Кримська ПВК «Конвой»: зв’язок зі «вагнером», власний ТГ-канал та потужна пропаганда

РОЗСЛІДУВАННЯ 24.03.2023 Коментарі 0

Ліліпутінський гауляйтер анексованого Криму сєрґєй аксьонов створив власну приватну військову компанію (ПВК). Схоже, що допомагав йому в цьому засновник «вагнера» євгєній прігожин – і методологічно, і кадрами, і, здається, ще й інформаційно.

Офіційно аксьонов уперше засвітив свою «армію» у березні в ефірі рашистського кримського ТБ, похвалившись, що у її складі купа «медалістів» з орденами мужності, а начштабу взагалі герой роzzії.

Найбільше привертає увагу назва ПВК – «Конвой» (зважаючи на залучення до лав «вагнерівців» ув’язнених, це звучить надто двозначно). А також те, що командує нею «права рука» прігожина – константін пікалов («Мазай», курував «музикантів» у Африці).

Як підкреслюють журналісти російського проєкту «Важливі історії», аксьонов один з небагатьох, хто відкрито підтримав нині опального прігожина, який відкрито конфліктує з міністром оборони рф шойгу та його командою. Як видно, не без вигоди для себе – принаймні отримав потужні кадри для свого підрозділу.

Формально «Конвой» – це бойовий армійський резерв, члени якого, як розповів колишній учасник цієї ПВК, укладають два контракти: з «Конвоєм» та міноборони рф. Під час служби він отримував близько 200 тисяч рублів на місяць, а командування – 300 тисяч. Тим, хто прослужить у підрозділі рік, пообіцяли землю «у Криму чи Абхазії».

Тренування ПВК відбувались поблизу с. Перевальне в Криму. Пізніше бійців перекинули на сусідню з Кримом Херсонщину.

Прикметно, що аксьоновська ПВК має потужний інформаційний супровід. Так його однойменний ТГ-канал, створений у листопаді 2022 р., окрім закликів вступати до їхніх лав публікує і тексти про «сильну православну роzzію» та «українських сатаністів», стандартний набір фейків про «нацистський едельвейс» та збіднений уран у снарядах, рашапатріотичні пісні та конспірологічні теорії.

Медійну підтримку «аксьонівцям» забезпечує і телебачення. Репортаж про них у березні показав телеканал «Крим 24». У сюжеті заявили, що аксьонов також регулярно відвідує «позиції підрозділу на передовій». А перед цим у ТГ-каналі «Конвою» опублікували ролик, як аксьонов перевіряє позиції ПВК.

Також нещодавно позиції «Конвою» відвідала журналістка ВДТРК Ольга Курлаєва. У її репортажі воєнізоване формування називають «штурмовим розвідпідрозділом». «Такого укріплення я ще не бачила: цілий багатоквартирний будинок під землею. Екіпірування – «с іголочкі», озброєння – «до зубов», – захоплено розповідала пропагандистка, описуючи бліндаж «Конвою».

За її словами, угруповання отримує постачання, екіпірування та озброєння за рахунок позабюджетних коштів, які знаходить самопроголошений голова Криму. Також повідомлялося про ys,bnj наявність у підрозділу власної радіоелектронної розвідки і важкої техніки – танків Т-80 та Т-90.

У репортажі Курлаєвої також показали командира «Конвою» — військовослужбовця із позивним «Мазай». Журналісти впізнали у ньому куратора ПВК «вагнер» у Африці константіна пікалова. Розслідувальна група Bellingcat, журналісти Der Spiegel і The Insider називали пікалова однією з ключових фігур «африканського проєкту» прігожина, що включав політичну, комерційну та військову роботу в кількох країнах цього континенту. У репортажі ВДТРК повідомляється, що «Мазай» «працював на Мадагаскарі та в ЦАР».

У російському реєстрі юросіб пікалов значиться отаманом козачого товариства «Конвой». Воно виступає засновником «Військово-охоронної компанії «Конвой», з якою укладають контракти найманці.

Інший співзасновник козацького товариства – Василь Ящиков. У сюжеті ВДТРК він заявив, що його предок був особистим охоронцем імператриці Марії Федорівни. На честь імператорського конвою і було названо ПВК, розповів Ящиков.

«Це ПВК Аксьонова, але все командування – колишні співробітники ПВК «Вагнера». Усі давно знайомі між собою люди», - розповів журналістам колишній найманець «Конвою».

Створення приватних військових компаній останнім часом стало на росії мейнстрімом. Окрім існуючих під крилом мінубивства рф ПВК «Редут» та «Патріот» нещодавно власну військову компанію організував «Газпром». Також у місцева влада організовувала регіональні батальйони: їх журналісти нарахували 52 (у 33 регіонах).

Схоже, що таким чином кремль спробував «нагнути» місцеву владу щодо підтримки і забезпечення росіянських окупаційних військ. Просто дехто, маючи можливості та зв’язки, спробував піти трохи далі. Можливо з прицілом на те, що через якийсь час на руїнах імперії доведеться вести регіональні міжусобиці. Та чи буде кому це робити?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: