Невидимі винищувачі росіян: вдала ставка на Байрактар

НОВИНИ 04.03.2022 Коментарі 0

Україна активно збільшує кількість "Байрактарів". Днями, 2-го березня, Україна отримала чергову партію безпілотних комплексів турецького виробництва "Байрактар ТБ2" й одразу кинула їх у бій.

Про свою ефективність ці безпілотники заявили спочатку у Сирії, потім у війні за Нагірний Карабах між Азербайджаном і Вірменією, Але найкраще себе зарекомендували в Україні – настільки, що через декілька днів після початку повномасштабної війни проти Росії в інтернеті відео наслідків їх роботи набирають мільйони переглядів і навіть з’явилася пісня, що набирає популярності у всьому світі.

Україна розпочала співпрацювати з Туреччиною у питанні закупівлі безпілотників 2018-го року. Турки також готували українських фахівців для обслуговування і керування цією бойовою технікою.

Перше бойове хрещення "Байрактар" отримав на Донбасі 26 жовтня минулого року, коли ракетою поцілив у гармату бойовиків, які всупереч забороні обстрілювали українські позиції. Відеокадри першої атаки справили на українців дуже позитивне враження, а на Росію - навпаки: кремлівський режим образився і "відімстив" туркам забороною завозити на територію РФ цитрусові.

Завдяки чому "прапороносці" (у перекладі з турецької) так сподобалися українцям? Відносно невисока вартість – декілька мільйонів доларів (точну цифру не називають) і технічні можливості.

Його важко виявити, апарат підіймається на велику висоту (8 кілометрів), у повітрі безперестанку може перебувати добу і спостерігати за ворогом як у день, так і вночі. Обладнаний електронною оптикою, лазерним далекоміром та інфрачервоною камерою. Під крилами може нести як керовані протитанкові ракети з лазерним наведенням, так і високоточні різнотипні бомби, що вражають техніку ворога на відстані до 8-ми кілометрів.

Завдяки такому обладнанню та озброєнню українські оператори безпілотників можуть їх використовувати проти дорогих  російських зенітно-ракетних комплексів, систем залпового вогню, колон із технікою.

Ефективність вогню навіть одного безпілотника по колоні, наприклад, підвищується завдяки детонуванню ворожих боєкомплектів. Як приклад, влучання в російський "Бук" біля Житомира з подальшим детонуванням його БК, що знищив техніку поруч.

Важко назвати точну кількість ворожої техніки, що згоріла після атак невидимих "Байрактарів". Зрештою, у настільки інтенсивних бойових умовах цього, мабуть, зробити неможливо.

Та вже з наявних в інтернет-мережі кадрів зрозуміло, російська армія зазнала втрат у техніці та живій силі, еквівалентній декільком сотням мільйонів доларів США. Це і залізничний ешелон з паливом, і сотні бронемашин, танків, "Градів". Не кажучи вже тисячі загиблих російських солдатів. Невидима та нечутна смерть, що з’являється нізвідки, деморалізує росіян, частина яких масово здаються у полон, дезертирують, відмовляються їхати воювати в Україну.  

Українці безмежно вдячні турецьким "пташкам" за небесну кару, яку вони шлють на голови російських терористів, а подяку свою зокрема виразили й у трендовому відео у соцмережах.

 

Ілюстративне фото: wikipedia

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: