Новітнім Гетто та Руському Міру не місце у Словаччині - Міхал Трубан. Словаччина обирає парламент.

ОКРЕМА ДУМКА 28.01.2020 Коментарі 0

Найближчими у часовому просторі вибори парламенту у Словаччині, адже 29 лютого за пропорційною виборчою системою буде обрано депутатів Національної Ради СР . Згідно із даними Центральної виборчої комісії СР, для прийняття участі у виборах офіційно зареєстровано 25 політичних партій, на відміну від виборів 2016 р., під час яких за представництво у парламенті боролись 23 політсили.


Журналісти ІА «Західного інформаційного фронту» вирішили зблизька дослідити феномен надзвичайно високого рейтингу ультраправої, радикально-націоналістичної політичної партії «Наша Словаччина», так званих «котлебовців», за всю історію існування Словаччини.

Адже ця політична сила, щодо якої ще у 2017 році було оприлюднено дані про її фінансування Кремлем, згідно із соцопитуваннями станом на 22.01.20, знаходиться на другому місці.

Нагадаємо, що ряд словацьких видань (зокрема SME.sk, посилаючись на опубліковану 28 травня 2017 року у американському виданні «New York Times» статтю «Foot Soldiers in a Shadowy Battle Between Russia and the West») повідомляли про причетність російського олігарха Костянтина Малофеєва до фінансування словацької ультраправої партії «Наша Словаччина».  Крім цього, оприлюднені дані свідчили про те, що фінансування цієї партії кремлівськими кураторами проводилось через білоруського політичного посередника Олександра Усовського. Йдеться про організацію та проведення антиурядових демонстрацій у містах. Банська Бистриця та Кошице. В опублікованих документах зазначається, що керівник партії «Наша Словаччина» Маріан Котлеба (Marian Kotleba) є союзником Кремля та фактично представником російських інтересів у СР. І хоча проведені поліцією Словаччини заходи, не підтвердили пряме фінансування партії з Кремлям, доволі очевидним є факт свідомої чи несвідомої діяльності цієї політичної сили для реалізації російських зовнішньополітичних інтересів в Європі.

На фоні популярності «котлебовців» не слід забувати й відверто проросійську позицію теперішнього спікера словацького парламенту Андрея Данко, лідера «Словацької національної партії». Ця політична сила хоч і знаходиться на останньому місці серед прохідних партій, але увійшовши в коаліцію із іншими проросійськими силами  може значно ускладнити життя президенту Зузані Чапутовій.

Словацькі соціологи та політичні експерти прогнозують, що подолати п’ятивідсотковий бар’єр зможуть лише дев’ять політичних сил:

  1. Курс – соціальна демократія – 18% (має шанс отримати в майбутньому парламенті 32 мандати)
  2. Наша Словаччина – 12,8% (23 мандати);
  3. За людей – 10,8% (19 мандатів);
  4. Прогресивна Словаччина-Спільно – 9,8% (17 мандатів);
  5. Звичайні люди та незалежні особистості – 9% (16 мандатів);
  6. Ми сім’я – 7,6% (14 мандатів);
  7. Християнсько-демократичний рух – 5,7% (10 мандатів);
  8. Свобода і Солідарність – 5,5% (10 мандатів);
  9. Словацька національна партія – 5,2% (9 мандатів).
07 січня 2020 у Братиславі відбулася зустріч так званих опозиційних партій («За людей», «Прогресивна Словаччина-Спільно», «Свобода і Солідарність», Християнсько-демократичний рух), які мають шанс потрапити до словацького парламенту. Під час зустрічі було досягнуто домовленості щодо загальних основних пріоритетів партій, серед яких сфера охорони здоров’я, освіти та юстиції, боротьба з корупцією.  За словами представників партій, під час цієї зустрічі було засновано майбутню коаліцію.

Шеф-редактору ІА «Західний інформаційний фронт» Юрію Кмітю та керівнику юридичної служби інформагенції  Володимиру Клонцаку, завдяки сприянню наших словацьких колег, вдалося познайомитись із одним з учасників парламентських передвиборчих перегонів, очільником партії «Прогресивна Словаччина-Спільно» -  Міхалом Трубаном.

Поспілкувавшись із керівником політичної сили, (засновником якої є Зузана Чапутова, чинний президент Словаччини), та провівши аналіз партійних програм й виборчих рейтингів інших політичних сил, вдалось систематизувати певні тенденції у словацькому передвиборчому соціумі.

Найбільшу кількість прихильників вдалось акумулювати лівоцентристській партії «Курс – соціальна демократія». Це ймовірно зумовлено окремими  пунктами передвиборчої програми партії, що передбачають забезпечення єдності економічного, соціального та екологічного розвитку Словаччини; захист національних інтересів держави; забезпечення її енергетичної безпеки та політичної стабільності в країні. Водночас у передвиборчій програмі партії передбачено підтримку пенсіонерів, працівників медичної сфери та сімей з дітьми, проведення соціальних програм для поліцейських, військових та інших силових структур.

На другому місці рейтингу електоральних вподобань, як і зазначалось вище опинилась  ультраправа, радикально-націоналістична політична партія «Наша Словаччина». Прогноз у майже 13% електоральної підтримки є не лише рекордом для цієї партійної сили, але й тривожним дзвіночком для української сторони. Як і наголошувалось вище, лідер партії «Наша Словаччина» Маріан Котлеба має відверто проросійську позицію, виступає проти прибуття мігрантів в країну, противник будь яких відносин з ЄС. Партія «котлебівців» активно просуває політичні кампанії антициганського, антимігрантського і антимусульманського характеру, апелюючи до захисту словацької національної ідентичності та захисту традиційних християнських цінностей. Програма партії базується на трьох основних принципах – національний, християнський та соціальний. «Котлебівці» виступають проти участі у «злочинній та агресивній політиці НАТО та США», прагнуть досягнути військового нейтралітету Словаччини.

В контексті майбутньої коаліції партій «За людей», «Прогресивна Словаччина-Спільно», «Свобода і Солідарність», Християнсько-демократичний рух – зважаючи на рейтинги основну роль відіграватимуть партії «За людей» та «Прогресивна Словаччина-Спільно».

Партія «За людей», яку очолює колишній президент Словаччини Андрій Кіска та партія «Прогресивна Словаччина-Спільно» фактичним лідером, якої є діючий президент Словаччини Зузана Чапутова, мають багато спільного у баченні політичного майбутнього нашого європейського сусіда. Програма цих партій, і відповідно майбутньої виборчої коаліції, базується на пріоритетних напрямках: якісна та доступна сфера охорони здоров'я, сучасна якісна освіта, очищення всіх гілок влади від корупції та олігархічних кланів, зокрема створення незалежних судів та контролюючих інституцій, деполітизація спецслужб та поліції, а також відновлення довіри суспільства до цих органів.

Натомість партія «Прогресивна Словаччина-Спільно» без сумніву включить у коаліційну виборчу програму пункт, який приділяє особливу увагу боротьбі з гібридними загрозами та поширенням дезінформації у зв’язку з військовими конфліктами в Україні та на Близькому Сході.

Саме ця політична сила анонсувала що, у разі перемоги на виборах, особливу увагу приділятиме протидії таким явищам, шляхом створення Центру по боротьбі з гібридними загрозами та дезінформацією.

Крім цього, М. Трубан заявив, що у разі перемоги партії під час парламентських виборів та отримання членами партії посад у складі уряду Словаччини, в контексті відновлення довіри суспільства до поліції., планується відкликання президента Поліцейського корпусу СР Мілана Лучанські з посади. В недалекому минулому Лучанські вважався правою рукою колишнього очільника МВС Словаччини Роберта Каліняка, одного із високопоставлених очільників партії «Курс – соціальна демократія». В свою чергу опальний міністр Роберт Каліняк, виявився добрим знайомим Йозефа Гамбалека – лідера словацького підрозділу «Нічних вовків».

Про що, було підготовлено детальний матеріал «Як Словаччина повстала проти «Нічних вовків» Путіна». Нагадаємо, що у 2018 році, після публікацій в словацькій пресі про виявлення бази «Нічних вовків» 19 липня співробітники Поліцейського корпусу Словаччини перевірили об'єкт в місті Долна Крупа. За інформацією поліції, на території об'єкта зброї і ознак будь-якої протиправної діяльності не виявлено. При цьому підтверджено наявність дезактивованої військової техніки, яка є, згідно заяв поліцейських, виключно історичними експонатами. На наступний день колишній міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк кинувся захищати своїх кремлівських друзів. В інтерв'ю словацькому виданню «Правда» він повідомив, що присутність представників мотоклубу «Нічні вовки» на території Словаччини не представляє ніякого ризику для країни. У той же час він цинічно зазначив, що ця путінська організація може становити ризик тільки для України.   

Отож, підводячи короткі підсумки, можна констатувати, що словацькому суспільству найближчим часом, слід визначитись із тим, кого вони хочуть бачити у парламенті? Руку Кремля чи прогресивні політичні партії, які розуміють реальність гібридних загроз та поширенням дезінформації у зв’язку з військовими конфліктами в Україні та на Близькому Сході? Чи зможуть політичні сили, які фактично пропонують створити циганські та іммігрантські гетто, отримати більшість у словацькому парламенті? Наскільки високою є вірогідність для України отримати в уряді країни, з якою в неї зазвичай нейтрально-позитивні стосунки, проросійське лобі, що буде відкрито підтримувати російський план дій у цій частині Європи?


Матеріали журналістських розслідувань ІА «Західний інформаційний фронт» свідчать, що Словаччина свідомо обрана Кремлем в якості чергової цілі. Адже і створення бази «Нічних вовків» і прокремлівські адепти руського миру - «нащадки кубанських козаків», які створили у Словаччині «Братиславську станицю» «Всеказачого Союзу Чеських земель і Словаччини», до яких їздить заступник військового аташе Росії у Словаччині, не дають підстав сумніватись у планах та намірах Кремля.

То наскільки природнім є феномен несподіваної успішності проросійських сил напередодні парламентських сил? Видається доволі наївним вважати, що маргінальна політична сила із де-факто фашистським баченням майбутнього Словаччини, без консультацій та фінансових вливань з боку Кремля змогла б досягти такого несподіваного успіху.

 

Ю.Кміть, І.Конопенко
фото: В. Клонцак

P.S. Журналісти ІА «Західний інформаційний фронт» домовились після перемоги коаліції опозиційних партій («За людей», «Прогресивна Словаччина-Спільно», «Свобода і Солідарність», Християнсько-демократичний рух) провести чергову зустріч із словацькими колегами та більш детально обговорити подальшу спільну боротьбу із російською агресією в українському та європейському інформаційному просторі.

ілюстративне фото outsourcingreview.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: