Дії Угорщини розколюють єдність ЄС, - очільниця парламенту Литви

НОВИНИ 01.08.2024 Коментарі 0

Рішення Угорщини спростити процедуру в'їзду для громадян росії та Білорусі розколює єдність Європейського Союзу.

Про це журналістам заявила у середу, 31 липня, голова литовського Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен.

"Останні дії Угорщини, безумовно, викликають велике занепокоєння в інших країн ЄС і розколюють єдність, а єдність для ЄС дуже важлива, особливо у нинішній період жорстокої війни росії проти України. Викликає серйозне занепокоєння, що проводиться така окрема політика, особливо в умовах теперішнього головування Угорщини", - цитує спікерку парламенту литовський національний мовник LRT

За словами голови Сейму Литви, країни Євросоюзу повинні одностайно реагувати на поведінку Будапешта.

У липні, нагадує видання, Угорщина оголосила про нову спрощену візову систему, згідно з якою громадяни восьми країн, включаючи росію та Білорусь, можуть в'їжджати до Угорщини без перевірок безпеки й інших обмежень.

Будапешт стверджує, що багато хто з тих, хто в'їжджає за цією схемою, будуватимуть у цій країні атомну електростанцію.

У вівторок, 30 липня, міністерство закордонних справ Литви повідомило, що Вільнюс оскаржуватиме рішення Угорщини в Європейській комісії.

Згідно з правилами ЄС, національні уряди мають право приймати рішення про легальну міграцію та дозволи на роботу. Громадяни країн, які не входять до Співтовариства, з візами ЄС, як правило, можуть вільно переміщатися в межах Шенгенської зони, яка охоплює 29 країн, включаючи Норвегію і Швейцарію.

У 2022 році ЄС запровадив санкції проти росії та Білорусі після того, як рф розпочала повномасштабну війну в Україні. Хоча вони не забороняють росіянам подорожувати до ЄС, російським авіакомпаніям заборонено літати до блоку, а сотні людей, які мають зв'язки із Кремлем, потрапили до "чорного списку".

Угорський прем'єр Орбан виступає рупором кремля (фото AFP)

Також прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав росію та Китай практично одразу після того, як Угорщина очолила головування у Раді ЄС.

У середині травня спікерка Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен також говорила про "додаткову обережність" з боку Вільнюса щодо планів угорських компаній придбати банк Luminor, що працює у країнах Балтії, і контрольний пакет литовського промислового концерну Achemos grupe.

"Позиція Угорщини як щодо України, так і до владіміра путіна також дуже помітно відрізняється від консенсусу, який зазвичай існує в Євросоюзі. Так, я вважаю, що обережність справді необхідна", - сказала тоді голова Сейму в інтерв'ю радіостанції Ziniu radijas.

Також читайте: Орбан відчиняє ворота ЄС для “троянського коня” кремля. Чи проявить нарешті ЄС характер?! 

Орбан – імітатор миру: на прикладі Угорщини можуть відпрацювати механізм виключення з ЄС

На фото president.gov.ua – Вікторія Чміліте-Нільсен і Володимир Зеленський у Києві в листопад 2022 року

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: