Чому Польща поки не наважується збивати російські ракети

АНАЛІТИКА 14.07.2024 Коментарі 0

У Варшаві продовжують вивчати можливості збивати російські крилаті ракети у небі над територією України.

Про це міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив Американському інституту підприємництва у Вашингтоні. «На даному етапі – це ідея. У нашій угоді сказано, що ми дослідимо цю ідею», - цитує пана Сікорського ВВС.  

Пропозицію збивати російські ракети включили в угоду про безпеку між двома країнами, підписану під час візиту Президента Володимира Зеленського до Варшави 8 липня.

За його словами, деякі російські ракети, випущені з району Санкт-Петербурга по українських цілях поблизу міста Львів на заході країни, перетинали Білорусь і входили в повітряний простір Польщі приблизно на 40 секунд, перш ніж повернутися до своїх цілей в Україні.

За словами Радослава Сікорського, такий короткий період перебування у польському небі ракет дав Польщі мало часу для реакції ППО. Проте теоретично ця пропозиція охоплюватиме будь-які ракети, що перебуватимуть на заходу України біля Польщі.

«Наша дилема полягає в наступному. Якщо ми збиваємо їх лише тоді, коли вони входять у наш повітряний простір, уламки становлять загрозу нашим громадянам і нашому майну. А українці кажуть: «Будь ласка, ми не будемо проти, зробіть це над нашим повітряним простором, якщо загрожує безпосередня небезпека перельоту на територію Польщі». На мою думку, це самозахист, але ми вивчаємо цю ідею», - сказав очільник польського МСЗ.

Раніше, нагадує ВВС, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава проконсультується зі своїми союзниками у НАТО та заручиться їх згодою, перш ніж збивати російські ракети.

«Якщо таке рішення буде, то воно може бути тільки союзницьким. Це ніколи не буде індивідуальним рішенням, - сказав пан Косіняк-Камиш польській телекомпанії TVN на саміті НАТО у Вашингтоні. – Ключовою є думка Сполучених Штатів, які доволі скептично налаштовані в цьому питанні, тому Польща однозначно не прийме таке рішення самостійно».

Військовий аналітик Марек Свєрчинський у розмові з ВВС ідею збивати російські ракети вважає такою, що може стати небезпечною для Польщі.

«Без потужної підтримки союзників, якої немає, ця пропозиція є дуже ризикованою, - каже експерт. – З огляду на наші засоби протиповітряної оборони та той факт, що ми можемо бути об’єктом якоїсь відповіді росії».

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Польща надала Україні 44 пакети озброєння. В тому числі понад 250 танків, винищувачів МіГ-29, бойові вертольоти, артилерійські системи і йнше на суму понад 4 мільярди євро.

Нагадаємо, що Україна у травні попросила сусідів збивати рашистські ракети.

Також читайте: Польща зможе підсобити у захисті західних областей України від російських ракет?

На фото euractiv.com: американська зенітно-ракетна система MIM-104 Patriot  у Центрі польової підготовки Центру підготовки артилерії та озброєння в Торуні, Польща, 14 жовтня 2022 р.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: