Неминуче в цій історичній ситуації білоруси матимуть шанс для змін, - Андрей Ягорав

АНАЛІТИКА 24.05.2024 Коментарі 0

Спікер Координаційної Ради демократичної Білорусі Андрей Ягорав (КР) – один із найбільш легітимних представників демсил. Адже його на цю посаду обирали шляхом голосування. За декілька днів до виборів нового складу Координаційної Ради журналіст ЗІФу поспілкувався з її очільником, який також кандидує у Блоці Пракоп’єва-Ягорава до ІІІ-го складу КР.

- Чи відбудуться в майбутньому масштабні вибори, образно кажучи, після цих виборів до Координаційної Ради, чи набуде цей протопарламент ще більшої легітимності, а отже, чи не підірве легітимність Світлани Тихановської?

Я не можу виступати проти Координаційної ради, легітимності Координаційної ради, легітимності Світлани Тихановської. Мені здається, що це штучна постановка питання, тому що парламентські органи, представницькі органи, мають свою роль, свою функцію і своє джерело легітимності. Якщо у нас є обрані лідери, або лідери, за яких проголосували, але як президент, вони мають іншу функцію, інше джерело легітимності, навіть якщо вони надані тими самими громадянами. Але, звичайно, після цих виборів роль і значення Координаційної Ради та її політична вага значно зростуть. Саме тому, що вона залежатиме безпосередньо від всенародного голосування і від участі народу. Чим більше людей проголосує на цих виборах, тим більша вага Ради як у демократичних силах Білорусі, так і в очах міжнародної спільноти.

- Повернімося на місяць назад, коли не тільки Перехідний кабінет, а й інші представники демократичних сил, колишні члени Координаційної Ради критикували виборчий процес, сумнівалися в термінах, прозорості і так далі . Чи варто очікувати, що наступного дня після виборів ті, хто програв, ті, хто не брав участі, скажуть або навіть розпалять якийсь інший скандал?

Мені здається, що вся ця критика була з бажанням применшити значення самих виборів, перенести їх на більш пізній термін або взагалі не проводити.

- Навіщо?

- Тому що різні структури, як і лідери, вони, на жаль, часто бачать ситуацію всередині демократичних сил більш конкурентною, ніж вона є насправді. Ми всі перебуваємо в ситуації одного човна та зайвих спроб з'ясувати стосунки між капітаном, боцманом і квартирмейстером, як би призводять до того, що корабель нікуди не пливе, а кружляє на місці. Тому більше потрібно налагодити структуру відносин, структуру взаємної відповідальності та підзвітності, де у кожного елемента тут буде своя роль, і тоді ми зможемо плисти за правильним курсом. Але, на жаль, ситуація така, яка є – через цю різницю та конфлікт інтересів. Але я був безпосередньо зацікавлений у проведенні виборів до Координаційної Ради, тому що, як мені здається, це крок, який посилює нас усіх, але не всі бачили цю ситуацію саме так.

ПОЄДНУВАТИ ПОСАДИ БУДЕ НЕМОЖЛИВО

Як виглядатиме Координаційна Рада, після виборів, чи вплине вона на формування Кабінету, чи буде вона більш суб'єктивною в переговорах з окремими державами, делегуватиме когось у діях з якимись іншими? Яким ви бачите посилення та реальний вплив Координаційної Ради після виборів?

Так, я думаю, що її політичне значення зростатиме саме як представницького органу. Вона спиратиметься на голоси громадян – це не тільки створить для неї базу тих людей, які своїми голосами підтримують Координаційну Раду, а й створить нову структуру відповідальності, тому що це свого роду відповідальність і підзвітність перед тими, хто обрав цю Координаційну Раду. Я думаю, що це буде зовсім інше ставлення делегатів Координаційної Ради до роботи з людьми, з громадянами, це змінить якість і характер роботи цього органу. Так, вважаю, що вплив Координаційної Ради на формування Об’єднаного перехідного кабінету посилюватиметься. Він уже є сьогодні, але переконаний, буде більш активним і буде більшою вага рішення Координаційної Ради щодо структури Кабінету, діяльності і стратегії. Зараз обговорюють протокол взаємодії всіх структур, включаючи Тихановську, Перехідний кабінет і Координаційну Раду. Сподіваюся, що з'являться нові елементи та механізми участі і впливу Координаційної ради. І, звичайно, міжнародна роль Координаційної Ради зростатиме. Ми вже бачимо тут міжнародних спостерігачів з інших країн, які зацікавлені у виборах. І їх може бути більше до закінчення виборів. Це привертає увагу, тобто загалом ми навіть не очікували, що цей інтерес буде, але тут у нас є офіційні місії спостерігачів від французького та німецького парламентів.

- Є блок Прокоп'єв-Ягорав, а де Сахащик? Пів року тому він був, так би мовити, третім серед вас?

Сахащик вирішив не брати участі у виборах через небажання поєднувати посади в Перехідному кабінеті та Координаційній Раді.

- Латушкові вдається це якось робити…

Ну, як кандидати, вони можуть брати участь, але кожна людина тут приймає своє рішення. На мою думку, коли вибори завершаться, й оберуть Латушка, або ще й Ковшик, тоді перед членами Кабінету постане питання: збережуть вони свою посаду в ньому чи ні. Або що вони робитимуть у ситуації протиріччя між чинним статутом Координаційної Ради, в якому прямо зазначено, що суміщення посад неможливе із продовженням своєї діяльності. Тобто у них можуть виникнути ці питання. Але це не є підставою для заборони на участь у виборах. Але Сахащик вирішив, що для нього цей конфлікт інтересів вирішений однозначно на користь роботи в Об’єднаному перехідному кабінеті. Але ми продовжуємо співпрацювати, ми разом працюємо в нашій програмі з розбудови сильної білоруської діаспори.

ВІЙСЬКОВІ У ПОЛІТИЦІ – МАЮТЬ ВАГОМЕ ЗНАЧЕННЯ

- Представники Полку Калиновського, який не бере участі у виборах, але висунув декількох кандидатів у різних списках. Є й інші кандидати-силовики, які були колишніми силовиками за режиму лукашенка. Наскільки питання людей, пов'язаних зі силовим блоком, є актуальним і значущим для діяльності новоствореної Ради і взагалі, так би мовити, в діаспорі білоруського порядку денного?

Вважаю, що це дуже актуально і значуще. Сьогодні – це одна із найпомітніших частин діяльності білоруських демократичних сил. Ми всі розуміємо важливість і роль України тут, і те, як буде вирішена війна, яка триває проти неї сьогодні. Ми всі віримо в перемогу України, і ми повинні інвестувати в перемогу України людськими ресурсами, волонтерами та добровольцями, які воюють на фронті за Україну. Це дуже важлива складова демократичного руху сьогодні. Вони повинні мати своє політичне представництво, і Координаційна Рада дає їм таку можливість. Мені здається, що навіть декілька людей, які так чи інакше пов'язані з волонтерським рухом, зараз є членами Координаційної Ради. Хотілося би, щоб їх було більше. Їхні інтереси повинні бути представлені та повинні просуватися в більш широкому сенсі на міжнародній арені. Є навіть конкретний блок, що рухається до виборів та прямо заявляє про необхідність розширення цієї підтримки створення Білоруської добровольчої армії, корпусу та зобов'язується допомагати і сприяти розвитку добровольчого руху.

- Нещодавно у лукашенка прийняли нову військову доктрину, яка водночас ставить білоруську армію в залежність від росії. Разом із тим вибори до Координаційної Ради проводять лише громадяни Білорусі, які проживають за межами країни.

- Ні, голосувати на цих виборах може будь-хто, ми просто розуміємо, що це створює додаткові ризики для людей у Білорусі.

БІЛОРУСЬКІ МЕТОДОЛОГИ – НЕ ПАРА РОСІЙСЬКИМ

- Наскільки білоруські політики за межами Білорусі загалом відчувають порядок денний повсякденних проблем та ізоляції від власних громадян, чи вони вже зосереджені виключно на діаспорі та живуть діаспорним порядком денним?

- Ні, ми не живемо виключно в діаспорному порядку денному, тому що наша зона відповідальності і простір для змін – це сама Білорусь. І все, що ми тут робимо і будемо тут робити, пов'язане з необхідністю трансформації в Білорусі, з необхідністю повернення демократії в Білорусь, відновлення Республіки Білорусь на демократичних засадах і повернення влади білоруському народу. Але тут треба розуміти, що в цьому плані є всілякі уявні рішення. У деяких виступах (під час Великої політичної конференції, - ред.) ішлося про те, що ключ до білоруської ситуації лежить в Україні, або ключ до білоруської ситуації лежить у Москві, стратегії Заходу, в руках Лукашенка, якого треба придушити санкціями тощо. Я впевнений, що ключ до вирішення білоруської інституціоналізації лежить лише в руках білоруського народу. Справитися з цим може тільки білоруський народ. Білоруський народ – це білоруський народ у Білорусі, а також білоруська діаспора, де у нас ще є простір і можливості для дій. Це величезний кадровий інтелектуальний ресурсний потенціал, який має бути спрямований до Білорусі. І так, ми можемо почати активніше діяти в діаспорі вже сьогодні, розгорнути масовий рух у Білорусі, який має бути спрямований на Білорусь, на збереження того, що там є, на активізацію спротиву, підтримку людей у Білорусі, тому що неминуче в цій історичній ситуації у нас буде шанс змінитися.

- Ви позиціонуєте себе як методолог. Як тоді пояснити, що це дуже популярний рух у росії? Кириленко певною мірою пов'язував себе з методологами, з гуртком Щедровицького тощо. Ці знання допомагають вам чи… Адже це дуже вузькоспеціалізована традиція, пов'язана виключно з москвою, росією, а сам термін у подальшому Щедровицький переклав на «русский мір», був дискредитований, як він сам каже, нинішньою російською владою.

- Я належу до філософської школи методології системного мислення-діяльності, яка дуже різноманітна. А Володимир Мацкевич, мій колега, білоруський філософ, який сидить у в'язниці, був учнем Георгія Петровича Щедровицького. Білоруська методологічна школа доволі тривалий час розвивалася окремо. Деякий час вона були пов'язана з Петром Щедровицьким, пізніше, ні. Наші політичні позиції дуже відрізнялися від позицій російських методологів. Це своя, власна білоруська галузь про розвиток системної мисленнєвої діяльності з методології. Звичайно, це допомагає мені у тому, що дає основу й інструменти для мислення, в тому числі для політичної діяльності. Тут і роздуми про політику, і дії в політиці. Пов'язувати це з ідеологією «русского міра», а тим більше з білоруською методологією, з ідеологією «русского міра» – це вкрай хибне уявлення про ситуацію. Ну, знову ж таки, люди користуються різними знаннями. Тобто є школи менеджменту, але тоді не можна проміняти менеджмент як теорію, що є погані люди, які використовують його в авторитарних цілях, а є хороші люди, які використовують демократичний менеджмент, ні до чого. Те ж саме стосується і методистів.

Спілкувався Євгеній Білоножко, журналіст ІА «Західний інформаційний фронт» у Польщі і країнах ЄС

Довідково

Андрей Ягорав – громадський діяч, білоруський методолог і політолог, один із авторів напрацювань та стратегічних пропозицій щодо розвитку Форуму громадянського суспільства.

.Із 1999 року пройшов шлях від пересічного активіста організацій громадянського суспільства до лідера великих громадських організацій та ініціатив. Є гендиректором Міжнародного НУО «ЄвроБілорусь». У 2013-2015 роках був національним координатором Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГЗ ВП) по Білорусі, а у 2014-2015 роках - співголовою Керівного комітету Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

З лютого 2022 року і до обрання спікером КС був координатором з міжнародної допомоги в Офісі Світлани Тихановської.

Як політолог та аналітик, займався дослідженнями громадянського суспільства, питаннями політичних трансформацій у Білорусі та регіоні Східного партнерства, очолював Центр європейської трансформації.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: