Європа розширює фронт проти російської пропаганди

НОВИНИ 16.06.2022 Коментарі 0

Понад 30 європейських країн уже блокують російську пропаганду, зокрема мовлення телеканалів рф.

Щоправда, з лютого в основному блокували мовлення телеканалів RT і Sputnik, тоді як решту  російських каналів до початку червня не потрапляли під європейські обмеження.

«Більше ніж 30 країн Європи вже так чи інакше блокують російську пропаганду. Прекрасний приклад є в Латвії. Там із 9 червня заборонили мовити 80 російським каналам», - сказала голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк в інтерв'ю Укрінформу.

За її словами, Національна рада відразу після початку повномасштабного вторгнення росії звернулася до відповідних інституцій в ЄС, європейських медіарегуляторів, провайдерів і мовників із пропозицією виступити єдиним фронтом проти російської пропаганди та заблокувати всі російські пропагандистські канали.

«Ми постійно над цим працюємо, наголошуємо європейським регуляторам на загрозі російської пропаганди та необхідності блокування цього рупору кремля. Бо рашистська пропаганда буквально вбиває», - зауважила Ольга Герасим’юк.

Голова Нацради також розповіла, що під час численних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних зустрічей український медіарегулятор надавав європейським партнерам приклади руйнівної російської пропаганди та постійно наполягав на необхідності розширення санкцій у медіасфері.

«Урешті-решт, наші європейські партнери ухвалили рішення внести до шостого пакету економічних та індивідуальних санкцій ЄС низку обмежень, що блокують розповсюдження ще трьох російських пропагандистських медіа», - сказала пані Герасимюк.

Як повідомляв ЗІФ, на підставі поправок до закону Національна рада з електронних ЗМІ Латвії ухвалила заборонити розповсюдження у країні 80 зареєстрованих на росії телеканалів, що залишилися та які дотепер були доступні латвійським глядачам. Заборона набула чинності із четверга, 6 червня.

Проте російська пропаганда все ще рясно присутня на європейському (і, на жаль, не тільки) медіапросторі. Через інтернет і супутники кремль виливає на своїх симпатиків щодоби інформаційні помиї.

Нагадаємо, головний європейський партнер росії в супутниковому мовленні – французька компанія Eutelsat – продовжує транслювати російські держканали у Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Наприклад, завдяки її супутнику Hotbird 13 мешканці Німеччини можуть безкоштовно дивитися канали ВДТРК.

Також французький на чверть державний оператор Eutelsat за договором ретранслює російські телеканали для найбільших на росії компаній супутникового телебачення НТВ-Плюс і Триколор-ТВ.

Французькі оператори по оптоволоконному кабелю отримують телесигнал із росії, спрямованим променем передають його із землі на супутники, а ті ретранслюють із космосу на Землю, до телеглядачів.

Багато європейських країн російське телебачення після 24 лютого блокували одразу на декількох рівнях.

На рівні приватних телекомунікаційних операторів. Наприклад, у Польщі, Німеччині та Фінляндії багато компаній відключили «Россию-24», «НТВ» та «Перший». А ще на рівні національних регуляторів. У країнах Євросоюзу та Великобританії мовлення Russia Today та Sputnik заблокували, а транслювати їх місцевим операторам заборонили.

Щодо супутників зв'язку, то наразі від мовлення російських держканалів відмовилася лише американська компанія Intelsat, чиї супутники повністю або частково покривали багато європейських країн: Польщу, країни Балтії, Чехію, Німеччину, Швецію.

Фото buzzfeednews.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: