Політика лукашенка: воєнна загроза на кордоні з Україною та міграційний тиск на ЄС

НОВИНИ 27.06.2024 Коментарі 0

Білорусь продовжує підтримувати військові загрози на кордоні з Україною та міграційний тиск на країни ЄС. Зокрема, 21 червня цього року міноборони Білорусі оголосило раптову перевірку готовності з'єднань і військових частин Збройних сил до виконання військових завдань. При цьому задіяли військові частини та підрозділи оперативних командувань, сил спеціальних операцій, ракетних військ та артилерії, ВПС та військ ППО.

Як ЗІФу розповіли поінформовані джерела, на першому етапі відпрацьовано питання оперативного заняття призначених районів, підготовки їх з інженерного погляду, організації охорони й оборони, заступлення на бойове чергування. Надалі військові частини та підрозділи розпочали виконувати навчально-бойові завдання.

У заходах використовують полігони та ділянки місцевості у Брестській (межує з Україною та частково з РП) та Гомельській областях (межує з Україною).

З огляду на географію перевірки можна припустити, що це «відповідь» на нібито нарощування чисельності українського військового угруповання на кордоні з Білоруссю – 20.06.2024 Держприкордонкомітет РБ заявив, що Україна концентрує важке озброєння на кордоні з Білоруссю.

Одне із основних завдань, яке відпрацьовується під час перевірки, - це прикриття південного кордону з Україною у взаємодії з іншими силовими структурами - білоруськими Держкордонкомітетом та МВС.

Власне, сьогодні невеликі, але різноманітні сили залучаються до перевірки та посилення охорони білорусько-польського кордону(станом на 26.06.2024):

  • один із дивізіонів 15-ої зенітної ракетної бригади (ЗРК С-300 ПС);
  • підрозділи 38-ої десантно-штурмової бригади (в т. ч. 381-ий десантно-штурмовий батальйон);
  • реактивну артилерійську батарею 51-ої артилерійської бригади (РСЗВ «Град»)  надано для посилення підрозділів ССО;
  • декілька вертольотів Мі-24 50-ї змішаної авіаційної бази та використання аеродрому «Лунінець» (48 км до кордону Рівненської обл.).

Про виконання завдань підрозділами оперативних командувань Сухопутних військ, а також ракетних військ та артилерії (РСЗВ «Полонез») наразі не повідомляли.

Також у межах перевірки немає призову із запасу військовозобов'язаних для доукомплектування підрозділів ЗС рб.

Запланована тривалість перевірки наразі невідома.

Воднораз окремо слід відзначити і триваючу міграційну кризу на польсько-білоруському кордоні.

Зокрема, 24 червня цього року у Мінську міністр закордонних справ РБ Сергій Алейник за підсумками переговорів зі сергієм лавровим заявив, що Білорусь готова обговорювати з Польщею безпеку на кордоні «на рівноправній та взаємоповажній основі».

До слова, у четвер, 27 червня, лукашенко оголосив про відставку міністра закордонних справ Алейника та переведення його на посаду голови комісії у Раді Республіки. Цей орган – палата територіального представництва, у яку від кожної області та міста Мінськ обирають на засіданнях депутатів місцевих рад по вісім членів. Іще вісьмох членів призначає лукашенко.

За словами Алейника, «єдиний шлях деескалації – це шлях до діалогу». При цьому тодішній глава МЗС РБ наголосив, що останні висловлювання його польського колеги Радослава Сікорського від 22 червня цього року про обговорення можливості остаточно закрити кордон із Білоруссю повністю дисонують із висловлюваннями, які Польща робила кілька тижнів тому, пропонуючи відкрити додаткові пункти пропуску. Алейник наголосив, що закриття пунктів пропуску призведе до погіршення торгівлі між країнами ЄС, СНД та так званої Великої Євразії.

Також читайте: ДПСУ відповіла Мінську на тривоги через збільшення українських військ на кордоні

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: