Нерівний обмін: московія віддає Заходу політв’язнів, а повертає шпигунів та убивць

АНАЛІТИКА 01.08.2024 Коментарі 0

Репортера Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морського піхотинця США Пола Вілана росіяни звільняють і передають Сполученим Штатам в рамках великого обміну полоненими. Світові медіа повідомляють, що принаймні ці двоє уже ексв’язнів перебувають на шляху до місць призначення поза межами росії.

Подробиці про цей «великий обмін» журналісти видряпують буквально по крихтах. Хоча про сам цей процес пишуть вже кілька останніх днів.

Так були помічені ознаки підготовки потенційного великого обміну в’язнями між кількома західними країнами і росією, а також Білоруссю. Зокрема, йшлося про те, що до такого потенційного обміну залучені Сполучені Штати, Німеччина, Словенія та Британія. Висновки про такий обмін були зроблені на підставі того, що Вілан, Гершкович і російський дисидент Володимир Кара-Мурза зникли з поля зору в середу, повідомили їхні адвокати.

Також і самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вирішив помилувати громадянина Німеччини Ріко Крігера, засудженого до страти нібито через роботу на «українські спецслужби». Причини такого кроку не повідомляли, хоча помилування Крігера теж пов’язують із обміном ув’язненими.

Телеканал CBS пише, що в обміні фігурують 24 особи, він відбувається між США, росією, Німеччиною та трьома іншими західними країнами. Як мінімум 12 політв'язнів буде передано до Німеччини. Серед тих, кого звільнить росія, CBS також називає журналістку Радіо "Свобода" Алсу Курмашеву, засуджену в рф за нібито поширення фейків про армію.

У росію, у свою чергу, буде повернуто вісім осіб.

Водночас російське агентство ТАСС повідомило, що з публічної електронної бази даних Федерального бюро в'язниць США, що дає змогу встановити місце тримання під вартою ув'язнених, зникли відомості про росіян Александра Вінника, Владислава Клюшина, Вадима Конощенка і Максима Марченка. 

Ще раніше москва дала зрозуміти, що прагне домогтися обміну Вадіма Краснікова (Соколова) – його засудили в Німеччині до довічного ув'язнення за вбивство колишнього чеченського командира Зелімхана Хангошвілі. За однією з версій, ліліпутін збирався поміняти Краснікова на Олексія Навального, однак того в останній момент убили на зоні.

Водночас журналіст Володимир Бондаренко вважає, що справою рук цього ж кілера є також убивства бізнесменів Назранова (москва, 2013 р.) та Аксельрода (Дніпро, 2012 р). На це нібито вказує почерк – кілер під’їжджав до жертв на велосипеді, стріляв з пістолета із глушником і спокійно від’їжджав.

Також повідомляють про те, що на обмін везуть пару шпигунів, які були засуджені у Словенії. Як пише ТГ-канал «МО», подружжя Ганна та Артем Дульцеви, розвідники нелегали зі служби зовнішньої розвідки рф. У Словенії вони видавали себе за аргентинських емігрантів з іменами Марія Роза Майєр Муньос та Людвіг Гіш. Їх засудили до 1 року та 7 місяців, які вони вже провели під вартою, після чого їх чекало б видворення.

За інформацією Reuters, Володимир Кара-Мурза, засуджений на 25 років за звинуваченнями в «держзраді», поширенні «фейків» про російську армію та здійснення діяльності «небажаної» організації, переведений з колонії ІЧ-6 в Омську і «направляється в інше місце». Пізніше стало відомо про переліт спецборта державної авіакомпанії з Омська до москви, на що звернули увагу адвокати.

Про Евана Гершковича, журналіста The Wall Street Journal відомо, що у березні 2023 року він був затриманий у Єкатеринбурзі за підозрою у шпигунстві: за версією звинувачення - збирав секретні відомості про «Уралвагонзавод». Провину Гершкович не визнав. У липні 2024-го засуджено до 16 років колонії суворого режиму. Влада московії кілька разів відмовлялася від пропозицій з Вашингтона про звільнення Гершковича, а також Вілана.

Пол Вілан – американець, який просидів у рф під вартою 6 років. Колишнього морпіха затримали у москві у грудні 2018-го за звинуваченням у шпигунстві та спробі вербування співробітників ФСБ та міноборони. Сам Вілан заявляв про невинність. Попри це він отримав 16 років колонії. У жовтні CNN повідомляв, що Вашингтон зробив москві «серйозну пропозицію» щодо звільнення американця. Схоже, лише зараз вдалося вийти на конкретні домовленості, які почали реалізовуватись.

У зв’язку із цим «великим обміном» на Заході починає набирати популярність версія, що домовившись про обмін, москва прагне продемонструвати свою договороздатність. І це мало б покласти початок наступним перемовинам – зокрема, про нерозміщення Штатами ракет «томагавк» на території Німеччини. А в перспективі – і про припинення війни в Україні.

На фото: Еван Гершкович у залі росіянського суду / з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: