Об’єднаний перехідний кабінет звітує за півроку: «Маємо план на випадок вступу Лукашенка у війну»

ПЕРЕКЛАДИ 20.02.2023 Коментарі 0

Світлана Тихановська 9 серпня 2022 року створила Об’єднаний перехідний кабінет (ОПК) як виконавчий орган влади. Через півроку представники Кабінету підбивають підсумки своєї роботи.

Під час брифінгу (відбувся минулого тижня, - ЗІФ) з нагоди півріччя роботи Об'єднаного перехідного кабінету, відповідаючи на запитання журналіста про можливе втягування Лукашенка у війну Росії проти України, представники Кабінету заявили про наявність плану на такий випадок.

План на випадок вступу Білорусі у війну

Про такий план згадав голова ByPOL Олександр Азаров:

Ми не чекаємо, що Лукашенко вступить у війну; ми працюємо над тим, щоби запобігти йому це зробити. У нас є домовленості з українцями, є план, і ми за ним працюємо. Цей план зараз неможливо оголосити. Лукашенко готовий до війни, і лише час покаже, коли він вступить у неї.

Олександр Азаров також заявив, що «план «Перемога» може бути реалізований, якщо білоруси всередині Білорусі будуть готові діяти»:

  • Його розробляли ще до війни. Тому ми зараз форматуємо план, робота з ним триває. План може бути запущений під певні події, якщо білоруси будуть готові щось робити в Білорусі.

Відносини з Україною

Світлана Тихановська розповіла про відносини з Україною. За її словами, непублічні зустрічі із представниками української влади були:

  • Ми підтримуватимемо українців та український народ у боротьбі з російською агресією. Зараз ми працюємо в Україні, в Києві. Були зустрічі з представниками Верховної Ради, з представниками адміністрації. Деякі з них не були публічними.

Представник Кабінету Валерій Ковалевський також розповів про відносини з Україною.

  • Було багато експертних зустрічей. Ми не зовсім задоволені нинішнім рівнем відносин, але ми розуміємо складні умови, в яких зараз перебуває Україна. Для нас першим пріоритетом буде її підтримка. Є напрацювання для діалогів на експертному рівні. Ми бачимо перспективи роботи на міжнародному рівні.

Світлана Тихановська додала, що «зараз не може в'їхати в Україну для зустрічі із представниками полку імені Кастуся Калиновського».

  • Для в’їзду на територію України мені потрібне запрошення від міністерства закордонних справ України. Поки що я такого запрошення не отримував. У мене статус офіційного гостя Литви, і для того, щоби литовська сторона могла організувати візит до будь-якої країни, має бути комунікація на рівні МЗС.

Вона додала, що має контакти із представниками полку.

Закриття переходу в Бобровниках

Представники Кабінету підтримали рішення Польщі посилити тиск на владу Білорусі. За словами Павла Латушка, переміщення товарів може стати серйозним тиском на режим:

  • Перехідний Кабінет оприлюднив свою позицію щодо перекриття руху через пункт пропуску Бобровники-Берестовиця. Ми підтримуємо позицію Польщі, вважаємо, що необхідно посилити тиск на режим Лукашенка. Польща домагається звільнення з в'язниці Анджея Пачобута, Анжеліка Борис перебуває під домашнім арештом. У своєму зверненні ми закликаємо уряди Литви, країн ЄС та всіх демократичних країн підтримати рішення Польщі та посилити тиск на режим Лукашенка. Припинення транзиту вантажів може бути серйозним тиском на режим. Ми не говоримо про переміщення громадян, ми говоримо про товарні потоки. Це можна розцінювати як сигнал для Брюсселя, що потрібен 10-ий пакет санкцій.

Переговори про політв'язнів

Представники Кабінету готові до перемовин із білоруською владою щодо політв’язнів. Про це під час пресконференції заявила представниця Кабінету Ольга Горбунова.

  • У цих переговорах є великий ризик бути обманутими. Першим сигналом від режиму може бути припинення репресій і тортур. Одним із кроків могло би стати звільнення політв’язнів, які не можуть там перебувати з гуманітарних причин: люди з інвалідністю, багатодітні матері. Ми готові зробити крок назустріч, але створення комісії, яка призначена для повернення з-за кордону, - точно не такий крок.

Про альтернативний білоруський паспорт

Представник Кабінету Валерій Ковалевський розповів про можливість створення альтернативного білоруського паспорта:

  • На даний момент розроблено дизайн паспорта. Ми розуміємо, що документ потрібно визнати, щоби його могли прийняти державні органи... Це робиться не тільки для підтвердження білоруського громадянства, а й для міжнародних поїздок. Ми багато консультувалися з міжнародними партнерами, щоби вони підтвердили життєздатність ідеї. Є попередні домовленості з цього приводу, але я не можу розкривати всіх деталей. Проєкт підтримує Єврокомісія, але успіх залежить від того, чи отримаємо ми підтримку від окремих держав.

Кабінет хоче налагодити співпрацю з Інтерполом, щоби білорусів не заарештовували за кордоном на запит влади.

«Зараз ми працюємо з Інтерполом, щоб Інтерпол через нас верифіковував запити від білоруської сторони. Режиму легко обдурити та назвати неполітичною політичну справу. Ми зібрали докази арештів з політичних мотивів і хочемо написати запити в Інтерпол», - сказав Олександр Азаров.

Як повідомляє Об'єднаний перехідний кабінет, разом із формуванням власної структури та налагодженням внутрішніх механізмів роботи Кабінет протягом останніх шести місяців працював у таких напрямках:

- міжнародні зв'язки;

- відносини з Україною;

- формування силового блоку;

- санкційний тиск на режим;

- притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у репресіях та співучасті в агресії проти України;

- допомога політв'язням;

- національна культура й освіта

Об'єднаний перехідний кабінет: Олександр Азаров, Валерій Сахащик, Павло Латушко, Світлана Тихановська, Аліна Ковшик, Валерій Ковалевський. Варшава, 2023 (фото «Радыё Свабода»)

Що таке Об'єднаний перехідний кабінет Білорусі

На конференції «Нова Білорусь» у Вільнюсі 9-10 серпня 2022 року Світлана Тихановська оголосила про створення Об'єднаного перехідного кабінету, що працюватиме над основними завданнями:

  • Захищати незалежність і суверенітет Республіки Білорусь, представляти національні інтереси Білорусі. Здійснити фактичну деокупацію Білорусі.
  • Відновити конституційну законність і правопорядок.
  • Розробити та реалізувати заходи щодо припинення незаконного захоплення влади, забезпечити перехід влади від диктатури до демократії, створити умови для проведення чесних і вільних виборів.
  • Розробити та реалізувати рішення, необхідні для досягнення демократичних змін у Біло- русі.
  • І за результатами цього всі політв'язні повинні бути звільнені.

Серед інших у Кабінеті під керівництвом Тихановської працюють:

Павло Латушко – представник Кабінету з питань передачі влади;

Олександр Азаров – з питань відновлення правопорядку;

Валерій Ковалевський – з питань закордонних справ;

Валерій Сахащик – з питань оборони та національної безпеки;

Аліна Ковшик – представниця з національного відродження.

Об’єднаний перехідний кабінет Тихановської заявив, що починає готувати білорусів до запуску плану «Перемога».

Спільний перехідний кабінет міністрів вимагає і доб'ється безумовного виведення збройних сил Російської Федерації з території Білорусі.

Об'єднаний перехідний кабінет заснував Місію демократичної Білорусі в Брюсселі та направив свого представника до Києва.

«Радыё Свабода»

Головне фото telegra.ph

Коментар

Екоактивіст, співзасновник «Зеленої мережі», фахівець з проблематики розумних міст, професіонал у сфері сталого розвитку, громадянського суспільства, проектного менеджменту та розробки стратегій Ярослав Бекіш (сторінка у FB):

- Ознайомився зі звітом Об’єднаного перехідного кабінету (ОПК) за 6 місяців. У мене тільки одне питання:

То де звіт?!

1. План «Перемога» (про який вони самі кажуть, що вже давно був).

2. Паспорти - оформлення та попередні домовленості – ну гаразд.

3. Переговори з Інтерполом – добре.

З позитивного все?

А мінусів і вивчених уроків узагалі не було?

Можливо, потрібен тренінг чи посилання на методи звітування? - Не знаю.

З іншого боку, є приказка: ніхто не скаже, що ти робиш щось не так, якщо ти нікому не доведеш, що ти робиш.

На мій погляд, ОПК необхідно:

- публічна стратегія (outputs, outcomes, planned impact, indicators, risks mitigation measures, sources, timeline)

- звітність, підпорядкованість суспільству (може бути через Координаційну раду (КР), але допоки в ОПК не зрозуміють, навіщо взагалі потрібен публічний незалежний аудит, навіщо і як працюють системи стримування і противаги та на чому базується легітимність, окрім процедур).

- система домовленостей, що дозволяла би представникам конфліктних підходів співпрацювати між демократичними силами (знову ж таки, вони могли би працювати через КР, але ОПК не зауважує проблему).

- мобілізація громадянського суспільства (особливо тієї частини, яка через деякий час могла би працювати з організацією масових акцій громадянської непокори)

– запропонувати міжнародним гравцям білоруське бачення регіональної системи відносин, у тому числі – після війни, у тому числі – відповідно до нової архітектури Східного партнерства, у тому числі з помітним місцем і роллю Білорусі.

– запропонувати білорусам у Білорусі план «Перемога», який не ввімкнеться, якщо щось трапиться, а який працюватиме сьогодні – для них і для перемоги.

– і так – допомога діаспорам. Але не просто щоби всім подобатися, а з метою наступної мобілізації.

І це лише нашвидкуруч. Якщо поміркувати на цим, то список міг би бути детальнішим.

А поки... дякую за роботу, звичайно, але для таких результатів не варто було створювати Кабінет. Окремішньо зробили би не менше.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: