Польща підтягне до білоруського кордону 10 тисяч військових

АНАЛІТИКА 10.08.2023 Коментарі 0

Протягом двох років ми матимемо найсильнішу сухопутну армію в Європі. Про це заявив міністр національної оборони Республіки Польща Маріуш Блащак. Він також зазначив, що «єдиним гарантом продовження цього процесу» є партія «Право і справедливість».

Про це пише Rzeczpospolita та нагадує, що у понеділок Прикордонна служба країни звернулася до міноборони з проханням збільшити кількість військових, які охороняють кордон з Білоруссю, на тисячу осіб. Це пов’язано з порушенням повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами, навчаннями білоруських військ біля кордону з Польщею, що почалися цього тижня, і присутністю найманців євгєнія прігожина в Білорусі, яких там уже нібито сім тисяч.
Також у Польщі фіксують збільшення кількості нелегальних мігрантів, переважно із Близького Сходу й Африки, які штурмують білорусько-польський кордон за підтримки білоруських силовиків.

Rzeczpospolita також повідомила, що у четвер, 10 серпня, Маріуш Блащак в етері Польського радіо 1 заявив, що кількість солдатів на польсько-білоруському кордоні «буде приблизно такою ж, як і раніше, коли відбулася ця атака в 2021 році». Це буде близько 10 тисяч солдатів: 4 тисячі з них безпосередньо братимуть участь в операції з підтримки прикордонної служби на кордоні, а 6 тисяч перебуватимуть у резерві.

Слова польського міністра оборони про найсильнішу армію «протягом двох наступних років» армію в Європі просякнуті, звісно передвиборчими нотками – як відомо, усередині жовтня відбудуться вибори до Сейму. Тому проурядовій партії ПіС доводиться боротися за прихильність польських виборців.

Проте переведення додаткових сил до білоруського кордону є вимушеною необхідністю – лукашенко слухняно виконує вказівки із кремля та залякує дурнуватими жартами не лише щодо «вагнерівців»-«туристів», а й проводить постійні армійські навчання.

Одні з них міністерство оборони Білорусі розпочало 7 серпня з 6-ою окремою гвардійською механізованою бригадою, що дислокується у Ґродно. Командно-штабні навчання відбуваються на Гожському полігоні, що межує з кордоном із Литвою та неподалік Сувальського коридору – ділянкою території Польщі та Литви між Білоруссю та калінінградською областю росії.

Цікаво, що білоруська армія перед навчаннями орієнтувалася на досвід російської так званої «сво» зі застосуванням дронів, взаємодією танкових і мотострілкових підрозділів із підрозділами інших родів військ.

У Європейському Союзі білоруські навчання розцінили як провокацію.

Днями представник Європейської служби зовнішніх дій Петер Стано під час брифінгу сказав:

- Нелегітимний режим лукашенка вже не дивує тим, що готовий брати участь у будь-якій провокації за вказівкою росії. Лукашенко здав суверенітет Білорусі росії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: