Кулеба нагадав полякам про операцію "Вісла" - заява викликала антиукраїнський шквал у Польщі  

ПЕРЕКЛАДИ 30.08.2024 Коментарі 1

У польському місті Ольштині під час конференції "Кампус Польща Майбутнього" (Campus Poland of the Future), що його організував віце-президент Громадянської платформи Рафал Тшасковський, відбулася панельна дискусія англійською мовою за участю міністрів закордонних справ Польщі та України Радослава Сікорського і Дмитра Кулеби. Обидва політики також відповіли на запитання присутніх. Відтак, відповідаючи на питання щодо блокування ексгумації жертв Волинської трагедії, очільник українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що під час операції "Вісла" українців виселяли "з українських територій". Ця заява викликала бурю.

Про це пише Rzeczpospolita.

Зокрема, у статті сказано, що одна з учасниць, яка повідомила, що вона родом із Покровська Донецької області та живе в Польщі вже шість років, запитала про польсько-українські відносини та ідеї МЗС Польщі та України щодо того, як знизити температуру взаємних емоцій.

Радослав Сікорський відповів, що є дві стратегії: "Можна переживати про те, що робили сусіди один з одним у минулому, і цих тем не бракує, а можна думати про те, як запобігти подібним ситуаціям у майбутньому та як боротися зі спільним ворогом", - сказав він. Він додав, що, на його думку, вони з Кулебою інвестують у майбутнє відносин між Польщею та Україною.

"У нас багато спільного, у нас дуже довга історія, все взаємопов’язане", - сказав Дмитро Кулеба. Він висловив думку, що польсько-українські відносини інколи були "туманними", тому що "ми дуже близькі один до одного".

"Москва намагається зробити так, щоби кожна хмара щодо України та Польщі звалилася на наші голови", - продовжив свою метафору глава українського МЗС.

Інший учасник запитав, коли Польща – одна з країн, яка найбільше підтримує Україну – зможе ексгумувати жертв Волинської трагедії. Навесні 2017 року Український інститут національної пам’яті видав заборону на пошук і ексгумацію останків польських жертв воєн і конфліктів на території України. Адміністрація президента України Володимира Зеленського та уряд прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, до складу якого входить Дмитро Кулеба, не змінили цього рішення. Водночас, згідно з угодою між Німеччиною та Україною, в Україні тривали ексгумації солдат вермахту – наразі відбулося понад 100 тисяч перепоховань німецьких солдатів.

Відповідаючи на питання про ексгумацію жертв Волинської різанини, міністр закордонних справ України заговорив про операцію «Вісла» 1947 року, а саме  про примусове переселення українців.

"Чи знаєте ви про операцію "Вісла" та роль Ольштина в цій операції?" – так Дмитро Кулеба відповів на запитання про ексгумацію жертв Волинської різанини. "Ви знаєте, що всі ці українці були примусово виселені з українських територій на проживання в різні місця Польщі, включно з Ольштином?" – сказав він, називаючи таким чином терени тодішньої Польщі "українськими теренами". Радослав Сікорський, який слухав цю заяву, не відреагував", - сказано у статті.

"Якби ми, політики, почали копатися в історії, якість розмови була би зовсім інша. Ми могли би повернутися глибоко в історію і почати згадувати все погане, що робили поляки українцям і українці полякам. Тож залишимо ці речі історикам", - сказав глава МЗС України.

"Ви згадали про ексгумації. Ми говорили про це з Радеком. У нас немає проблем із продовженням ексгумації (Україна не дозволяє ексгумацію польських жертв українського геноциду – ред.). У нас є свої запити до польської влади щодо вшанування пам’яті українців і ми будемо рухатися вперед у взаємній повазі, дотримуючись принципу взаємності", - сказав Кулеба, згодом заговоривши про «російські провокації» в історичній сфері.

"Залишимо історію історикам", - сказав він.

Радослав Сікорський не коментував під час панелі слова Кулеби про операцію «Вісла», а також не згадував про заблоковані Україною ексгумації – він почав говорити про іншу тему, торкаючись питання про демографічні проблеми України в контексті війни. Пізніше глава МЗС дав заяву Польському пресовому агентству в Ольштині.  "Протягом декількох сотень років баланс кривд між сусідами ніколи не був одностороннім, тому ми маємо вибір: або розібратися з минулим, що важливо – наші жертви заслуговують на християнський похорон, але ми, на жаль, не можемо повернути їх до життя – або ми можемо зосередитися на побудові спільного майбутнього, щоб демони не говорили в наших суспільствах і щоб спільний ворог не загрожував нам у майбутньому. Я віддаю перевагу другому підходу", - сказав Сікорський PAP. Стосовно питання ексгумації він сказав, що "це проблема в наших відносинах". Він висловив сподівання, що Україна вирішить цю проблему "в дусі вдячності" за допомогу, яку Польща надає Україні.

Заява Дмитра Кулеби про "українські території" та брак реакції від Радослава Сікорського викликала хвилю коментарів. "Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав територію Любліна, Підкарпаття та Малопольщі "українськими територіями". Це безпрецедентна подія в польсько-українських відносинах", – екс-прем’єр-міністр Беата Шидло, євродепутат від ПіС. , сказав в мережі X. Вона додала, що "після більш ніж двох років порятунку України військовою технікою та всією іншою підтримкою українська влада ставиться до Польщі з презирством і зухвалістю". "Ви не тільки робите неправильно, пане Кулеба, ви робите дурниці", - заявила вона.

Депутат від PiS Януш Ковальський висловив думку, що після «скандальної заяви (...) щодо Волині та ревізіоністської заяви про «примусових переселенців з українських територій» (!!!) у контексті операції "Вісла", Дмитро Кулеба має бути визнаний персоною нон грата в Польщі. За словами Ковальського, Кулебу також слід негайно попросити покинути Польщу.

"Польщі давно вже пора поставити на вістрі ножа справу ексгумації поляків, убитих на Волині українцями. Польський народ має честь і не погоджується на таке ставлення до жертв геноциду, вчиненого українцями над поляками на Волині. і до історичного ревізіонізму", – написав він. 

Януш Ковальський також висловив думку, що Радослава Сікорського слід звільнити з посади міністра закордонних справ за те, що він не відреагував на слова Кулеби.

Колишній речник міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна заявив, що заява Дмитра Кулеби на Кампусі "Польщі майбутнього" була "дуже поганою". "Я не думаю, що українська позиція зміниться в цьому питанні. А чому вона повинна змінюватися? Імпульс був втрачений у 2023 році", - написав він меріжі X. "Настав час розпочати серйозну, а не емоційну дискусію щодо майбутніх польсько-українських відносин. Без крайнощів. Хоча внутрішній конфлікт у Польщі нам у цьому не допоможе. Післявоєнна Україна буде наполегливою державою з багатьма інструментами в своєму розпорядженні", - сказав Ясіна.

Якуб Банашек, президент Хелма, також прокоментував це питання. "Незважаючи на мою велику симпатію та готовність допомогати Україні, після сьогоднішньої заяви голови українського МЗС Кулеби я зрозумів, що справжнього примирення в правді не буде", - зазначив він у соцмережах. Він додав, що операції "Вісла" не мало бути під час дискусії. "Але ототожнювати це з геноцидом на Волині і говорити в цьому контексті про українські терени – це підло. Спадають на думку сильніші слова", - наголосив він.

Банашек зазначив, що розмова про українську територію в контексті польських земель є «дурною, брехливою та призведе до посилення ворожості до громадян України». 

Довідка.

Волинська трагедія (у польській історіографії пол. Rzeź wołyńska, "Волинська різанина") — обопільні етнічні чистки конфліктуючого польського та українського населення, здійснені Українською Повстанською Армією, що підпорядковувалися ОУН (б), військовими відділами ОУН (м) стихійними напівкримінальними формуваннями як-от сокирники і зеленівці та польською Армією Крайовою, Батальйонів Хлопських за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського і польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Частина польсько-українського протистояння у Другій світовій війні, або, за Володимиром В'ятровичем, «Другої польсько-української війни». У ширшому сенсі, складова багатовікового українсько-польського протистояння на західноукраїнських землях — Волині, Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині. (Вікіпедія).

Акція “Вісла” (28 квітня – 29 липня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. Понад 700 тисяч українців стали жертвами цих переселенсько-депортаційних акцій. ("Український інститут національної пам'яті).

Фото – міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на Кампусі «Польща майбутнього»/ Rzeczpospolita.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Sahar
2024-09-03 08:29:33

Пшековські істоти такі ж українофоби, як і кацапи ...

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: