Литва й Україна підписали угоду про безпеку: напередодні Вільнюс запевнив Київ у підтримці «до Перемоги»

НОВИНИ 27.06.2024 Коментарі 0

Литва виділятиме 0,25% від свого річного валового внутрішнього продукту на підтримку України. Про це повідомив у соцмережі Х президент балтійської країни Ґітанас Науседа. Також у Брюсселі сьогодні підписано угоду про безпеку з Україною.

«Сьогодні (26 червня, - ред.) на засіданні Ради оборони Литви ми домовилися виділити не менше 0,25% ВВП на підтримку безпеки й оборони України. Литва продовжуватиме твердо стояти з Україною до Перемоги. Ми завжди будемо підтримувати свободу. Слава Україні!» - написав литовський президент.

Цього року ВВП Литви, згідно з прогнозом, становитиме приблизно 78 мільярдів доларів. У лютому 2024-го Європарламент закликав країни ЄС і НАТО надавати Україні підтримку на рівні не менше 0,25% ВВП.

Також очільник Литви у четвер, 27 червня, повідомив про підписання у Брюсселі з президентом України Володимиром Зеленським двосторонньої угоди про безпеку між країнами.

Головний радник президента Литви з національної безпеки Кястутіс Будріс, як повідомляє національний мовник LRT, уточнив, що під час засідання Державної ради оборони у середу її члени схвалили рішення надавати протягом наступних трьох років щорічну підтримку Україні для військових потреб і потреб безпеки. Сума буде не меншою, ніж 0,25% від ВВП або в сьогоднішніх цифрах – 190 млн євро на рік.

«Уся військова підтримка, надана з цієї запланованої суми, буде як летальною, так і нелетальною, як прямою, яку ми безпосередньо передаємо українській стороні, так і непрямою – через нашу участь у різних фондах або коаліціях з розвитку її потужностей, - каже Кястутіс Будріс. Ми бачимо, що ситуація змінилася. Амбіції та можливості Литви, а також потреби України зросли, і наша підтримка вже перевищила очікувані цифри».

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що у принципі можна й потроїти кошти, передбачені на підтримку України.

«Якщо досі ми планували військову підтримку на суму 66 млн євро щорічно, то вже зараз можу сказати, що ми досягнули 113 млн євро, а було заплановано близько 100 млн євро допомоги Україні», - цитує міністра оборони LRT.

За його словами, якщо би всі країни НАТО виділили 0,25% від свого ВВП, то це компенсувало б ресурси, що виділяє росія на війну.

«Можу з упевненістю сказати, що ми перевищимо ці відсотки», - переконує Кащюнас.

Литва постачає Україні бронетранспортери М113, литовські безпілотники, засоби розмінування та радари ППО.

На фото зі сайту president.gov.ua – президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Литовської Республіки у січні 2024 року із президентом Литви Ґітанасом Науседою

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: