Обмін ув'язненими може свідчити про таємні переговори Заходу та рф

АНАЛІТИКА 04.08.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

Монополії російських спецслужб під виглядом ПВК “Вагнер” в Африці та на Близькому Сході більше нема. кремль незаконно схиляє до найманства трудових мігрантів. москва неодмінно скористається угорською лазівкою для відправлення в ЄС шпигунів та диверсантів. Обмін підтвердив моральну деградацію росії: путін повернув своїх кілерів, - огляд найважливіших політичних подій останнього часу.

Представник ГУР МО підтвердив факти проведення Україною спеціальних операцій у Судані, Малі та Сирії

Останні події в Малі та Сирії підривають воєнний потенціал рф та завдають репутаційних втрат державі-агресору.

Російські воєнні злочинці не почуватимуться у безпеці не лише в Україні, а й будь-де у світі. Монополії російських спецслужб під виглядом ПВК “Вагнер” та інших на операції в Африці та на Близькому Сході більше немає. Україна працюватиме на підрив російських стратегічних позицій у світі, послаблюючи стійкість ворога і його спроможність продовжувати агресивну війну.

Українці мають багато друзів у країнах, де орудують російські бойовики.

Нещодавно ополченці з формування «Постійні стратегічні рамки миру, безпеки і розвитку» CSP-PSD розгромили колону військ малійської хунти та російських найманців з ПВК “Вагнер”. Протягом трьох днів запеклих боїв на півночі Малі було ліквідовано 84 російських найманців з ПВК “Вагнер” та 47 військових урядової армії. Не менше 30 осіб з ворожих сил отримали поранення.

Окрім цього повстанцям вдалось захопити військову техніку, включаючи танки, зброю та транспортні засоби. Не менше як 7 “вагнерівців” та військових армії Малі були захоплені у полон.

 Це найважча втрата для групи «Вагнер» з моменту її дислокації в Малі у 2021 році відтоді, як армія, що захопила владу в Бамако внаслідок двох переворотів у 2020 і 2021 роках, вигнала французькі війська і сили ООН та найняла ПВК "Вагнер".

Монополія російських військових приватних компаній в інших країнах, які займаються грабунками та бандитською діяльністю, добігає кінця.

росія безцеремонно втручається у внутрішні справи країн Африки, спонсорує державні перевороти, допомагає нелегітимним режимам придушувати опозицію та грабує національні багатства африканських народів.

З боку рф участь в інтервенції у Африці та в агресії проти України беруть одні й ті самі бойовики. Під час розгрому в Малі був ліквідований один з ватажків “Вагнера” Антон Єлізаров, який був організатором окупації Бахмута і Соледара в Донецькій області.

Найманці “Вагнера” нічим не кращі від міжнародних терористів та джихадистів. У липні 2023 року ОБСЄ визнала “Вагнер” терористичною організацією. Схожі резолюції ухвалили США, Литва, Велика Британія. Україна зробила найбільший внесок у ліквідацію “вагнерівців”. Тільки за півроку битви за Бахмут було знищено понад 20 тисяч російських бойовиків.

Кремль незаконно схиляє до найманства трудових мігрантів

У росії вже бракує охочих воювати і гинути невідомо за що в Україні. Для заохочення вже не допомагають і регулярні підвищення виплат окупантам.  Тому російська влада незаконно схиляє до найманства трудових мігрантів з інших країн. Сотні з них загинули, були покалічені або потрапили в український полон. росія користується вразливим, підневільним становищем мігрантів, шантажуючи їх обмеженням прав і свобод, змушує їх підписувати контракти для участі у війні проти України.

Низка країн, зокрема Індія, вже закликали Росію припинити ганебну практику втягування власних громадян у чужу війну. Замість того, щоб брати участь у глобальних зусиллях з подолання бідності та голоду, росія користується цими проблемами для посилення власних спроможностей вести агресивні війни.

москва неодмінно скористається угорською лазівкою для відправлення в ЄС шпигунів та кілерів

А тим часом Угорщина ухвалила рішення про спрощення процедури в’їзду до країни для громадян рф та Білорусі. Необачне рішення Будапешта наражає на небезпеку всю Європу. Мета росії – дестабілізувати ЄС гібридними засобами і прикладів таких спроб є достатньо.

Обмеження для в’їзду громадян рф і Білорусі в Європу є виправдані. путін і Лукашенко регулярно вдаються до провокацій на кордоні, зокрема намагаються скерувати потік нелегальних мігрантів до ЄС.

кремль неодмінно скористається угорською лазівкою для відправлення в ЄС шпигунів, кілерів, диверсантів та пропагандистів. Додаткова загроза нависне над українськими родинами, які змушені були шукати прихистку в ЄС через війну.

Російська агентура може вдатися до спроб нових замахів як на директора німецького концерну Rheinmetall Арміна Паппергера, спроб державних переворотів як в Чорногорії та Молдові та намагань зірвати Олімпіаду в Парижі. Керівництво ЄС просто повинне вплинути на Угорщину, щоб попередити негативний розвиток подій.

Обмін підтвердив моральну деградацію росії: путін обіймав своїх кілерів

А тим часом відбувся обмін ув'язненими між рф та Білоруссю з одного боку та США, Німеччиною, Словенією і Великою Британією з іншого. В Анкарі за посередництва Туреччини відбувся найбільший з часів холодної війни обмін ув’язненими. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, американський морський піхотинець Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева.

Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє до США і десятеро — до Росії. Серед останніх — полковник розвідки Вадім Красіков, причетний до вбивства опонента кремля у 2019-му в Німеччині. Є повідомлення, що він також міг брати участь у вбивстві мера Петербургу Анатолія Собчака, в адміністрації якого працював путін 30 років тому, враховуючи, що той володіє цінною для глави Кремля інформацією.

Обмін підтвердив моральну деградацію росії: кремль отримав назад своїх кілерів, шпигунів та шахраїв взамін на звільнення порядних людей, які були фактично заручниками рф. Громадяни іноземних країн повинні враховувати ризики і загрози перебування на підконтрольній москві території, щоб не стати заручниками для наступних обмінів.

Західні країни визволили не лише власних громадян, але й росіян – жертв політичних репресій путінського режиму, хоча деякі з них заявили, що цього не просили.  Україна вітає звільнення бранців кремля, відомих своєю антивоєнною позицією. Адже вони певне продовжать свою діяльність вже на свободі.

Разом з тим не забуваємо, що російська влада незаконно утримує сотні українських політв'язнів і журналістів. Тому необхідно докладати зусиль для їхнього якнайшвидшого повернення додому. Київ розраховує на подальшу підтримку і допомогу країн Заходу у питанні визволення українців.

З огляду на цю подію голова правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини Саскія Ескен, коментуючи обмін полоненими між Росією і Заходом заявила, що цей випадок продемонстрував, що переговори можливі навіть з рф. Впливовий політик назвала обмін ув'язненими з росією великим успіхом для дипломатії, коли вдалося звільнити багатьох німецьких та інших західних громадян з російських в'язниць.

"Угода однозначно показує, що можна домовлятися, вступати в переговори, навіть з російською державою, і навіть з російським агресором, з питань, де вони також мають свої інтереси. Зрештою, вони хочуть досягти миру, але для цього ми повинні спочатку створити ситуацію, в якій російська держава дійсно захоче говорити з нами» , – заявила вона.

Хоча сам обмін України не стосувався, українські офіційні особи не брали в ньому участі та не допомагали в організації, проте зрозумілий масштаб, складність і секретність його проведення. Деякі міжнародні ЗМІ заявили, що не виключено, що цей обмін може бути тільки верхівкою айсберга щодо таємних переговорів Заходу та рф з питання України, тому Київ уважно стежить за ситуацією.

Фото – путін обіймає кілер Красікова, що був агентом ФСБ / скріншот

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: