Чи наважиться путін на ядерний удар?

АНАЛІТИКА 25.04.2022 Коментарі 0

Усе частіше в публічному просторі лунають думки про можливість застосування ядерної зброї. Ліліпутіну вже кілька років подобається погрожувати Заходу ядерним кийком. І зараз події розвиваються так, що шанси на застосування зброї масового ураження зростають з кожним днем.

Цей текст не має на меті розганяти зраду чи страх, а написаний лише для того, аби поінформувати про потенційну небезпеку з боку божевільного і озброєного сусіда.

Логіка війни

«Я вже багато разів писав, що логіка цієї війни веде до обмеженого ядерного удару», - повідомив на своїй сторінці у Facebook відомий волонтер і керівник благодійного фонду Мирослав Гай.

Він звертає увагу на те, що затверджені путіним влітку 2020 року «Основи політики рф у сфері ядерного стримування» містять підстави для застосування зброї масового ураження. Зокрема, рашисти можуть пальнути ядерною зброєю у відповідь на напад на неї або її союзників із використанням ядерної зброї чи іншої зброї масового ураження, або у разі агресії зі звичайною зброєю, якщо «під загрозу поставлене саме існування держави».

Ще один фактор – нинішні керівники росії не бачили реальної війни, вона ніколи не була на їх території, і вони не розуміють її наслідків. Для них ядерний удар – це те, що можна зробити без особливих наслідків для свого життя. Це станеться «десь там», в іншій країні.

На думку Мирослава Гая, вірогідність того, що ядерну зброю рашисти не застосують, існує, «але це було б дивно. Це означатиме, що десь на світовому рівні домовилися». А цих точок домовленостей Гай не бачить. Хіба що буде йтися про блокаду постачання зброї в Україну та здачу наших територій на сході та півдні. Але будь-хто з українців розуміє, який це матиме ефект.

В обговоренні цього посту відомого волонтера користувачі FB наводять й інші аргументи щодо ймовірності ядерної атаки:

«На цій війні московія порушила все що можна і не можна. Масові вбивства цивільних, ґвалтування, мародерство, оголошення окупованих цивільних заручниками, килимові бомбардування, концтабори-фільтраційні пункти, депортація українців на свої терени… Це страшна, дика, хижа, ненаситна орда чужої цивілізації без будь-яких норм».

Тобто, армія орків уже накоїла стільки всього, що і ядерний чи хімічний удар для них не буде чимсь надзвичайним.

Рашисти-шантажисти

Ядерний шантаж – улюблений прийом путіна і компашки вже останні років десять.

Секретар російського радбезу микола патрушев з 2009 по 2015 рік просував серед змін до військової доктрини й скоректовані умови застосування ядерної зброї. Її пропонувалось застосовувати не лише в глобальній, але і в регіональній чи навіть локальній війні.

Фразу діми кісєльова в ефірі рашаТБ про радіоактивний попіл усі ж пам’ятають? А він її тоді не просто так в ефірі бовкнув.

Вже у 2014-15 роках ядерний шантаж перейшов у реальний вимір. Тоді через кілька формальних та неформальних каналів московити транслювали на Захід ультиматум – не допомагайте Україні повернути Крим, бо отримаєте ядерну відповідь.

Трохи пізніше через путінські ядерні погрози Меркель та Олланд наполягали на мирних ініціативах щодо ОРДЛО. А Обама так і не наважився передати Україні протитанкову зброю, відзначає російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

У 2018 р. х**ло відзначилося двома твердженнями про наслідки ядерної війни: «Навіщо нам такий мир, якщо там не буде росії?» та «Ми як мученики, потрапимо до раю, а вони просто здохнуть». Нагадує риторику ісламських терористів-смертників, чи не так?

Щоб усі боялись, щоб не насміхались

За кілька днів до повномасштабного нападу на Україну рашисти провели навчання сил стратегічного стримування, на яких показово відпрацьовували використання ядерної зброї.

Коли путін заявляв про початок «спецоперації», він також натякав на ядерний удар у випадку, якщо хтось захоче втрутитись.

А вже 27 лютого бункерна міль віддала наказ перевести сили ядерного стримування рф в особливий режим бойового чергування. Підстава – «агресивні висловлювання на Заході» та економічні санкції.

З того часу світ перебуває у зворохобленому стані та уважно стежить за розвитком цієї гострої теми. А тим часом вона набирає обертів.

Уже 15 квітня Володимир Зеленський заявив, що путін здатний застосувати ядерну і хімічну зброю на території України. Із цим припущенням погодився директор ЦРУ Вільям Бернс, пише The Guardian.

Натомість американський дипломат Майкл Макфол вважає, що москва може завдати удару ядерною зброєю хіба що в разі програшу битви за Донбас. Але це матиме негативні наслідки для самої росії, бо  відштовхне від неї нечисленних союзників та лише додасть люті українцям.

Втім, потенційною мішенню є не лише Україна. Кремлівський карлик в якості цілей згадував і Варшаву, і країни Балтії. А колишній прем’єр дмітрій медведєв пригрозив, що росія розгорне ядерну зброю в Калінінградській області, якщо Швеція і Фінляндія вступлять до НАТО.

Насправді в цьому рашистському «анклаві» ядерну зброю тримають віддавна. І зараз путінські орки лише зайвий раз використали ситуацію для виголошення погроз цивілізованому світові.

Також у передвеликодній тиждень на сайті російського «МНС медіа» опублікували інструкцію для громадян на випадок «ядерного удару у відповідь (sic!) зі сторони країн НАТО» під час великодніх свят 24 квітня. Згодом росіянці заявили, що їхній сайт зламали, а інформація не відповідає дійсності. Але від того, щоб вірити московитам, застерігав ще Отто фон Бісмарк…

Локальний апокаліпсис

Для вирішення нагальних завдань рашисти можуть застосувати не стратегічну ядерну зброю (це означатиме кінець цивілізації на планеті), а менш потужні тактичні ядерні заряди. Таких на росії, за різними оцінками, є близько 1900 штук – переважно морського і повітряного базування.

Як вже зазначалося, російська військова доктрина передбачає застосування тактичної ядерної зброї. При чому, під час численних військових навчань росіянці відпрацьовували сценарії із цим типом зброї.

Найбільша прикрість у тому, що транспортувати тактичний ядерний заряд до цілі можуть ті ж ракети, які вже використовують для обстрілів українських міст – «іскандери», Х-55, «калібри» та «кинджали», зазначає військовий експерт, директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

Нещодавно до літаків, кораблів та наземних установок, з яких здійснювались пуски по Україні, приєднались і чотири рашистські підводні човни у Чорному морі. У них на борту, як і на ракетних фрегатах рф, ядерні боєголовки є…

Не будемо заглиблюватись у регламенти і механізми ядерних пусків. Зазначимо натомість, що в принципі наше ППО може збити ракету із ядерною бойовою частиною. При цьому власне ядерного вибуху, скоріш за все, не відбудеться. Натомість доволі значну територію довкола буде уражено осколками так званої «брудної бомби» - бойовими радіоактивними речовинами.

Коли ж цього не станеться, Україна може отримати ще один невеличкий Чорнобиль. Конкретна ціль залежатиме від ступеня божевілля московитів – називають як великі міста, так і крупні військові бази чи окремі важливі об’єкти. А можливо, і навпаки – якась віддалена степова чи гірська територія (щоб поменше руйнувати потенційний об’єкт захоплення).

Скоріш за все, це буде один удар – насамперед щоб продемонструвати вседозволеність і силу, а також аби змусити Київ капітулювати.

На думку Михайла Самуся, українські міста путінські орки руйнують ніби у відповідь на бомбардування Бєлграда наприкінці 90-х років ХХ ст. У хворій путінській уяві за аналогією із бомбардуванням Хіросіми і Нагасакі (за які Штатам нічого не було) можна те саме вчинити і в Україні. Тільки ефект, скоріш за все, у цьому випадку буде зворотній – нищівна відповідь агресору.

Світ, здається, нарешті зрозумів

На жаль, ситуація дещо нагадує status quo напередодні 24 лютого: коли розвіддані говорили про найвищу вірогідність нападу, а здоровий глузд більшості людей відмовлявся це сприймати.

Найбільш конкретно вкотре висловився британський прем’єр: «У випадку застосування зброї масового ураження Великобританія залишає за собою право самостійно, без консультацій з іншими країнами НАТО, завдати удару у відповідь», – заявив Борис Джонсон.

«Ціна таких дій путіна буде просто астрономічною. Ми не залишимо Україну наодинці», - прокоментувала вірогідність застосування тактичної ядерної зброї в Україні заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд. На уточнення про конкретні кроки вона наголосила, що «за цих умов краще утриматися від деталей».

Регулярні заяви щодо ядерної зброї з боку московських посадовців весь час підвищують градус напруженості. Однак він в підсумку може вилитись в удар не ядерною, а, наприклад, хімічною чи бактеріологічною зброєю. І до такого розвитку подій Україні та світу також варто бути готовими.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: