Штати підсадили ЗСУ на наркотики – карколомний фейк рашистів

НОВИНИ 10.08.2023 Коментарі 0

Українські військові отримали від США наркотики, які роблять їх безстрашними на фронті. Таку «дезу» розганяють проросійські ТГ-канали, а також поширюють у росіянському та литовському сегменті фейсбуку.

На поширюваному відео чоловік у камуфляжній формі показує пакет із логотипом USAID, на якому написані назви хімічних речовин – метилфенідат та ефедрин. На відео розміщено прапор США та напис «дуже дякуємо».

Також у деяких дописах ідеться про те, що 79-та окрема повітряно-десантна бригада Збройних Cил України отримала ефедрин, який використовують у виробництві метамфетаміну, разом із пакетом допомоги США. Як запевняють фактчекери литовського проєкту «15min», які досліджували ці повідомлення – це неправда.

Ці речовини використовують для виготовлення ліків, та їх призначають лікарі. Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) схвалила багато лікарських засобів із діючою речовиною метилфенідат. Натомість ефедрин може міститися в наркотиках, проте лікарі призначають його у тому числі й для лікування закладеності носа.

Що стосується USAID, чий нібито логотип також використано у фальшивці – його також притягнули за вуха. Адже кольори логотипу цієї організації мають бути синій і червоний, а не чорний і червоний, як на відео. Також на вебсторінці USAID немає інформації про гуманітарну підтримку українських військових.

Водночас речник 79-ої окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ лейтенант Ярослав Чепурнас підтвердив, що відео є фейковим. Представники бригади спростували отримання допомоги із такими ліками.

У такий спосіб рашапропагандисти намагаються дискредитувати США та послабити допомогу західних партнерів Україні. А також підтримати вигадки, що українські військові вживають наркотики і почасти їх змушують це робити.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: