Рашисти поширили фейк про мільярдні кредити, за рахунок яких Україна платить зарплати

Економіка 29.03.2023 Коментарі 0

Рашапропагандисти за найменшої нагоди розкручують тему «шалених кредитів», які буцімто понабирала Україна за час війни з рф. При цьому вони частенько не гребують відвертою брехнею.

Черговий фейк запустило пропагандистське рашазмі Eadaily: «Зарплати українським бюджетникам виплачуватимуть з іноземних кредитів – Шмигаль».

У «новині» із цим кричущим заголовком рашисти проштовхують декілька тез: мовляв, Україна потопає у кредитах, але при цьому ще й змушена брати нові величезні позики. Отримані від іноземців кошти попросту проїдає.

«Зі слів Шмигаля виходить, що кредитні мільярди підуть на фінансування видатків уряду, як у 90-ті роки. Виходить, що в обіг надійдуть понад 100 млрд грн, які не забезпечені ніякими товарами чи послугами», - розвивають думку рашапропагандисти.

І додають, що оскільки це суперечить позиції голови НБУ Андрія Пишного про те, що Нацбанк більше не буде безконтрольно друкувати гроші, то невдовзі можна очікувати конфлікту між керівництвом НБУ та Кабміну України.

Насправді у взятій із ТГ-каналу Дениса Шмигаля новині чорним по білому (і його цитують московити) йдеться про таке:

- Україна залучить ще понад 2,66 млрд доларів гранту (sic! - ЗІФ) від партнерів. Сьогодні ухвалили розпорядження для отримання цьогоріч другого гранту від США в розмірі 2,5 млрд доларів. Кошти надійдуть через проєкт МБРР, а також Міжнародної асоціації розвитку. Кошти підуть на зарплати нашим рятувальникам, вчителям, лікарям, на допомогу пенсіонерам, внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю та малозабезпеченим родинам.

Московитські недожурналісти сміливо ототожнюють грант і кредит (мабуть із розрахунку на безграмотність чи неуважність росіянців). І чинять у своїх «новинах» так регулярно.

Однак насправді грант (від англ. grant  дар, пожертвування) – грошові засоби, які надають безоплатно та без повернення.

Отже, вся рашапропагандистська схема розвалюється. Адже йдеться про безповоротну допомогу від США та міжнародного співтовариства в рамках проєкту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні.

До слова, перший у цьому році транш фінансової допомоги від США (також у вигляді гранту на 1,25 млрд доларів) наприкінці лютого в Україну фактично привезла міністр фінансів США Джанет Єллен.

А ось рашистам тепер у світі не те що безповоротної допомоги – навіть дорогих кредитів ніхто не дасть.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: