Сенсація, інфовкид чи підстава? Що має на меті нове «розслідування» підриву «Північних потоків»

АНАЛІТИКА 08.03.2023 Коментарі 0

На диво синхронно у різних кінцях планети провідні видання написали майже сенсаційні подробиці щодо вибухів на газогонах «Північний потік» 1 і 2. У цій диверсії зненацька виявили… український слід. А найсмішніше, що цю версію обізвали дезінформацією росіяни.

Отже, за даними джерел The New York Times у розвідці, за підривом «Північних потоків» стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

Паралельно група німецьких ЗМІ (ARD, Kontraste, SWR і Zeit) написала, що слідство встановило судно, яке буцімто використовували для диверсії у Балтійському морі восени 2022 року. І воно певним чином пов’язане з Україною.

І вже британська The Times повідомила, що західним розвідувальним структурам вже кілька місяців тому стало відоме ім’я українця – приватного спонсора, який нібито й профінансував диверсію на «Потоках».

Якщо узагальнити дані, то диверсія виглядала таким чином. Якийсь український бізнесмен (можливо навіть олігарх), не пов’язаний із Зеленським організував групу фахівців у складі капітана, двох водолазів, двох їхніх помічників та жінки-лікаря. Для здійснення операції було орендовано яхту у польської компанії (ймовірно належить двом українцям).

Громадянство підривників слідство встановити не змогло – не виключено також, що вони користувались підробленими паспортами рф і України. Так само немає відомостей про те, що відповідний наказ віддав президент Зеленський чи хтось з українських посадовців. Не виключена й операція «під чужим прапором» - аби таким чином підставити Україну.

Після підриву яхту повернули власнику. В каюті на столі слідчі виявили сліди вибухівки. Прикметно, що візитки Яроша там не знайшли. Хоча німці схильні приписувати диверсійні дії «українському спецназу» чи «проукраїнському угрупованню».

Це було б компліментом

Українська сторона пробувала спокійно спростувати оті нічим не підкріплені звинувачення. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не причетна до вибухів на російських газопроводах «Північний потік» та не має інформації про якихось проукраїнських агентів, які могли це зробити.

Міністр оборони Олексій Резніков у Стокгольмі (де він бере участь у засіданні міністрів оборони країн ЄС) сказав журналістам, що для нього це доволі дивна історія, яка не має нічого спільного з нами.

«Я думаю, що офіційне розслідування, що проводиться відповідними владними структурами, опише усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наша діяльність», - зазначив Резніков.

У кремлі запідозрили провокацію

Ось ми й дожилися до того, що росіянці нас почали вигороджувати, сумніваючись, що це українці скоїли диверсію.

- Це все не просто дивно. Це пахне жахливою провокацією… Автори теракту явно хочуть відволікти увагу. Це явно скоординований вкид у ЗМІ, - заявили очманілі вуса пєскова, коментуючи публікації у західних медіа.

Речник ліліпутіна також здивувався, як американські чиновники, на яких посилаються видання, можуть без розслідування щось розмірковувати про теракти на газогонах. І вчергове пожалівся, що московитів не допускають до розслідування.

Зате вже різноманітних версій на болотах з’явилась сила силенна.

Гострослівна стендаперка зі стайні рашаМЗС, прес-алкаше марія захарова пожартувала в своєму дусі: мовляв, не здивує, якщо західні слідчі виявлять, що «потоки» знищив дельфін-підривник, який утік з Криму до України. Водночас Лондон із Вашингтоном ідуть «торованим шляхом використання керованих витоків, формуючи потрібний їм порядок денний».

Депутати на росії виявилися ще більш прямолінійними. Сенатор алєксєй пушков назвав статтю NYT невдалою спробою дезінформації – мовляв, вони намагаються перенести звинувачення зі США на «якісь проукраїнські групи», у яких немає навіть технічної можливості здійснити таку операцію. 

А віце-спікер ради федерації константін косачов вважає, що подібні повідомлення «західників» про «київський слід» мають кілька цілей: ухилитися від власної відповідальності, не посварити союзників, «вивести з-під удару Україну і не знайти виконавців».

Таємниця залишилася не розкритою?

Прикметно, що європейські чиновники в офіційних коментарях закликали не поспішати з висновками. Шефова німецької дипломатії Анналена Бербок запевнила, що вони уважно стежать за новими звітами і висновками. «Але сила конституційної демократії полягає в тому, що офіційні органи, відповідальні за те, щоб пролити світло на щось, можуть спокійно проводити свої розслідування, і що уряд може виносити вердикт на основі їхньої роботи, а не робити передчасні висновки з повідомлень ЗМІ», - додала міністр.

У тому ж дусі висловився й міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус: мовляв, читати такі дослідження у медіа завжди цікаво, але коментувати гіпотетичні припущення він наміру не має.

Генсек НАТО Столтенберг закликав дочекатись результатів офіційного розслідування. Аналогічну позицію зайняли й у Білому Домі.

Втім, звертає на себе увагу ще одна деталь: у матеріалі NYT йдеться про те, що американські офіційні особи запевнили, що не знайшли жодних доказів причетності влади росії до атак на «потоки».

Винних не знайдуть?

Місяць тому росіянці активно розганяли вигідне їм розслідування пулітцерівського лавреата Сеймура Херша, який звинуватив адміністрацію Байдена в організації диверсії на балтійських газогонах (ЗІФ писав про це тут).

Тоді ані офіційної реакції, ані медійної не було. Схоже, що нинішня серія публікацій і є відповіддю – скоріш навіть не Хершу, а ініціаторам (себто росії).

І головний меседж тут – що до диверсії на «потоках» не причетні найбільші розвідки світу (СВР, ЦРУ та МІ6).

Окрім того, згадки у статті NYT інших операції українських спецслужб, схоже, має на меті публічно дорікнути Україні тим, що вона не хоче ділитися зі Штатами своїми планами. Особливо тими, що стосуються диверсій проти рф. І те, що видання США та Німеччини тут заспівали практично в унісон, зайвий раз підтверджує, що Берлін також не в захваті від енергійності та скритності Києва.

Але нам традиційно – «своє робить». Попри увесь інформаційний шум.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: