Лукашенко активізувався після візиту путіна в Білорусь

АНАЛІТИКА 22.12.2022 Коментарі 0

На третій день після візиту російського диктатора путіна з міністрами у Мінськ його васал лукашенко провів нараду з військовими та силовиками. Диктатор розповів про результати перевірки функціонування державної системи реагування та пояснив переміщення військових підрозділів по території Білорусі.

Свій вступ лукашенко розпочав словами «хочеш миру – готуйся до війни» і розставив акценти про домисли «в нашому суспільстві й, особливо, в інтеренеті» щодо переміщення збройних сил Білорусі та спільне переміщення збройних сил Білорусі та росії». Він нагадав, що «у нас створене, згідно з давнім договором з російською федерацією, спільне угруповання збройних сил Білорусії і росії для спільного реагування на загрози нашому союзу». Відтак, на своїй території куди вважають за потрібне переміщують підрозділи – як суто білоруські, так і спільні з росією.

За словами бульбофюрера, не можна виключати, що проти Білорусі може бути розгорнута агресія, оскільки «ми бачимо таку готовність з боку наших сусідів». Тому він доручив провести перевірку сил негайного реагування на загрози. Перевіряли на двох напрямках – західному та північно-західному з форсуванням рік і наведенням понтонних переправ. Також підрозділи висувалися з місць свого розташування у південному напрямку, але без форсування природних перешкод. Лукашенко розповів, що марші підрозділів були тривалими – на відстань понад 100 кілометрів.

Що стосується антитерористичної частини перевірки, то диктатор назвав малоймовірним і навіть майже неможливим виникнення загроз усередині Білорусі.

  

Після візиту путіна його намісник у Мінську вочевидь заповзявся виконувати вказівки з кремля в обмін на енергоресурси, фінансово-економічну підтримку та можливість посидіти у захопленому 2020 року кривавим шляхом президентському кріслі.

Фактично в унісон з лукашенком сьогодні на тему створення спільного регіонального угруповання військ росії та Білорусії висловилася речниця міністерства закордонних справ росії маша захарова.

Об’єднання армій двох країн вона назвала відповіддю на нарощування сил НАТО біля кордонів Союзної держави.

«Що стосується розгортання додаткових контингентів спільного російсько-білоруського регіонального угруповання військ на території Білорусії, то їх потрібно розглядати як симетричну відповідь на нарощування військових сил НАТО в Польщі і країнах Прибалтики», - пояснила спікерка мзс рф і додала, що спільні військові навчання мають на меті стримувальний ефект щодо недоброзичливців Москви та Мінська та гарантування безпеки західних кордонів Союзної держави за будь-якого розвитку ситуації.

З огляду на це, можна вважати, що Білорусь офіційно стала черговим регіоном російської федерації, а в лукашенка не залишилося політичного простору для маневрів. Він змушений виконувати волю свого кремлівського господаря, який опинився у скрутній ситуації та шукає будь-яких ресурсів, що допоможуть йому продовжувати війну проти України.

На проблеми в російській армії звертає увагу і британська розвідка. У своєму ранковому зведенні на 302-ий день війни британці проаналізували військову співпрацю Росії та Білорусі.

За інформацією тг-каналу ВВС, в Мінську путін і лукашенко домовлялися про створення єдиного оборонного простору. А, можливо, нещодавно білоруські військові взяли на себе секретнішу місію з навчання тисяч нещодавно мобілізованих російських резервістів. Судячи з усього, таким чином росія намагається заповнити нестачу власних військових інструкторів, багато з яких воюють в Україні чи загинули.

«Хоча Росія та Білорусь мають великий досвід військової співпраці, навчання мобілізованих російських військовослужбовців білорусами – унікальна ситуація. Росія завжди традиційно вважала, що білоруські сили поступаються російським, і їхнє залучення у якості інструкторів є ознакою перенапруги російської військової системи», - йдеться у висновках британської розвідки.

Нещодавній візит путіна в Білорусь у Києві теж розглядають як спробу чинити тиск на лукашенка та підштовхування його до війни проти України. Про це та підготовку українських сил оборони до можливих провокацій і відбиття нападу з півночі йдеться у відеосюжеті «Голосу Америки».

У вівторок, 20 грудня, в етері «Суспільного» речник Державної прикордонної служби України наголосив, що українська територія, що межує з Білоруссю, максимально посилена в оборонному плані. Також не зафіксовано переміщення чи різкого збільшення військової техніки та живої сили на білоруській землі.

Поміж заявами з обох боків білорусько-українського кордону про підготовку до захисту завжди залишається небезпека російського фактору – збройна провокація диверсійних груп для розгортання повномасштабний бойових дій.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: