Конференція білоруських демсил у Вільнюсі: підсумкові документи і критика експертів, - фото, відео

АНАЛІТИКА 05.08.2024 Коментарі 0

Під час вихідних, 3-4 серпня, у Вільнюсі відбулася ІІІ Конференція «Нова Білорусь» за участі білоруських демократичних сил, активістів, громадських і культурних ініціатив. Мета цьогорічної зустрічі – «обговорити стратегічні пріоритети демократичного руху на 2025 рік, актуалізувати виклики громади та знайти шляхи їх вирішення».

За підсумками Конференції демократичні сили Білорусі підписали низку важливих документів з не менш важливих питань, повідомили в Офісі Світлани Тихановської. .

Зокрема, про неконституційне захоплення влади лукашенком і необхідність відсторонити його від участі у виборах 2025.

В іншій декларації білоруські демсили констатували необхідність покарання лукашенка й інших осіб за причетність до злочинів проти людяності і проти білорусів, а також відновлення справедливості.

Іще в одній декларації йдеться про пріоритети зовнішньої політики демократичної Білорусі, серед яких європейський вибір і підтримка Україні в «її справедливій боротьбі за територіальну цілісність».

В інших документах згадано необхідність звільнення та підтримки політв’язнів і підтримку незалежних медіа.

Подія у Вільнюсі для білоруських демсил – уже щонайменше  третя для білоруських демсил. Тож організаційно та технічно відбулася, зважаючи на набутий досвід, загалом добре. Проте за декілька років діяльності експерти прискіпливіше ставляться до роботи білоруських демсил і висловлюють критичні погляди.

Так, політолог Інституту майбутнього Ігор Тишкевич зізнався, що початок заходу «додав хвилі оптимізму та надії на формування нових підходів до політичної діяльності» білоруських демсил і навіть «імовірність впливу на ситуацію всередині Білорусі». Проте підсумкові документи його розчарували. Відтак, експерт дійшов висновку, що «частина нової білоруської опозиції намагається побудувати щось схоже на систему» лукашенка – із такою ж пірамідальною персоналістською структурою.

Своїми думками і спостереженнями він поділився у відео на YouTube:

Дещо ширше охопив процеси у білоруських демсилах у розмові з ведучим «Єврорадіо» Дмитром Лукашуком політолог Євген Магда, який безпосередньо брав участь у роботі ІІІ Конференції у Вільнюсі.

Директор Інституту світової політики висловився у притаманному йому влучно-сатиричному стилі, назвавши політику Світлани Тихановської, яка стала загальнонаціональною лідеркою до проведення вільних виборів у Білорусі, «координаційною монархією».

«І чи зможе «національна лідерка» виступити honest broker в разі суперечок між Світланою Тихановською, Офісом Світлани Тихановської та Об'єднаним перехідним кабінетом, який очолює... Світлана Тихановська. Оскільки там ще Координаційна Рада є, виходить якась координаційна монархія», - написав експерт у FB.

Євген Магда в етері «Єврорадіо» поділився своїми поглядами про дискусії та дії демсил, зміни в полку Калиновського (зокрема, прихід Вадима Кабанчука в Об’єднаний перехідний кабінет  замість уповноваженого з питань національної безпеки Білорусі Валерія Сахащика, проблеми білоруських добровольців в Україні й лідерство Світлани Тихановської, у якому дехто вбачає риси авторитаризму.

Фото – ТГ канал Світлани Тихановської та власкора ЗІФу у Польщі і країнах ЄС Євгенія Білоножка

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: