Діти для росії: путін тисне на жінок, щоби сповідували патріотизм, а не фемінізм

ПЕРЕКЛАДИ 02.08.2024 Коментарі 0

Жінкам у Росії кажуть відмовитися від освіти та кар’єри, щоби віддати перевагу багатодітності, тоді коли війна Путіна в Україні позбавляє країну чоловіків.

The Washington Post опублікував статтю, у якій виклав соціально-демографічну політику кремля від 20-их років минулого століття та до теперішніх днів. Пропонуємо переклад

Владімір Путін, який тривалий час формував образ мачизму як сильний лідер Росії, залучає жінок для збільшення населення країни через народження дітей і відродження своєї нації як великої держави, просякнутої традиційними сімейними цінностями – кампанія, що підриває рівні права та захист, кажуть правозахисники та російські феміністки.

«У багатьох наших бабусь і прабабусь було по сім-вісім дітей, а може, навіть і більше», - заявив Путін аудиторії ультраконсервативних релігійних і політичних діячів, яка зібралася в державному кремлівському палаці в листопаді. – Ми повинні зберегти та відроджувати ці чудові традиції».

Путін, який виступав по відеозв’язку зі свого офісу в Сочі на півдні Росії, з’явився на великому екрані, оточений двома зображеннями «Ікони Спасителя Нерукотворного», що натякало на богоподібний статус, оскільки він закликав російських жінок створювати дуже великі сім’ї. Російські чиновники, повторюючи свого лідера, радять жінкам починати з молодого віку – з 18 років.

Поки Путін прагне відновити статус Росії як наддержави, його реваншистська політика згортає права жінок, кажуть російські феміністки, з ідеалізованими ролями, пристосованими до імперської епохи, яка передувала комунізму. Жінкам кажуть відмовитися від освіти та кар’єри, щоби віддати перевагу вихованню дітей, навіть якщо війна в Україні забирає чоловіків, створюючи критичну нестачу робочої сили.

Низька народжуваність у Росії та відносно коротка тривалість життя викликали жах у Кремлі протягом десятиліть, і багато інших країн так само боролися зі скороченням населення, намагаючись заохотити народжуваність щедрішими соціальними виплатами. Але Путін виокремив Росію, оголосивши ці зусилля питанням національної безпеки та прив’язавши їх до війни в Україні.

Його політика керується не лише економічними інтересами, а й спробами створити пуританське, мілітаризоване суспільство, побудоване на націоналізмі і православному християнстві, замкнуте в цивілізаційному конфлікті із Заходом.

Проводячи ці кардинальні зміни, Путін зобразив Росію світовим лідером у боротьбі проти того, що він вважає західною розпустою, і затаврував прихильників демократії та інших лібералів розповсюджувачами «деструктивної ідеології», яку необхідно придушити. Феміністки, ЛГБТК+ активісти , незалежні журналісти та політичні діячі опозиції були визнані іноземними агентами, екстремістами чи терористами та заарештовані, ув’язнені або змушені покинути країну.

На високі посади висувають жінок, які втілюють традиційний образ, що постійно підтримує державне телебачення — наприклад, національний дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова, яка має 10 дітей, п’ятеро з яких усиновлені. Львову-Бєлову разом із Путіним Міжнародний кримінальний суд звинуватив у військових злочинах через примусове переселення українських дітей.

Кремль назвав звинувачення «обурливими та неприйнятними», а також «нікчемними» щодо Москви, оскільки Росія не є учасницею Міжнародного кримінального суду.

Реальність часто розходиться з офіційною політикою. У 2022 році мінпраці Росії прийняло стратегію, спрямовану на «фактичну рівноправність» жінок з чоловіками. За рік до цього перелік професій радянських часів, які виконували лише чоловіки, скоротили до 100 із 450, що дозволило жінкам водити потяги чи працювати моряками.

Серед найгучніших прихильників порядку денного Путіна – такі відомі російські жінки, як Катерина Мізуліна, яка отримала освіту в Лондоні, популярна модель для наслідування російською молоддю, донька російського сенатора й очолює «Лігу безпечного Інтернету», цензурну організацію.

Доноси Мізуліної зруйнували кар'єри ризикованих знаменитостей, призвели до закриття гей-барів і блокування інтернет-сайтів ЛГБТК+. Коли в одному з інтерв’ю її запитали, що вона думає про фемінізм, вона категорично відповіла: «Я про це не думаю». Російські жінки, за її словами, вважають, що чоловіки повинні бути на першому місці.

«Багато жінок на Росії почуваються добре, якщо вони є чиїмись заступницями. Вони не хочуть керувати. Це наш характер», - сказала Мізуліна. За її словами, європейські країни зробили помилку, поставивши жінок «на такі дивні посади, на кшталт міністра оборони».

На фото, поширеному російським державним інформаційним агентством Sputnik, Владімір Путін зустрічається з дитячою омбудсменкою Марією Львовою-Бєловою у травні. 

У лютому рівень безробіття в Росії становив 2,8 відсотка – рекордно низький рівень. Проте, за даними Росстату, державного статистичного агентства, жінки не працюють більше, при цьому частка жінок у робочій силі становить 48,8 відсотка, що майже не змінилося порівняно з 48,7 відсотка в січні 2022 року.

І навіть закликаючи жінок жертвувати заради вітчизни, Росія регресує в базовому захисті жінок. Багато форм домашнього насильства декриміналізовано 2017 року, і законодавці, такі як Єлєна Мізуліна, сенаторка, заявили, що батькам слід дозволити бити своїх дітей і що жінки не ображаються, коли чоловік б’є свою дружину. Групи, які підтримують жертв домашнього насильства або працюють над захистом репродуктивних прав, визнали «іноземними агентами».

Кремль відмовив у проханні взяти інтерв'ю в Путіна для цього матеріалу. У відповідь на письмові запитання прес-секретар Путіна Дмітрій Пєсков сказав, що соціальна політика російського уряду відображає волю російського народу і спрямована на збільшення населення.

Путін відновив радянську нагороду «Мати-героїня» 1944 року для матерів 10 і більше дітей, а також орден «Батьківська слава». Зі ситуаційної кімнати Кремля Путін 30 травня провів відеоконференцію з дев’ятьма багатодітними родинами по всій Росії, які отримали такі нагороди.

За його словами, зробити так, щоб у росіян було «якнайбільше дітей», - це «основна мета нашої державної політики».

Солдатських матерів та дружин, які відкрито підтримують війну в Україні, також возвеличують як героїв, а тих, хто виступає за краще ставлення військових до своїх чоловіків, піддають остракізму і вважають зрадниками, яким треба заткнути писок.

Легкість доступу до абортів , легалізованих Радянським Союзом у 1922 році, була обмежена. Збільшено фінансування організацій, які пропагують сімейні цінності та перешкоджають розлученням.

Маріанна Муравйова, професорка російського права й адміністрації в Університеті Гельсінкі, назвала путінську ідеологію традиційних цінностей «дуже небезпечною», коли права жінок «постійно заперечуються та перебувають під загрозою».

«Уся ця ідеологія націлена на жінок, - сказала Муравйова. – Поверніться до традицій. Традиція – 1917 рік».

«Традиційна сім’я – це сім’я, де жінки в основному виробляють, працюють і піддаються жорстокому поводженню, сильна патріархальна модель», - додала вона.

Однак Путін вважає зростання населення Росії частиною своєї спадщини. «Зберегти і примножити народ Росії – наше завдання на найближчі десятиліття, - заявив він у відеозв'язку з Сочі. – Це майбутнє «русского міра» – тисячолітньої вічної Росії».

НУМО, ДІВЧАТА!

Звертаючись до жінок 8 березня з нагоди Міжнародного жіночого дня, Путін стояв біля величезної вази з квітами та нагадував їм, що вони прекрасні та чарівні, а їхня найважливіша функція – народжувати: «Ви, дорогі жінки, здатні перетворити світ своєю красою, мудрістю та душевною щедрістю, але, насамперед, завдяки найбільшому дару, яким вас наділила природа, – народженню дітей. Материнство – дивовижна жіноча доля».

На фото, поширеному російським державним інформаційним агентством Sputnik, Путін розмовляє з лауреатами після церемонії нагородження в Москві з нагоди Міжнародного жіночого дня у 2023 році.

Путін, якому 71 рік і який, як і багато представників російської еліти, розлучився, навряд чи є взірцем традиційних сімейних цінностей. Він давно з'являється один на публічних заходах і майже не згадує про двох доньок від шлюбу. Він також ніколи не визнавав дітей від стосунків із двома іншими жінками, в тому числі доньку від таємного багаторічного роману.

Путін оголосив 2024 рік Роком сім'ї, а в квітні розпорядився повернути радянський конкурс «Нумо, дівчата!», в якому молоді жінки змагалися, хто приготує найкращий суп, чи попилососить, потанцює, заспіває народну пісню чи відповість на запитання про кухонні справи.

Високопосадовці неодноразово заявляли про багатодітні сім’ї та що потрібно змінити в поведінці жінок. У липні минулого року міністр охорони здоров’я Міхаіл Мурашко розкритикував «відверто порочну практику», коли жінки прагнуть отримати освіту та кар’єру до народження дитини. Віце-прем'єр-міністр із соціальної політики Татьяна Голікова у березні заявила, що «правильний» вік для народження жінок – від 18 до 24 років.

«Чим раніше народиться перша дитина, тим раніше народиться друга і третя», - сказала Голікова на молодіжному фестивалі.

Вячєслав Володін, голова Держдуми, нижньої палати російського парламенту, сказав: «Дівчат потрібно готувати до дорослого життя, навчаючи їх варити борщ, тому що вони повинні піклуватися про своїх чоловіків».

Марґаріта Павлова, сенаторка від Челябінської області, в телевізійному інтерв'ю в листопаді сказала: «Нам потрібно припинити заохочувати дівчат до здобуття вищої освіти... вона їм потім ні до чого».

Хороші солдатські дружини

Правила, як бути хорошою солдатською дружиною, викладені у прокремлівському Telegram-каналі «Дружини і СВО» - використовуючи російську абревіатуру «спецвійська операція» - кремлівський евфемізм війни в Україні.

«Радійте кожному дню.

Створіть магічну ауру.

Спілкуйтеся з дітьми. Підтримуйте свою красу.

Ні в якому разі не плюй на себе», - наказував пост із зображенням радісної жінки в білій сукні, що біжить по квітучому лугу. «Ваш чоловік повернеться, і ви не зможете повернути колишню красу. Тож подбайте про себе на тому ж рівні, що й до його відходу».

Ця повсюдна пропаганда викликає обурення дружин і сімей мобілізованих солдатів, які є частиною іншої групи Telegram - «Шлях додому» - яка організовує регулярні стримані протести із закликами до демобілізації. Члени не зобов’язані розголошувати свої імена, але вважається, що російська влада має можливість ідентифікувати користувачів Telegram.

«Мета – заткнути нам рот, - сказала одна підприємиця з Підмосков’я, чий чоловік воює в Україні вже 18 місяців. – Вони намагаються створити образ дуже слухняної жінки, як рабині».

За її словами, до жінок ставляться «як до інкубаторів», навіть якщо чоловіки гинуть на війні. The Post погодився не публікувати її ім’я, оскільки критика війни тепер є серйозним кримінальним злочином у Росії.

«У нас війна, а жінок закликають народжувати дітей», - розповіла бізнесвумен. – Вони божевільні? Я не збираюся народжувати дітей на війні». Якщо Росія переможе, додала вона, скоро буде нова війна.

«То навіщо мені мати дітей, які доживуть до наступної війни, а потім будуть убиті на ній, - запитала вона. – Ні! В жодному разі»

Учасників «Шляху додому» подають як зрадників та іноземних агентів. Єкатєріна Колотовкіна, навпаки, зображена як взірцева нова російська жінка, дружина офіцера, одружена з генерал-лейтенантом Андрєєм Колотовкіним, нещодавно командувачем Другої загальновійськової армії у відставці.

Єкатєріна Колотовкіна позує для портрета в рамках своєї виставки «Дружини героїв», на якій представлені фотографії жінок і дівчат, чиї сини, чоловіки або батьки воювали або загинули на війні, причому кожна з них задрапірована в чоловічу військову куртку.

«Якщо ваш чоловік пішов на поле бою, ви виховуєте дітей і підтримуєте його», - сказала Колотовкіна, яка живе в Самарі на Волзі. Незабаром після закінчення школи вийшла заміж і їздила за чоловіком з одного гарнізонного міста в інше.

«Я вчасно вийшла заміж і не розумію, коли жінки в 40 років виходять заміж уперше, а потім починають думати про дитину, - сказала Колотовкіна. – Мені майже за 40. Я добре виглядаю! У мене двоє синів і донька, а моєму старшому синові 21 рік».

У вересні 2022 року вона запустила проєкт «Дружини героїв» - виставку фотографій жінок і дівчат, чиї сини, чоловіки чи батьки воювали чи загинули на війні, кожна з яких одягнена в чоловічу військову куртку. Експонований по всій Росії проєкт, покликаний замінити жіноче горе і гнів гордістю і статусом, привернув особисту увагу Путіна.

В інтерв’ю в Будинку офіцерів Самарського гарнізону з портретами російських імперських генералів і радянського лідера Іосіфа Сталіна Колотовкіна повторила пуританський тон, встановлений Кремлем, і вихваляла те, що вона назвала очисним ефектом війни.

За її словами, Росія «деградувала», імпортуючи «бруд» із Заходу. «Тепер ми прокинулися. Тепер я бачу цю нову Росію, яку будує наш президент Владімір Путін».

«Матері-героїні»

Зусилля Путіна збільшити чисельність російського населення частково перегукуються зі Сталіним, який у 1941 році запровадив податок на бездітність і нагороду «Мати-героїня» у 1944 році. Інтенсивна пропагандистська кампанія закликала слов’янських жінок народжувати багато дітей.

Після більшовицької революції 1917 року радянські жінки почали активно працювати, а в 1922 році аборти легалізували, вперше у світі. Радянські жінки, включно із групою, відомою як «Нічні відьми», керували деякими бойовими літаками під час Другої світової війни та підтримували радгоспи та заводи, а в 1963 році Валентина Терешкова стала першою жінкою, яка полетіла в космос.

За часів Сталіна в указі 1936 року було проголошено, що в жодній іншій країні жінки не мають «такої повної рівності в усіх галузях політичного, соціального та сімейного життя».

Але в той час як радянські жінки мали соціальний і материнський захист, їм платили менше, ніж чоловікам, вони займали нижчі посади, і їм було заборонено виконувати понад 450 видів чоловічих робіт – список, оновлений 2021 року, щоби дозволити жінкам не лише бути морячками й машиністками потягів, а також для виконання різноманітних промислових робіт.

На фото, поширеному російським державним інформаційним агентством Sputnik, Путін позує з Медні Кадировою, дружиною лідера Чечні Рамзана Кадирова, після того, як вона отримала нагороду "Мати-героїня" в Кремлі в травні 2023 року.

Відповідно до звіту Всесвітнього економічного форуму про гендерний розрив за 2021 рік, останнього року, коли Росія була включена, зарплати жінок у Росії в середньому становить 60 відсотків від зарплат чоловіків. Скорочуючи загальний розрив, причому нижчі цифри вказують на більший успіх, Росія посіла 81-ше місце серед 156-ти країн. Сполучені Штати посіли 30-те місце.

Путін запровадив сімейні субсидії, щоби заохотити народжуваність, але військові витрати залишаються його головним пріоритетом, а війна посилила демографічну кризу. Сотні тисяч чоловіків покинули Росію, щоб уникнути призову в армію, або були вбиті чи поранені під час боїв. 2023 року на Росії народилося 1,26 мільйона дітей, що на 9,5 відсотка менше, ніж 2021 року, за даними Росстату, – це найменша кількість народжених із 1999 року.

Зусилля Путіна сформувати консервативне суспільство суперечать цінностям багатьох росіян. Дослідження 15 000 домогосподарств, проведене Росстатом 2022 року, показало, що 71,6 відсотка жінок не хотіли мати більше двох дітей, порівняно зі 65,3 відсотками 2017 року.

Рівність лише в назві

Наприкінці 2022 року мінпраці Росії прийняло національну стратегію, спрямовану на «фактичну рівність» жінок із чоловіками, з метою усунути гендерний розрив в оплаті праці і збільшити представництво жінок у політиці.

Однак швидко все пішло шкереберть. Хуртовина заяв російських офіційних осіб, у тому числі Путіна, суперечила або підривала стратегію, відображаючи напругу між потребою Росії в жінках-працівницях та одержимістю Путіна створенням покоління жінок, відданих поповненню населення.

Російський ультраконсервативний націоналістичний православний рух, який охопив хвилю антизахідного запалу, що виходить із Кремля, негайно засудив цю стратегію як західну ліберальну феміністичну «нісенітницю».

План означав, що «чоловічі гроші повинні бути віддані жінкам», – проголосив Канстантін Малафєєв, олігарх-мільярдер, на телеканалі «Царьград ТВ», який він заснував для просування православної ідеології. Малафєєв звинуватив мінпраці у просуванні «західного фемінізму, психології індивідуального успіху й особливих прав жінок».

Такі консерватори, як Марія Попова, домогосподарка з Ярославля з 10-ма дітьми, вважають, що їх час настав.

Поклавши руку на серце, під час Всесвітнього російського народного з’їзду в листопаді, де Путін виступав по відеозв’язку, вона представилася «простою багатодітною матір’ю» і закликала жінок залишатися вдома, піклуватися про дітей і чоловіків, а також заборонити аборти. Предстоятель РПЦ патріарх Кіріл аплодував. Путін занотовував.

«Цілком очевидно: фемінізм не толерують, - каже Сєрьґєй Ґур’єв, колишній керівник російської Вищої школи економіки, а нині проректор Sciences Po у Франції. – Путін постійно відправляє у в'язницю активісток, журналісток. Він боїться феміністок».

У листопаді 2022 року Путін підписав указ, що проголосив традиційні цінності питанням національної безпеки, та заявив, що Сполучені Штати, іноземні неурядові організації та деякі російські групи та люди плекають «деструктивну ідеологію», яка загрожує існуванню Росії.

«Вони намагаються повторно одомашнити жінок», - каже Саша Талавер, російська феміністка з Відня.

«Світ належить чоловікам»

У московському залі, заповненому експонатами, що прославляють бойові успіхи Росії, у другу річницю вторгнення в Україну, Марія Бутіна, відома депутатка від путінської партії «Єдина Росія», показала знятий нею пропагандистський фільм під назвою «Їхня жіноча справа» про трьох жінок на війні, які, за словами Бутіної, підтримують своїх чоловіків, ніколи не скаржаться і рідко плачуть.

Жінки з Кірова, трохи більше ніж 500 миль на схід від Москви, втілюють чесні традиційні цінності, зневажають Захід та служать Росії.

Чоловік Анастасії Борцової воює, а вона доглядає за дітьми та керує Кіровською швейною фабрикою, що виготовляє військові ноші та маскувальні сітки. Анна Артємьєва, дружина офіцера, який перебуває в Україні, очолює місцевий фонд, що відправляє безпілотники та техніку на фронт. А Сюзанна Анікітіна Юнґблуд очолює мережу медичних центрів, які лікують солдатів і допомагають дружинам військових.

«Для нас наша країна – наше дитя», - сказала Бутіна під час показу фільму. – Ви ніколи не повинні ставати на шляху жінки та її дитини, тому що ми не зупинимося ні перед чим, щоби захистити їх».

Марія Бутіна, депутатка путінської партії "Єдина Росія". Вона відсиділа у в'язниці у Сполучених Штатах після того, як у 2018 році була засуджена за дії як незареєстрований іноземний агент Росії. (Фото Нанни Хейтманн/Magnum для The Washington Post)

Юнґблуд після перегляду сказала The Post, що жінки повинні зробити свій вклад у Росію під час війни, наполегливо працювати, не скаржитися та піклуватися про свої сім’ї. «Я вважаю, що світ загалом належить чоловікам, і все створено для того, щоби чоловіки мали гарне життя, - каже Юнґблуд. -

Роль жінки не змінилася з моменту створення» і додала, що молоді жінки хочуть «носити сукню, а не чоловічий одяг, бути красивими, народжувати дітей, щоб їх називали мамами».

Тим часом російських феміністок змушують мовчати. У лютому одна з небагатьох опозиційних політикинь, яка все ще залишається в Росії, Юлія Галяміна, оголосила, що збирається мовчати, щоб уникнути в'язниці.

Учасниці феміністичної панк-протестної групи Pussy Riot – Марія Альохіна, Надя Толоконнікова та Люсі Штейн – покинули Росію і тепер працюють здалеку. Головна мета Путіна – «відбудувати мертве тіло Радянського Союзу», сказала Альохіна в інтерв'ю: «Це не щось нове, пригнічувати жінок. Це стара-стара ідея».

Одна феміністка в Санкт-Петербурзі, яку неодноразово заарештовувала поліція, сказала, що феміністських активістів розганяли та переслідували. «Люди з активістських рухів почуваються розгублено, - сказала вона. – Вони відчувають, що їхнє минуле та майбутнє вкрали. Вони просто пливуть у позачасовому, безформному просторі, де нікуди подітися та не знають, як продовжувати».

Про цю статтю

Репортажі Франчески Ебель та Марії Ілюшиної. Робін Діксон та Наталія Аббакумова зробили свій внесок у цей матеріал. Фотографія Нанни Хейтманн/Magnum Photos. Графічна графіка Самуеля Ґранадоса.

Монтаж – Девід М. Гершенгорн і Венді Галієтта. Додаткова редакція Ванесси Ларсон. Дизайн і розробка Ютао Чен та Анни Лефковіц. Редагування дизайну – Крістін Ашак. Редагування фотографій – Олів'є Лоран. Відеомонтаж – Зоеанн Мерфі. Редагування графіки – Самуель Ґранадос.

Додаткова підтримка від Метта Клафа і Джордана Мелендреса.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: