Благодійний фонд «Ескулаб»: понад 2 роки здорового харчування української армії

НОВИНИ 03.04.2024 Коментарі 0

Як кажуть, ситий воїн – сильний воїн. Це чудово розуміють у благодійному фонді «Ескулаб», де з перших днів повномасштабного вторгнення готують для українських бійців у вигляді сухпайків сніданки, супи та борщі, енергетичні і противірусні батончики. Офіційно організація запрацювала 7 квітня 2022 року, а насправді – з перших днів повномасштабного вторгнення росіян. Були періоди, коли фонду доводилося безперервно працювати у режимі 24/7.

«Із перших днів війни ми вже почали працювати, поки оформлювали документацію для реєстрації. Усе розпочиналося з дому. До нас приїхали з Києва внутрішньо переміщені особи, три сім'ї з дітьми. Потрібно було їх чимось зайняти, щоби трохи розрядити обстановку, зняти стрес. Ми поїздили по Львову, пошукали, де можна бути чимось корисним, бо всі хотіли допомогти. Знайшли, що можна чистити овочі та сушити для сушених пайків», - розповідає керівниця БФ «Ескулаб» Наталія Дядюшко.

Щоби не витрачати час на дорогу, не брати зі собою дітей щоразу, вирішили організувати роботу удома.

«У нас були такі дні, маю збережені фотографії, що в нас удома було до 40 людей. І це у квартирі, щоби ви розуміли, а не в будинку. Сиділи на підлозі, на подушках і чистили овочі. Одного прекрасного дня привезли нам 3,5 тонни часнику… Ми перечистили його вдома. Часник є дуже корисним, але в помірній кількості. Якщо занадто, то він стає токсичним. Почалась алергія. Дома запах стояв такий, що сусіди вже почали жалітися, хоча нам допомагали. Я була здивована, наскільки об'єдналися люди. Біда, війна, горе об'єднують», - ділиться спогадами співрозмовниця ЗІФу.

Потім фонд знайшов приміщення, встановив обладнав для сушіння, подрібнення, упаковування овочів і вийшов на пристойну потужність. Щодня сюди на добровільних засадах приходять як працівники лабораторії «Ескулаб», так і просто волонтери. Тому кількість працівників непостійна.

Продукцію фонд отримує від фермерів, підприємств, організацій і людей. Серед них Червоний Хрест, «Карітас», монастирі, церкви.

Протягом доби вдається сформувати 1 200-1 300 пакетів, а це – 12-13 тисяч порцій.

«Зараз ми робимо малі порції, на одне горнятко. На це є великий попит. Адже не всі хлопці мають змогу харчуватися централізовано. Особливо на передовій. А так горнятко води закип’ятити вони можуть і залити порцію-дві зупи чи борщу.

На холодні пори року, коли поширені вірусні і простудні інфекції, виготовляємо батончики «Файний імунітет», куди входять мед, імбир і лимон.

Уся наша продукція – натуральна, корисна, без глутамату натрію, консервантів, підсилювачів смаку. Спеції – лаврове листя, перець, сіль, які ми змішуємо, та додаємо до смаку», - розповіла Наталія Дядюшко.

По готову продукцію до благодійного фонду «Ескулаб» приїжджають волонтери, організації чи благодійні фонди. Частину гостинців «БФ «Ескулаб» доправляє своїм бусом. Причому фонд не працює лише з якоюсь однією бригадою чи підрозділом.

«Адресно ми не возимо. Працівник нашої лабораторії, брат якого воює із 2014 року, двічі-тричі на місяць їздить на фронт. Доправляє нашу допомогу. Намагаємося охопити якомога більше позицій. Беремо у них замовлення для наступних поїздок. Причому не лише на харчі, а й інші потреби», - каже директорка БФ «Ескулаб».

За словами Наталії Дядюшко, потреба у такому харчуванні на фронті не зменшується. А навпаки, зростає. От лише на заваді стають необов’язкові проблеми - у місцевості, де розташовані виробничі потужності фонду, часто вимикають електроенергію, без якої промислове сушильне обладнання не може працювати. Іноді бувають перебої з водою. Тож доводиться підлаштовуватися до обставин.

Але колектив не втрачає оптимізму та натхнення, бо розуміє, що хлопцям під кулями, снарядами та бомбами набагато важче. Тому дівчата вкладають свою енергію та любов у працю, щоби на фронті українські воїни знали: у тилу про них пам’ятають, дбають і чекають з Перемогою!

Нагадаємо, нещодавно БФ «Ескулаб» отримав чергову нагороду за посильний вклад у підтримку Збройних Сил України.

Наталія Дядюшко із нагородою "Хрест громадянських заслуг". 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: