МОК макнув росію і Білорусь: у світі спорту розгоряється своя війна

АНАЛІТИКА 29.03.2023 Коментарі 0

Оперативна подача новин зіграла злий жарт із російськими пропагандистами. Як тільки стало відомо про перше рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) допустити на певних умовах російських і білоруських спортсменів до участі в міжнародних змаганнях – кремлівські засоби масової пропаганди поспішили повідомити, що президент МОКу Томас Бах виступив на захист планів повернути російських і білоруських спортсменів до змагань під нейтральним прапором. Проте наступні новини з Лозанни розчарували росіян.  

Причин для розчарування справді вдосталь. Виконком МОКу рекомендував міжнародним федераціям допускати до стартів росіян, які не підтримували спецоперацію.

ПОЛОВИНЧАСТЕ РІШЕННЯ

Команди з росії та Білорусі не допустили до міжнародних змагань – рекомендують видавати дозволи лише представникам індивідуальних видів спорту. Та й то лише тим, які зреклися путіна та його кривавої політики і не представляють московитські збройні сили, росгвардію, фсб й інші силові структури. А таких на росії трохи є, зокрема у структурі ще радянських часів цска.

Пильно стежитимуть і за тими, хто хоч словом прохопився в публічних заявах або брав участь у мітингах чи засвітився зі символікою так званої «сво» - такі у змаганнях теж «персони нон ґрата».

Щойно дізнавшись про умови, роспроп затрубив різноголоссям про порушення прав людини (сумнівно, що путіністів вважають у цивілізованому світі людьми), дискримінацію, антигуманні умови. Міністр спорту росії матіцин навіть відверто збрехав, що його недокраїна «завжди виступає проти втручання політики у спортивну діяльність».

Спробував обнадіяти рашистів голова союзу біатлоністів росії майгуров. Мовляв, заради участі рашабіатлоністи можуть звільнитися зі силових структур, «якщо це буде єдиною перешкодою для участі у змаганнях» (сумнівно, що це буде єдиною перешкодою).

Легкого позитиву в темі біатлону росіяни продовжили повідомленням з Міжнародного союзу біатлоністів (IBU). Там заявили, що у довготерміновій перспективі відкриті для діалогу щодо участі рашалижників у змаганнях. Але вчорашні рішення МОКу не переглядатимуть.

Наступного дня, 29 березня, роспропаганда підтягнула представників спорту.

  • рішення МОК – фарс, порушуються принципи самого комітету та ООН, критерії допуску – це порушення прав людини та дискримінація (голова олімпійського комітету росії поздняков).
  • рішення виконкому МОК щодо допуску є дискримінаційним, складається відчуття, що МОК намагається запровадити заборони скрізь, де це можливо (шахіст-зрадник сєрґєй карякін, що виступав свого часу за Україну).
  • спортивні федерації не мають права розбирати погляди та переконання російських спортсменів – «а чи не пішли би ви на фіг зі своїми умовами та рекомендаціями» (олімпійська чемпіонка вєроніка стєпанова).
  • рішення МОК – дивне, це спроба в черговий раз щось зробити, щоби нічого не робити (триразовий призер Ігор зі санного спорту альбєрт дємчєнко).
  • МОК зробив крок назустріч росії, велика проблема є лише з командними видами спорту (спробував підсолодити гірку пілюлю олімпійський чемпіон з тенісу євґєній кафєльніков).

У Білорусі висунуті умови в Лозанні чомусь зігнорували – мабуть, диктатору не до спорту: білоруським спортсменам хвалитися особливо нічим, на відміну від росії, де будь-яку здобуту медальку видають у контексті «ми всєх сільнєй і рассєя нєпобєдіма».  

Ніде правди діти, але рекомендації МОК про допуск на вищевикладених умовах не сподобалися Києву та багатьом у різних країнах світу. Але, як сказав Бах, «ми не можемо знайти рішення, яке влаштовувало б усіх. Із цим нам, можливо, доведеться жити».

НАДІЯ Є

Оце «можливо» дає надію, що ситуацію поволі вдасться переломити у бік справедливості. Адже ще наприкінці січня цього року слова Томаса Баха про можливий допуск росіян і білорусів викликали різку критику як серед українців та влади, так і в міжнародній спільноті. Понад три десятки далеко не останніх у спорті країн об’єдналися довкола України з вимогою до МОК усунути спортсменів із країн-агресорок від Олімпійських ігор-2024 у Парижі. У Києві навіть пригрозили бойкотом.

А вже за тиждень до вчорашнього рішення МОК Національний олімпійський комітет України 21 березня надіслав президентам і генеральним секретарям національних олімпійських комітетів і міжнародних федерацій з олімпійських видів спорту листа. У ньому юридично обґрунтував питання захисту прав людини і приклади судової практики з цього питання. У листі також міститься заклик об’єднатися всім «задля продовження рекомендації виконкому МОК від 28 лютого 2022 року про відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в міжнародних спортивних змаганнях».

Напередодні зібрання виконкому у Швейцарії міністр молоді і спорту України Вадим Гутцайт узяв участь у консультаційній нараді президента МОК Томаса Баха із президентами НОКів світу.

Окрім повторного заклику залишити чинною минулорічну рекомендацію представник України виголосив заяву в якій наголосив на важливих моментах:

  • рішення і рекомендації МОК про недопущення російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань були логічними й абсолютно справедливими та через рік нічого не змінилося;
  • за рік кривавої агресії загинули 262 українських спортсмени і тренери, приблизно 40 тисяч спортсменів вимушено виїхали за кордон серед 7 мільйонів біженців;
  • значно зруйновано чи пошкоджено приблизно 350 спортивних споруд.
  • багато спортсменів олімпійської збірної росії є військовослужбовцями збройних сил рф, які вбивають українців, а олімпійський комітет рф повністю підтримує цю війну, що є порушенням Олімпійської хартії.

Окрім цього, Вадим Гутцайт у своїй риториці навів декілька цікавих фактів.

- Чи можу я запитати, чи є ще якась країна у світі, яка тричі поспіль (у 2008, 2014, 2022 роках) порушила олімпійське перемир’я, розв’язавши неспровоковану війну?

- Жодної, крім росії та білорусі.

- Чи якийсь Національний олімпійський комітет у світі підтримував війни?

- Жодної, крім російської, білоруської і, можливо, нацистської Німеччини.

- Чи є в будь-якій нашій олімпійській збірній стільки сержантів, лейтенантів і майорів збройних сил, включно з однією - єлєною ісінбаєвою, яку висунули й обрали членом МОК?

- Жодної, крім росії.

- Маю ще одне запитання до президента (Томаса Баха, - ЗІФ). Чому, коли члени російського уряду перебувають під санкціями МОК, російський міністр спорту проводить зустрічі з учасниками олімпійського руху в Азії, в тому числі із президентами НОКів?

Раніше, наприкінці січня цього року, Президент України у своєму відеозверненні висловив не менш критичні думки щодо «пробного» рішення МОКу та позиції Томаса Баха. За словами очільника держави, Україна розпочала марафон чесності, спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур «від лицемірства та будь-яких намагань «витягнути» у світовий спорт представників держави-терориста».

- Не можна не бути розчарованим заявами чинного очільника Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха. Я неодноразово з ним говорив і так і не почув, як він збирається захищати спорт від пропаганди війни, якщо поверне російських спортсменів у міжнародні змагання. Не буває нейтральності, коли триває така війна. Я не хочу розбиратися в тому, що саме стало мотивом для пана Баха, щоби просувати таку ініціативу. Але ми зробимо все, щоби світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу держави-терориста, який просто неминучий, якщо російські спортсмени братимуть участь у змаганнях. І тим більше – у паризькій Олімпіаді… До речі, запрошую пана Баха в Бахмут, щоби він побачив на власні очі, що нейтральності не існує, - сказав тоді Володимир Зеленський.

РОСІЙСЬКА УВЕРТЮРА БАХА

Не можна оминути увагою відповідь Томаса Баха у лютому цього року на закиди від низки урядів щодо його намагання пропхати до змагань російсько-білоруських спорстменів. Як повідомляло DW, 12 лютого очільник МОК  під час чемпіонату світу з гірськолижного спорту в Куршевелі заявив, що уряди не можуть приймати рішення, які спортсмени та в яких змаганнях можуть брати участь. Це, мовляв, покладе край міжнародним спортивним змаганням, чемпіонатам світу та Олімпійським іграм у нинішньому вигляді.

«Рішення про участь спортсменів із РФ та Білорусі у міжнародних змаганнях не повинно залежати від позицій урядів, наголосив він, відповівши таким чином на заклик міністрів понад 30 країн, які виступили проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпіаді», - йшлося у тексті.

ЄВРОПА ВДРУГЕ РЕАГУЄ

Вівторкове рішення контори, яку очолює німець Бах, спровокувало негативні оцінки і в самій Німеччині. Федеральна міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер різко засудила рішення МОК про повернення спортсменів із Росії та Білорусі до міжнародних змагань. Вона назвала його «ляпасом» українським спортсменам на тлі кривавої російської агресії.

В унісон їй висловилися у Вільній демократичній партії та Німецькій олімпійській спортивній конфедерації.

Відреагував також і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький:

- Рішення МОК повернути до змагань російських спортсменів – це скандал та зрада справжнього духу спорту. Я доручив міністрові спорту передати наші тверді заперечення владі МОК. Ми зробимо все можливе, щоби зберегти спорт вільним від російського впливу.

Словом, адвокат путіна-лукашенка Томас Бах зробив усе можливе для розколу у світовому спорті. Сміливо можна спрогнозувати, що з ним просто так не змиряться і ми станемо свідками цікавих подій. На жаль, не спортивних. Але якщо теперішній світ спорту корумпований, то чи потрібні такі змагання на крові? Може справді варто покласти цьому край!?

Також читайте:

Томас Бах – «композитор» російського кривавого спорту?
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: