Росія, Іран і Китай прагнуть вплинути на вибори у США

ПЕРЕКЛАДИ 02.08.2024 Коментарі 0

Представники американської розвідки заявили в понеділок, що росія, Китай та Іран вербують американців для поширення пропаганди у своїх інтересах перед президентськими виборами у США.

Про це пише Bloomberg. Прпоонуємо переклад статті про вплив Москви, Тегерана та Пекіна на соціально-політичні процеси у США з використанням соцмереж та інформаційних технологій.  

Деякі громадяни США свідомо допомагали іноземним урядам «поширювати, пропагувати та додавати довіри до наративів, які служать інтересам іноземних дійових осіб», - ідеться в останньому повідомленні щодо безпеки виборів Офісу директора національної розвідки. Згідно зі звітом, інші в США були введені в оману, щоби допомогти іноземним гравцям.

Хоча працівники розвідки, які в понеділок поінформували журналістів переважно на умовах анонімності, не називали імен кандидатів у президенти США, їхні коментарі чітко показали: вони вважають, що росія намагається допомогти кандидатові від Республіканської партії Дональду Трампу, тоді як Іран прагне послабити його кандидатуру.

«Російські оперативники, зокрема, доклали зусиль для створення та використання мереж американських і західних «діячів» для створення та поширення дружніх до росії наративів», - ідеться у звіті.

«Ці суб'єкти прагнуть підтримати кандидата у президенти, окрім впливу на результати виборів до Конгресу, підривають довіру суспільства до виборчого процесу та загострюють соціально-політичний розкол», - заявили в офісі розвідки.

Спецслужби США встановили, що росія намагалася підтримати Трампа в 2016 і 2020 роках.

Ці звинувачення є «абсурдними», парирував журналістам у вівторок прес-секретар Кремля дмітрій пєсков - «ми категорично відкидаємо їх».

Стосовно Ірану офіційний представник США сказав, що Тегеран хоче вплинути на вибори, як це було 2020 року, після того, як Трамп скасував міжнародну ядерну угоду з Тегераном і наклав суворі санкції на Ісламську Республіку.

«Іран не бере участі в жодних завданнях або діях, спрямованих вплинути на вибори у США, - заявив представник місії Ірану в ООН у письмовій заяві в понеділок. – Значна частина таких звинувачень характеризується психологічними операціями, спрямованими на штучне нагнітання виборчих кампаній».

Речник міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь також наголосив під час чергового брифінгу для преси в Пекіні, що його країна «ніколи не втручалася і не втручатиметься у президентські вибори в США».

«Сторона США не повинна поширювати дезінформацію, щоби паплюжити Китай, і не повинна робити Китай проблемою на виборах у США», - додав він.

За словами офіційних осіб, спроба вбивства колишнього президента Трампа, а також рішення президента Джо Байдена зняти свою кандидатуру, стали джерелом наративів впливу, спрямованих на підрив виборчого процесу.

Вони відмовилися коментувати, коли їх запитали, чи хтось, пов'язаний із президентськими кампаніями у США, або будь-які законодавці США свідомо допомагають росії проводити операції впливу.

Спецслужби США також спостерігали за тим, як кремль передає аутсорсинг маркетинговим компаніям і фірмам зі зв’язків із громадськістю для формування громадської думки у США, сказав чиновник з офісу Національного директора розвідки.

За словами американських чиновників, Москва використовує російські фірми, що працюють за наймом, з навичками, щоб ускладнити відстеження. Вони є більш спритними та мають менше бюрократичних перепон, аніж державні установи. Фірми створили платформи впливу, які непомітно залучають американців та адаптують контент, маскуючи при цьому участь росії.

На початку цього року уряд США наклав санкції на дві російські фірми за створення підроблених веб-сайтів, призначених для видавання себе за урядові ЗМІ в Європі. Не було зрозуміло, чи були ці фірми серед описаних чиновниками.

Подібним чином уряд Китаю співпрацює з китайською технологічною компанією, щоби посилити її «операції таємного впливу, в тому числі для більш ефективного створення контенту, що поєднаний з місцевою аудиторією», сказав чиновник. Вони відмовилися назвати причетну компанію.

Незважаючи на те, що Китай не прагне вплинути на результати президентських виборів, за словами офіційних осіб США, існує ймовірність того, що пов’язані з Пекіном дійові особи можуть спробувати очорнити кандидатів, які не пройшли голосування, і вважають їх такими, що загрожують основним інтересам Китаю. Один із чиновників сказав, що це сталося під час декількох проміжних виборів 2022 року, в яких брали участь члени обох політичних партій.

У той же час суб’єкти впливу, пов’язані з Китаєм, продовжують використовувати соціальні медіа, щоби посіяти розкол у США та зобразити демократію хаотичною, сказав чиновник.

Зображення – ehn.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: