Опозиція розносить Туска: під час обміну видали шпигуна, але не звільнили журналіста

АНАЛІТИКА 05.08.2024 Коментарі 0

Уряд Польщі попав під жорсткий вогонь критики всередині країни за те, що не зміг під час найбільшого обміну полоненими домогтися звільнення польського-білоруського  журналіста Анджея Почобута, що відбуває 8-річний термін у Білорусі.

Зокрема, про це пише  Financial Times. У статті сказано, що опозиційна партія «Право і справедливість» (PiS) стверджує, що прем'єр-міністр Дональд Туск міг би добитися від Мінська кращої угоди в обмін на звільнення російського шпигуна.

«На жаль, уряд Туска та його дипломатія знову зазнали поразки», - сказав речник PiS Рафал Бохенек.

Відтак, ПіС звинуватив уряд Дональда Туска у тому, що він втратив можливість обміняти Анджея Почобута  на російського шпигуна Павла Рубцова.

Колишній міністр внутрішніх справ PiS Маріуш Камінський заявив, що команда Туска дала росіянам найціннішого агента, не отримавши нічого натомість.

У відповідь міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у коментарі телерадіокомпанії TVN24 сказав, що є  інший спосіб звільнити Почобута».

Нагадаємо, Анджея Почобута затримали 2021 року в Білорусі. Він був активістом польської меншини в Білорусі, а також працював журналістом у польських ЗМІ, а саме в газеті Gazeta Wyborcza. Його засудили за надуманими звинуваченнями, серед яких «заподіяння шкоди» національній безпеці.

Анджей Почобут/LEONID SHCHEGLOV/BELTA/AFP/Getty Images

«Як громадяни ми маємо право відчувати розчарування», - написав після обміну Бартош Вєлінський, редактор видання Gazeta Wyborcza.

Агент ГРУ Павло Рубцов видавав себе за іспанського журналіста-фрілансера Пабла Гонсалеса. Перед тим, як з родиною у 9-річному віці переїхати до Іспанії, він жив у москві. Поляки його затримали у лютому 2022 року на польсько-українському кордоні.  Павло Рубцов утримувався понад у Польщі за звинуваченням у шпигунстві на користь росії, але без висунення офіційного обвинувачення. Навіть “Репортери без кордонів” закликали польську владу його звільнити.

Також Європейська та Міжнародна федерації журналістів (EFJ-IFJ) - щойно відбувся великий обмін - виступила із заявою, у якій поставила в один ряд агента ФСБ, що працював під прикриттям журналіста, до звільнених із російських катівень журналістів. Американський журналіст та автор книжок про тероризм і роботу спецслужб Майкл Вайс у відповідь сказав, що ставити на один щабель західних журналістів, які чесно робили свою репортерську роботу, з російським агентом є «не тільки смішно, але й небезпечно», - написав Голос Америки. 

Агент ГРУ Павло Рубцов, який видавав себе за іспанського журналіста Пабло Гонсалеса

Видання Новинарня повідомила, що Рубцов працював оператором для «Голосу Америки» у 2020 та 2021 роках, його найняли через сторонній сайт для фрілансерів. Під час його арешту редакція «Голосу Америки» оприлюднила заяву, в якій зазначила, що створений Гонсалесом контент видалено «з великої обережності», Службу безпеки VOA/USAGM було повідомлено про його арешт.

Більше того, Рубцов-Гонсалес незадовго до повномасштабного вторгнення рф перебував у відрядженні в Україні. І, серед іншого, відвідував стратегічно важливі об’єкти – такі як Південмаш у Дніпрі, по якому в перші ж дні вторгнення прилетіли російські ракети.

Нагадаємо, 1 серпня відбувся найбільший з часів Холодної війни обмін, до якого були залучені 7 країн. 16 ув’язнених були видані Росії та Білорусі, а 10 в’язнів  – західним країнам. Зокрема, Москві віддали засудженого до довічного терміну в Німеччині кілера Вадима Красікова, а США – американського журналіста  Еван Гершковіча. ЗМІ одразу напасали, що відбувся обмін путінських шпигунів, диверсантів і вбивць на в'язнів сумління.

Водночас не виключено, що це не останній такий масштабний обмін.  Станом на сьогодні політв’язнів у Росії і Білорусі більше, ніж в СРСР за часів Леоніда Брежнєва, - заявив недавно глава МЗС Польщі Радослав Сікорський (саме після смерті у колонії російського опозиціонера Олексія Навального). Зокрема, у Білорусі, яка виступила у ролі пособника росії у війні проти України, за різними оцінками, у тюрмах і колоніях перебуває приблизно 1400 політичних  в'язнів.

Головне фото – журналіст і активіст польської меншини Анджей Почобут вже три роки перебуває за ґратами в Білорусі. «Він був голосом поляків у Білорусі та голосом Білорусі в Польщі»/PAP/Artur Reszko

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: