Нелюдські злочини і знущання в Україні не повинні залишитися безкарними, – Голова Офісу Ради Європи в Україні

АНАЛІТИКА 17.06.2022 Коментарі 0

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну Офіс Ради Європи в Україні тимчасово призупинив роботу. Але зараз європейські дипломати, а серед них – Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, повертаються. Саме від їх роботи в Україні багато в чому залежить формування «картинки» для європейців і їх урядів про те, що насправді відбувається у державі, яка вже більше ста днів героїчно протистоїть озброєним до зубів варварам з північного сходу.

Перебуваючи днями з візитом у Львові, пан Ньорлов завітав у редакцію «Західного інформаційного фронту».

Рада Європи – перша і поки, за словами дипломата, єдина міжнародна організація, яка виключила зі своєї структури Росію. Адже, констатує Стен Ньорлов, дії РФ в Україні є грубим та вульгарним нехтуванням Статуту Ради Європи та Конвенції з прав людини.

Про Раду Європи, сприяння наближенню України до європейських стандартів України, протидію російській пропаганді, ймовірну корекцію системи міжнародного права на тлі війни та багато іншого Стен Ньорлов розповів кореспондентці «Західного інформаційного фронту»:

- Раді, зустрічі, Стене.

- Також радий зустрічі.

- Які Ваші враження під час візиту до України?

- Ми повертаємося до України. Я особисто пробув тут протягом року, та через війну ми були змушені на деякий час виїхати. Та ми знову тут!

Як вам відомо, Рада Європи – перша і доки єдина міжнародна організація, яка виключила з своєї структури Росію. Через її військову агресію по відношенню до України. У травні сюди приїжджала Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, і вона зазначила, що на то були усі причини. Дії РФ являли собою абсолютно грубе й вульгарне нехтування, по-перше, Статуту Ради Європи, а по-друге, – Конвенції з прав людини.

Отож, наразі в Раді Європи ми маємо Україну. Вона також є державою-учасником Конвенції з прав людини. Ваша країна продовжує шлях в бік наближення до європейських стандартів, у той час як Росія рушила в абсолютно зворотній бік… Думаю, багато що цим сказано.

 - Гаразд. А чи могли б Ви сказати, які шанси в України здобути нарешті членство у Євросоюзі?

-  Я не представляю Європейський Союз. Скажу лише, що шанс є в кожного, хто бажає по-справжньому. І думаю, що краще про це спитати ЄС. Від себе можу сказати, що діяльність, яку провадить Україна на посту члена Ради Європи, допомагає цьому процесу. Переймаючи підходи, проголошені й закріплені Радою Європи, докладаючи зусиль по наближенню до європейських стандартів, Україна наближається до своєї мети. Проте існує безліч технічних нюансів… Це потребує значних уточнень.

- Сьогодні відбулась Ваша зустріч із Максимом Козицьким (керівник Львівської ОВА, - ред.). Яких тем ви торкалися і які напрямки співпраці Ви погодили на майбутнє?

- Це була дуже приємна зустріч. Останній раз ми зустрічались із Максимом 31 січня, і світ відтоді дуже сильно змінився. Через те, що почало відбуватись 24 лютого… Він багато розповів мені про те, з якими викликами зараз стикається Львівська область. Розказав, як ви з ними справляєтеся. Він висловив свою зацікавленість у подальшій співпраці з Радою Європи: в сфері прав дитини, з питань молоді та громадської участі, як одного з інструментів демократії.

Він оптимістично повідомив, що попри те, що в Україні йдуть бойові дії і життя настало скрутне, порядок денний лишається незмінним: робота по тому, щоб українські стандарти продовжували наближуватися до європейських, триває.

- Отже, співпраця триватиме.

- Так, ми продовжуємо.

 - Як Рада Європи реагує на те, що суд на території так званої ДНР виніс три смертних вироки? Ситуація справді просто жахлива.

- Генеральна секретарка чітко сказала, що ця варварська традиція страчувати людей жодним чином не вписується в контекст сучасної  Європи. Рада Європи проти винесення смертних вироків. Країнам, де виносять такі вироки і де страчують в’язнів, не місце в Раді Європи. І про це повідомляла Генеральна секретарка.

- Що Рада Європи робить для того, щоб протистояти дезінформації, яка йде з РФ до країн Європи?

- Рада Європи має стандарти і рекомендації, спрямовані на сприяння роботі журналістів в умовах протистояння ворожій пропаганді. В структурі нашої Організації також створений цілий інформаційний відділ, який, на мою думку, дуже ефективно функціонує. Варто сказати, що оскільки Україна є членом Ради Європи, все, що стосується інформування громадян вашої країни, не є аж такою проблемою. Якщо звідкілясь надходить якась недостовірна інформація, то завжди можна звіритися із вашими джерелами…

- Але ж часом люди можуть сприймати таку інформацію, як цілком достовірну…

- Так, справді. Саме тому, як я вже зазначив, у країнах, що є членами Ради Європи, діє загальна програма з журналістських стандартів. Інформація має подаватися відповідно до цих стандартів, так само і перевірятися. Їх потрібно дотримуватися журналістам, налаштованим подавати суспільству правду, а не розповсюджувати брехню.

 - Як можна покарати країну, чиї солдати масово порушують права людини і всі можливі закони на окупованих територіях?

- Так, так… Звісно, створені відповідні слідчі комісії, які займаються зараз розслідуванням цих злочинів. Ми співпрацюємо з Офісом Генерального Прокурора в контексті того, як адекватно забезпечити і провести належне розслідування та покарати винних. В Україну приїжджала Комісарка Ради Європи з прав людини. Задокументовані окремі випадки вбивств і насилля. На жаль, я кажу “окремі випадки”, бо нам наразі не відомі справжні масштаби цих  нелюдських злочинів. Усі здобуті докази і свідчення збираються у справи, і далі будуть прийматись рішення відносно того, під юрисдикцію яких судово-слідчих структур вони будуть надходити.

До розслідування тяжких злочинів долучився Міжнародний кримінальний суд. Котримись із справ займатиметься український суд.

- Чи не потребує перегляду система міжнародного права і правил з огляду на російсько-українську війну – адже вона засвідчила, що для країн-варварів жодних міжнародних норм не існує, і на озброєного агресора цілий світ не має жодного впливу?

- Згоден: Ваше питання цілком доречне. Як я вже зазначив, 24 лютого світ змінився назавжди. Це стало зрозумілим для всіх. Багато хто висловлювали свою позицію, проте зараз ми стали свідками, коли …. як би це сказати? Одна з держав, постійних членів Ради Європи вдалася до брутальних порушень базових засад цієї організації. Росія переступила через норми й стандарти, які ми вибудовували з часів закінчення Другої світової війни як раз для запобігання війні. Усі ці принципи тоді були укладені й ухвалені саме з метою запобігання тому, щоби щось подібне могло трапитися.

І за даних умов, коли, як Ви справедливо зазначаєте, плюндрується міжнародне право, положення Конвенції з прав людини, Статут Ради Європи, потрібно приймати якісь рішення. Всі стараються, як можуть. Усі порушення документуються. Ми виключили країну, яка не дотримується засад Ради Європи із нашої Організації. Важко передбачити, наскільки далеко це все зайде. Абсолютно ясно, що нелюдські злочини і знущання, що вчинялися стосовно жінок та дітей в Ірпені і Бучі, не повинні залишитися безкарними. Злочинці повинні будуть понести відповідальність за вчинене.

- Всіх дуже непокоїть ця ситуація….

- У мене нема остаточної відповіді на Ваше питання. Ми маємо у світі ті інструменти, які маємо: Комітет з прав людини, Міжнародний кримінальний суд, судові органи України та інші комісії, які планується створити в даному випадку. Рада Європи можемо допомогти забезпечити ретельну документацію усіх правових процесів і проконтролює, щоб розслідування усіх справ відбувалось якомога ефективніше. На цьому ми зупиняємося. Рада Європи не є безпековою організацією. Ми не маємо зброї. Наша зброя – то наша аргументація і наші базові стандарти, принципи й засади, що є визнаними, як такі, що мають головний пріоритет. Ну, окрім деяких регіонів у світі, де їх, на жаль, не дотримуються.

- Дуже Вам дякую за розмову. Ми дуже раді, що Ви завітали до нас в “Західний Інформаційний фронт”. Спасибі.

 - Дуже вдячний Вам, що запросили.

 - Слава Україні!

- Героям Слава!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: