Лукашенко програв вибори! Про це знає його оточення та збройні сили Білорусії, - Валерій Цепкало

АНАЛІТИКА 27.07.2022 Коментарі 0

11 – 12 липня в Берліні відбувся ІІ Форум демократичних сил Білорусії, який є продовженням І Форуму, що відбувся у Варшаві у травні цього року. Одним з організаторів Форуму є Валерій Цепкало – колишній дипломат, ініціатор та засновник Білоруського парку високих технологій. У 2020 році він заявив про участь в президентських виборах, але був змушений виїхати з країни.

Журналісти Західного інформаційного фронту спеціально для Білоруського інформаційного центру запитали Валерія Ципкала про стан білорусько-українських відносин та цілі Форуму.

- З результатами ІІ Форуму демократичних сил Білорусії вже можна ознайомитись на сайті, якою буде мета ІІІ Форуму?

- На сьогодні було сформовано команду, яка буде займатися опрацюванням документів, що планують ухвалити на ІІІ Форумі. Хочу зазначати, що нинішній та наступний форум є максимально відкритими та прагнуть залучити максимальну кількість реальних політичних діячів. Наша ідея дуже проста, ми пам’ятаємо, що відбувалось під час розпаду СРСР – люди з абсолютно різними політичними поглядами об’єднувались у національно-визвольні фронти, до яких могли увійти будь-які організації та особи, якщо вони розділяли три прості принципи.

Перше – ви хочете залишатись у складі СРСР чи бажаєте вийти? Друге – ви за одну партію (КПРС) чи підтримуєте ідею багатопартійності? Трете – ви за державну власність чи за приватну? Ці прості питання визначали ціннісні пріоритети та були маркером, що розділяли. Наш форум так само намагається сформувати прості та зрозуміли засади, які можна артикулювати наступним чином: білоруський народ має право обирати свою політичну долю? В Білорусії мають бути політичні в’язні чи ні?

Питання геополітичного вектору складніше. Хтось вважає, що Білорусь має доєднатися до ЄС, але на сьогодні ми не знаємо, як люди будуть відноситись до постпутінської росії. На сьогодні – це країна-агресор, а що буде завтра ? Ми не відповідаємо не це питання. Ми не можемо відповісти на питання членства в Євросоюзі зараз, можливо на для нас буде краще шлях Великобританії або Норвегії чи Ісландії. Ми за демократичні цінності. Я особисто за парламентську демократію, оскільки вона дозволить нам визначити геополітичну орієнтацію країни. Країни об’єднуються на основі цінностей, відповідно первинним є внутрішня ситуація в країні, саме вони визначають геополітичні орієнтири всієї країни. Відповідно ми ставимо просте питання: білоруський народ має право самостійно обирати свою політичну долю чи ні? Відповідь на це питання визначає по яку сторону барикад ви будете.      

- На форумі була реальна дискусія та демократія! Проте, не було представників Тихановської. Відповідно, як краще інтерпретувати та позиціонувати учасників форуму: ті, хто проти, чи ті, хто є альтернативою? З боку це виглядає, як укріплення власних позицій через розділення та критику опонентів, створення чергової «канапової партії»...

- Партійне будівництво можливе за умов політичного процесу, коли є реальний розподіл влади на гілки. На форумі присутні представники різних політичних рухів. Хочу зазначити, що в нинішній Білорусії не функціонує система багатопартійності, будь-яка політична організація може бути заборонена директивно, якщо її діяльність не буде подобатись. Нам простіше, ми не партія, ми ставимо прості питання: потрібно розслідувати факти тортур чи ні? Відповідь так, ви на нашій стороні.

Ми не є альтернативою Тихановський, адже ми її запросили. Ми відкритий майданчик на який запрошуємо всіх. Демократія – це єдність навколо цінностей, автократія – єдність навколо людей, що характерно для незрілих суспільств. Ми розуміємо, що в Білорусії наявні певні політичні сили, для яких так простіше. Свого часу лукашенко говорив, що він всіх вигодував цицькою, тому є бажаючі змінити одну цицьку на іншу. Думаю, варто будувати суспільство де цицька непотрібна.

- На форумі прозвучали заклики до усунення від влади лукашенка через повстання? Звідки такий радикалізм у заявах ? На скільки можливим є сценарій насильного усунення лукашенка від влади? Хто готовий підтримати подібні заклики ?

- Дійсно подібні дискусії були. Однак наша задача в іншому. Ми дискутували чи варто нам заявляти про створення національно-визвольного руху, саме як руху, що планує силове відсторонення від влади нелегітимного уряду та самопроголошеного президента.

В Білорусії існує декілька ініціатив, що ставлять собі за мету силове усунення лукашенка від влади, який також силовим способом утримує цю владу. Хочу підкреслити, він не одноразово декларував, що владу він не віддасть: «Ви можете всі проголосувати проти, а я не піду!»

Тобто, він відверто заявив, що будь-які вибори або інші юридичні процедури не будуть для нього підставою віддати владу. Подібні заяви стали фактами у 2020 році, що призвело до появи ініціатив протидії узурпатору. Зазначу, що подібні ініціативи відповідають документам ООН та Декларації прав людини, де записано право народу до повстання, якщо немає законного способу зміни влади.

Ми не ставимо перед собою завдання формувати збройні одиниці, але якщо вони виникають (як от полк Каліновського), то завданням нашого форуму є переконати владу України, що після завершення військової компанії не потрібно розформовувати полк (може до часу Перемоги це вже буде дивізія), а надати можливість реалізувати їм друге завдання, що вони поставили перед собою. Першим завданням є визволення України, а другим – визволення Білорусії. Наприклад Україна їх роззброїть, що їм робити – відповідно ми є політичним органом, а не військовим. Згадана ініціатива є цілком легальною і підпорядковується Збройним силам України. Що буде відбуватися далі мають вирішувати політики. Ми вважаємо, що згадана ініціатива є надзвичайно важливою для білоруського національно-визвольного руху.     

- Хочу задати Вам питання, як дипломату. Перекладіть з мови дипломатичного протоколу на політично зрозумілу такі факти: чому між державою Україна та Білорусію зберігаються дипломатичні стосунки (посол України в Мінську є, а посла Білорусії в Києві немає)? На форумі лунали заклики розділяти народ Білорусії з лукашистами, що правлять державою. Які ці публіцистичні заяви конвертувати у юридичну площину міжнародного права?

- Дипломатичні стосунки існують між країнами, щодо політичного контексту - то Україна не хоче, щоб був відкритий ще один фронт, відповідно веде досить гнучку політику, щоб не спровокувати (як вважають в Україні)…

- Уточню, що в Україні лунають заклики розірвати дипломатичні стосунки з Мінськом...

- Погоджуюсь, це було би логічно. Це держава і режим агресора по відношенню до України. Хочу підкреслити, що в росії відповідальність за розв’язання війни проти України несе весь народ. Вони підтримують агресію не з огляду на бутафорні заяви про денацифікацію з демілітаризацією, думаю, що росіяни у це не вірять. Росіяни мають примітивне імперське бажання відхопити частину територій сусідньої країни. Якщо сьогодні путін заявить, що війна ведеться для захоплення нових територій, нічого не зміниться у питанні підтримки режиму путіна. Російський народ несе відповідальність за війну в Україні.

Щодо білорусів, то всі знають, що лукашенко програв вибори. Про це знають білоруси, українці, вся міжнародна спільнота, включаючи путіна. Це знають в оточені лукашенка і в збройних силах Республіки Білорусь. Підтримка дипломатичних стосунків між Києвом та Мінськом – є своєрідним каналом зв’язку з маріонетковим режимом. Єдиною опорою лукашенко є путін. На моє переконання, дипломатичні стосунки варто розірвати, можливо варто залишити консульський канал зв’язку для видачі документів. Консульські питання завжди потребують вирішення, а ось політичні контакти варто ліквідувати.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: