Тихановська під критику запрошує на два дні у «Нову Білорусь» до Литви

НОВИНИ 27.07.2022 Коментарі 0

У столиці Литви – Вільнюсі, протягом 8-9 серпня відбуватиметься Конференція «Нова Білорусь». Участь у ній братимуть не лише політики, експерти, аналітики,  політологи, але й журналісти, підприємці, активісти, представники громадських організацій, лікарі, митці, вчителі і спортсмени.

Захід організовує команда лідерки демократичних сил Білорусі Світлани Тихановської.

«Ви сказали «зберіться і дайте кожному висловитися» - і ми разом із нашими партнерами: Координаційною радою, BYPOL, Народним антикризовим управлінням, політиками, громадськими ініціативами, бізнесом, аналітиками та незалежними експертами зберемося разом на Конференцію «Нової білорусі». Ми будемо говорити один із одним відкрито, показувати результати роботи, сперечатися про реальні плани», - йдеться у телеграм-каналі Світлани Тихановської.

За її словами, для участі у Конференції організовано відкриту форму реєстрації. Пані Тихановська особисто запросила представників зовсім різних сил і думок.

Для обговорення під час панелей запропоновано такі питання:

  • Якими зараз повинні бути стратегічні пріоритети нашої роботи?
  • Яким буде перехідний період та хто за нього відповідає?
  • Як створити умови для гідного життя і врятувати країну від економічної кризи?
  • Як реорганізувати демократичні сили під завдання, які ми виберемо разом?

«Основним результатом дводенної роботи буде те, що ми разом домовимося, що робити далі – і працюватимемо єдиним фронтом. Ми забезпечимо платформу для обговорення проблем ЗМІ, бізнесу і громадянського суспільства. А головне, все це буде доступно онлайн. Ми прочитаємо ваші коментарі та відповімо на запитання. Ми будемо поруч і разом», - переконана Світлана Тихановська.

Для участі у конференції потрібно заповнити форму та зареєструватися. Форма для збору заявок на участь буде активною до 31 липня включно. Після цього для тих заявок, які будуть схвалені, розпочнеться процедура надсилання позитивних повідомлень.

Організатори заходу попередили, що через обмеження кількості місць усі заявки на участь задовольнити не вдасться. Тому, якщо заповнюєте анкету як представник організації, ініціативи чи громади, попередньо проконсультуйтесь у своїй структурі, щоби визначити кількість учасників і конкретний персонал. Рекомендаційні листи до заявки слугуватимуть перевагою.

Організатори також звертають увагу на публічність заходу, тому анонімність для учасників не передбачена.

У програмі Конференції «Нова Білорусь» можливі зміни.

Нагадаємо, опозиційне до лукашенківського режиму середовище білоруських демократичних сил не є однорідним. Зараз політично окреслилося дві структури. Так, нещодавно у Берліні відбувся ІІ Форум демсил Білорусі, під час якого лунало чимало критики щодо дій Офісу Світлани Тихановської. Остання не брала участі у цьому заході, як і її представники. Не було нікого від Офісу Тихановської і під час І-го Форуму демсил, що відбувся всередині травня у Варшаві.

Один із незалежних опозиційних лідерів Зянон Пазняк нещодавно теж радикально гостро висловився на адресу Світлани Тихановської в ефірі «Радіо Рацыя». Під час коментаря на тему майбутньої Конференції «Вільна Білорусь» та своє можливої участі в ній він, зокрема, сказав, що познайомиться з пані Тихановською, коли її заарештують у вільній Білорусі. А свою участь у заході відкинув.

«На запитання, чи знайомий він із Тихановською особисто, Пазняк відповів, що ні, і не відчуває в цьому потреби», - повідомляє видання «Наша Ніва».

«Може, після слідства у вільній Білорусі, коли постане питання про її арешт, тоді я познайомлюся», - сказав він під час ефіру.

Запрошення на конференцію пан Пазняк не отримував, а якщо й отримає, то проігнорує його. Бо «те, що вони запланували на так звану конференцію, не мало, не має і не матиме значення. Це все порожнеча і профанація. Тому нема про що говорити».

Латушко, Тихановська та Цепкало для лідера Консервативно-християнської партії БНФ Зянона Пазняка – «проросійські групи», які «імітували політику». Те, що вони тепер хочуть «створити національно-визвольний рух, а самі не є ні патріотами, ні націоналістами» - «виконуючи певний люфт, бо в російській політиці та російській агентурі ці прийоми відомі давно, ще царська жандармерія цим займалася».

Водночас, згадуючи недобрими словами білоруських опозиційних політиків минулого, зокрема Володимира Гончарика, Олександра Мілінкевича й Олександра Козуліна, називаючи їх «ворогами Білорусі», «агентурою» чи просто профанаторами, пан Пазняк виклав свою оригінальну версію того, що відбувається в білоруському житті зараз.

Мовляв, «у Москві відчували, що в повітрі висить серйозна проблема, і в Україні створюють білоруські військові частини, полк Калиновського щомісяця поповнюється тридцятьма людьми, створюються інші організації». Тож тепер Москва боїться, що вся ця профанація лопне і з’явиться «серйозний національно-визвольний рух, що матиме свої збройні сили». А свою ідеологію – за його словами – програму та людей цей рух уже має.

І те, що в цих умовах роблять Тихановська й інші, – це «спроба зайняти нішу та заплутати голови людей, заплутати білорусів».

За словами Зянона Пазняка, національно-визвольний рух «творять націоналісти, патріоти, люди, в яких у душі та в серці Білорусь, які мають національну свідомість, які добре знають, що Росія – найзаклятіший ворог Білорусі. У цих людей нічого цього немає».

Схоже, білоруські політичні сили зараз переживають етап становлення, під час якого намагаються поділити шкіру іще не вбитого ведмедя. Такий процес притаманний усім молодим демократіям. В умовах війни політичне протистояння особливо загострене. Не варто забувати і про агентурну діяльність режимів лукашенка та путіна, спрямовану на взаємне поборювання, провокації, зневіру. От тільки пересічним білорусам розібратися в цих хороводах опозиційних політиків украй складно. Відтак, відсутність потужного демократичного лідера залишає лукашенкові більше шансів перебувати на захопленому посту президента.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: