав погодитися на те, що значний обсяг робіт – на декілька мільйонів євро – виконає власним коштом. Ідеться про будівництво об’єктів допоміжної інфраструктури, які, згідно з договором, «Зелене місто» мало збудувати до 30 вересня 2024 року. Але на цей час ці роботи, за нашою інформацією, не те що не розпочаті, а й навіть «Зелене місто» не замовило. Поляки вважають. що такі дії (схиляння до підписання додатку) є незаконними, адже це спроба вимагання неправомірної вигоди.

Ще одна неправда від Олександра Єгорова. Вище ми цитували його виступ на сесії Львівської міської ради від 12 вересня цього року. Він, зокрема, тоді сказав, доповідаючи про перебіг будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів (ТПВ), що підрядник уже «поставив 18,5% обладнання» і що «70% обладнання готове і знаходиться на складах виробників».

А далі ми цитуємо протокол того ж таки засідання Тимчасової контрольної комісії міської ради з питань діяльності ЛКП «Зелене місто» від 18 вересня цього року: «Керівник ЛКП «Зелене місто» Олександр Єгоров зазначив, що питання обладнання є також під застереженням, оскільки термін поставки мав бути до 6.11.2024, але Підрядник не поставив ще все обладнання і заявляє, що хоче отримати додаткову суму за це обладнання, а саме заявляє про дорожчання на 40%. Зараз ще не поставлено на майданчик близько 90% обладнання».

Водночас, як повідомили представники Control Process S.A., на об'єкт уже доправлено понад 30% запланованого обладнання, решта виготовлена та чекає на доставку на будівельний майданчик. «Затримки з постачанням обладнання пов'язані з більш ніж 7-місячною затримкою платежів з боку ТОВ «ЛКП «Зелене місто», - наголошують поляки.

Повернімося до того, з чого все розпочалося. 9 вересня ЛКП «Зелене місто», звинувативши Control Process S.A. у порушені контракту, зажадало виплати банківської гарантії, що була надана на весь контракт і становила приблизно 3,6 млн. євро – 10% від вартості контракту.

Також «Зелене Місто» вимагало від польського банку ING гарантію передоплати за постачання обладнання.

На цьому етапі підрядник надав замовнику відповідну договірну заставу, але замовник її не прийняв. Це означає, що директор «Зеленого міста» Олександр Єгоров, який учора хвалив підрядника за «три роки роботи» і не раз був спійманий на брехні, тепер домагається розірвання договору.

Натомість поляки звинувачують «Зелене Місто» і представників львівської влади у спробі отримати неправомірну вигоду.

Припустимо, що поляки програють справу. Як відомо, «Зелене місто» та Львівська міськрада не мають навіть усього пакету кошторисної і проектної документації. Тому, схоже, насамперед місту доведеться швидко знайти гроші на консервацію об’єкта. Чи ці дії можновладців зумовлені спробою залучити власні фірми до реалізації проєкту?

Понад те, нагадаємо, що йдеться про побудову заводу механіко-біологічної переробки ТПВ. Тобто, має бути реалізована технологія біосушіння, завдяки котрій тільки 15% (за словами Олександра Єгорова, поляки кажуть, що 30%) від загально обсягу відходів (250 000 тонн на рік потраплятимуть на полігон. Як нам відомо, за втілення технології біосушіння на об`єкті не бралися. При цьому мають бути використані ноу-хау Control Process S.A., які, очевидно, захищені авторським правом. Тобто, якщо з поляками остаточно поб’ють горшки, то Львів матиме не завод, а велику, просто гігантську сортувальну лінію, яку, зрозуміло, буде важко назвати стратегічним об`єктом. І це за умови, що хтось захоче добудувати цю лінію без проєктно-кошторисної документації.    

Насамкінець. Проєкт на 36 млн. євро в основному фінансує банк ЄБРР, де 10 млн. євро – це ґрант, який банк ЄБРР виділив як безповоротну допомогу місту. Крім того, частина фінансування – це кредит від ЄБРР. Якщо поляки доведуть, що їх викинули з контракту, ЄБРР може відкликати кредит.  

У конфлікт щодо стратегічного інвестпроєкту доведеться втрутитися центральній владі. Якщо підтвердиться кримінальна версія поляків, то, на нашу думку, центральна влада  зробить таке втручання залюбки.

Відтак, є одна людина, яка зацікавлена запобігти ганебним сценаріям. Це міський голова Львова Андрій Садовий. Слово за ним. Адже, нагадаємо, у Control Process S.A. переконані, що завод з перероблення відходів у Львові може бути завершений у другій половині 2025 року. За умови, що місто якнайшвидше виконає свої роботи з будівництва допоміжної інфраструктури, а також регулярно виконуватиме свої платіжні зобов’язання.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: