Депутати у Туреччині погодилися на вступ Швеції у НАТО, залишився Ердоган

НОВИНИ 24.01.2024 Коментарі 0

Члени Великих національних зборів Туреччини у вівторок увечері, 23 січня, проголосували "за" вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Дебати з цього питання у турецькому парламенті тривали декілька годин.

Із 346 депутатів Туреччини вступ Швеції в НАТО підтримали 287 осіб. 55 проголосували проти, 4 – утрималися, повідомляє "Європейська правда".

Схвалення вступу Швеції в НАТО в турецькому парламенті складалося з трьох рішень. За кожне голосували окремо після численних виступів депутатів від усіх шести парламентських фракцій Туреччини.

Для остаточної ратифікації протоколу про вступ Швеції в Альянс залишилося дочекатися підпису президента Реджепа Таїпа Ердогана. Коли останній зволить зробити такий крок – невідомо. Не виключено, що за свій підпис турецький лідер спробує виторгувати ще якісь вигоди для країни. 

На рішення про вступ до НАТО Швеція очікує понад півтора року, нагадує "Європейська правда". Турецький президент направив протокол про ратифікацію до парламенту у жовтні 2023 року. Документ залежався у шухляді, оскільки офіційна Анкара вимагала  надати їй американські винищувачі F-16.

Окрім того, в Анкарі протягом декількох місяців наполягали на тому, щоби офіційний Стокгольм посилив боротьбу із прихильниками заборонених у Туреччині сепаратистських угруповань і, зокрема, Робітничої партії Курдистану. 

Окрім Туреччини вступ Швеції не схвалила Угорщина з промосковським прем'єрміністром Віктором Орбаном. У Будапешті обіцяли, що не будуть останньою країною, яка надасть дозвіл.

У вівторок Орбан запросив прем'єрміністра Швеції Ульфа Крістерссона в Угорщину для обговорення питання.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом запрошення від Орбана прокоментував так: 

- У цій ситуації ми повинні обміркувати, що цей лист сигналізує… Я не бачу причин вести переговори щодо цієї ситуації (вступу в НАТО. – ред.). А втім, ми можемо й далі продовжувати діалог і обговорювати проблемні питання. 

Він також звернув увагу на те, що Угорщина – на відміну від Туреччини – не висувала жодних публічних умов для схвалення вступу Швеції в Північноатлантичний Альянс.

Як відомо, Швеція бере участь у найбільших навчаннях Альянсу, що розпочалися у Європі. 

Також читайте: Між Швецією та Туреччиною пробігло ГРУ

На фото AFP: парламент Туреччини

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: