Економічна деградація росії та розгром “пвк вагнера” у Малі – огляд політики росії

АНАЛІТИКА 30.07.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Розгром “пвк вагнера” у Малі, новий арешт колишнього заступника Шойгу та економічна ситуація в росії – в рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк представляють новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні кейси

Економічна ситуація в росії. Аналіз заяв та рішень російського центробанку

Минулого тижня голова російського центробанку Ельвіра Набіулліна зробила низку важливих заяв з приводу ситуації з економікою росії. Перш за все було заявлено про те, що резерви робочої сили та виробничих потужностей у країні "практично вичерпані”. Мова йде про бізнес-сферу в росії та відсутність можливостей, при яких вона буде здатна збільшити випуск товарів та послуг. Проблеми створює ситуація, коли у населення з’явилась велика кількість грошей, що призвело до попиту на товари, який неможливо повноцінно задовольнити.

Усе через значні валютні виплати зі сторони держави російським військовим – одноразове надання коштів за підписання контракту, мільйонні компенсації за їх загибель на війні та заробітні плати.

Так, видання Re: Russia провело дослідження, згідно з яким стало відомо, що російська влада лише за останні 12 місяців витратила 3 трильйони рублів на виплати військовим. Ця цифра є еквівалентом 1,5% ВВП росії або ж 7,5-8,2% усіх видатків федерального бюджету на цей рік.

Набіулліна визнала, що російська економіка знаходиться у стані “перегріву”.

Аналітики центробанку росії офіційно визнають, що зростання заробітних плат вище рівня зростання продуктивності праці, через відсутність достатньої кількості виробничих потужностей, призводить до інфляції. Для її зниження російська влада минулого тижня прийняла рішення підняти облікову ставку з 16% до 18%. Це призведе до збільшення відсотків по кредитах від банків, що своєю чергою не дозволить бізнесу розвиватися та створювати нові промислові потужності. Таким чином російська економіка опинилась у ситуації парадигми, при якій війна та величезні виплати військовим створюють для неї значні проблеми. Вони спостерігаються й у ситуації із робочими місцями. Українська призма нещодавно аналізувала інформацію зі звітності від російського центробанку, який визнав рекордний дефіцит кадрів, який лише продовжує зростати.

На цьому фоні, у статистичному вимірі, російська економіка досі демонструє зростання – наслідок величезних дотацій та оборонного замовлення у сектор військово-промислового комплексу. Їх припинення моментально призведе до падіння рівня зростання ВВП. Необхідно враховувати цей фактор під час аналізу теми “готовності” росії йти на переговори про завершення війни.

Російська влада забороняє солдатам мати телефони та публічно висловлюватися

Російська влада через державну думу прийняла ряд жорстких та важливих правок до законопроєкт “Про дисциплінарний арешт у період мобілізації, дії воєнного стану та у воєнний час”. Їх внесли в останній момент, за день до голосування, депутати від провладної партії “единая россия”. У першу чергу правки забороняють російським солдатам використовувати гаджети, які мають доступ до Інтернету, фактично — телефонів. Завдяки правкам командири матимуть можливість за власним рішенням призначати бійцям покарання у вигляді 10 діб арешту за цілим рядом “провин”. Російські ЗМІ зосередилися на темі заборони телефонів, при цьому повністю проігнорувавши інші, більш важливі, записані заборони. До них належить арешт за будь-яке розповсюдження російськими військовими інформації, яка визначає приналежність громадянина до армії рф. Крім того, їм заборонять розповсюджувати інформацію про будь-яку діяльність та дії органів військового управління/військових підрозділів/інших військових частин.

Доволі нечіткі формулювання у законі дозволяють військовому командуванню карати власних бійців за величезну кількість дій. Так, під заборону фактично підпадають будь-які контакти військових за лінією фронту. Подібне рішення було прийняте у відповідь на збільшення за останній час кількості звернень від російських бійців, у яких вони жаліються на власне командування.

Цей законопроєкт ще має пройти верхню палату парламенту – Раду Федерації, а також підпис президента. Разом із цим швидкість внесення правок говорить про координацію цього рішення із Кремлем та Міноборони. При цьому деякі російські “військові експерти” пишуть про те, що військова поліція вже почала відбирати телефони, хоча закон ще не прийнятий повноцінно. Ці правки викликали широке незадоволення серед так званих “воєнних кореспондентів”, які позиціюють себе як представників звичайних солдатів та які за час війни отримали обмежений вплив на медіасферу в росії. Вони пишуть про те, що тепер проти “небажаних” бійців відкриється “тотальний терор”. Особливо це стосуватиметься тих, хто розповідає в Інтернеті про проблеми щодо оснащення підрозділів або інших проблеми.

ФСБ затримало ще одного колишнього заступника Шойгу

Ми спостерігаємо продовження арештів російських військових чиновників. Минулого тижня стало відомо, що фсб затримало колишнього заступника міністра оборони Дмітрія Булгакова. Чиновника звинувачують у корупції. Він займав свою посаду при міністрі Шойгу та покинув її через деякий час після оголошення мобілізація восени 2022 року. Булгаков відповідав за матеріально-технічне забезпечення армії та, найбільш ймовірно, втратив посаду через виявлені проблеми у цій сфері. Російські ЗМІ фактично підтверджують це. Так, провладне видання “риа новости” з посиланням на джерело в правоохоронних органах пише, що Булгаков створив систему постачання, коли у російські війська надходили неякісні продукти за завищеною вартістю. Цей арешт є продовженням одночасної зачистки лояльних Шойгу чиновників та продовженням роботи з виявлення корупції у міністерстві оборони силами фсб, яке таким чином підвищує власний авторитет та можливості.

Аналогічні арешти продовжуються ш щодо бізнесменів, афільованих із наближеними до Шойгу чиновниками. Так, був затриманий й генеральний директор військово-будівельної компанії міноборони рф Андрєй Бєлков, також через корупцію. Ця компанія займається будівництвом цілого ряду об’єктів для міністерства. Сам же Бєлков перебував від кураторством арештованого заступника міністра оборони Тімура Іванова, чиє затримання призвело до зняття з посади Шойгу та початку масштабних репресій серед військових чиновників та генералів.

Зовнішньополітичні кейси

Розгром “пвк вагнера” у Малі

Стало відомо про масштабний розгром військ “пвк вагнера” на території Малі. Десятки російських найманців потрапили у засідку місцевих повстанців-туарегів та були повністю розбиті.

Кількість втрат оцінюється по різному. Відомо, що вбито від 20 до 50 найманців, знищено автомобільний транспорт та пошкоджено один гелікоптер Мі-24. Також підтверджено смерть російського пропагандиста Нікіти Федяніна, адміністратора телеграм-каналу “GREY ZONE”, афілійованого із “пвк вагнера”.

Ця ситуація викликала широкий резонанс у російському медіапросторі. Цей інцидент демонструє нам, що після вбивства більшої частини командування “вагнерівців” влітку 2023 року та початку підпорядкування їх “африканської” частини безпосередньо гру рф структура почала втрачати власну ефективність. Ймовірно, це є наслідком того, що серед “вагнерівців” з’явилась велика кількість нових бійців, які не мають досвіду та компетентних офіцерів.

Ще до повномасштабного вторгнення в Україну та смерті Пригожина “пвк вагнера” здобула широку популярність серед диктаторських режимів низки держав Африки, які мають контакти з рф. Причиною цього була, серед іншого, ефективність “вагнерівців”. Останній же розгром є важливим саме через його медійне розповсюдження. Як наслідок, це стало ударом по авторитету “пвк вагнера”.

Ще одним важливим наслідком інциденту стане загострення конкуренції між залишками “африканської” частини “пвк вагнера” та новоствореного під кінець 2023-го - початку 2024 року в “африканського корпусу” - нової воєнізованої структури росії в Африці, яка вже веде діяльність на території Буркіна-Фасо.

Деякі відомі російські мілітарні блогери заявляють про можливу заміну “вагнерівців” цією структурою на території Малі. Разом із цим сценарій початку заміни “пвк вагнера” на “африканський корпус” є малоймовірним, у силу малої чилельності другої структури. Крім цього, відомо про участь “африканського корпусу” у боях на території Харківської області під час спроб росії провести наступальні дії.

Переговори путіна та сирійського диктатора Башара Асада у москві

Минулого тижня у москві відбулась зустріч між путіним та сирійським диктатором Башаром Асадом. Вже традиційно деталі їх переговорів не повідомляються. Разом із цим є високою ймовірність того, що основною темою розмови стала ситуація із потенційним відновленням дипломатичних відносин між Сирією та Туреччиною.

За останні декілька тижнів цей фактор став основним елементом навколо сирійського конфлікту. Так, на початку липня турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган заявив про те, що його країна готова надіслати запрошення президенту Сирії Башару Асаду для проведення переговорів щодо відновлення відносин між двома країнами. Серед іншого, він відзначив росію, як сторону, яка може допомогти налагодити подібний контакт.

Ймовірно, що саме цей фактор став основною причиною візиту Асада у москву. Так, прессекретар російського президента Дмітрій Пєсков підтвердив, що тема відновлення дипломатичних стосунків між Туреччиною та Сирією порушувалась під час розмови. Зазначається й низька реакція російських ЗМІ на ці переговори, що говорить про їх вузький характер.

Для росії сценарій покращення стосунків між цими державами стане ще одним підтвердженням власного впливу на Сирію. Разом із цим впливу на російсько-турецькі відносини це не матиме.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: