Білорусь лукашенка-путіна: приготування до ескалації тривають 

АНАЛІТИКА 21.12.2023 Коментарі 0

Режим лукашенка у Білорусі продовжує різнопланові заходи для підтримування політичної та військової напруженості, спрямованої  насамперед на Україну, Польщу і країни Балтії.

Одним із таких способів тиску є постійні військові навчання на всіх полігонах країни, що тривають із квітня 2022 року. Ці заходи в черговий раз продовжено до 25 грудня цього року, зазначає аналітичний відділ Державної прикордонної служби України. 

Відбуваються також регулярні раптові перевірки військових частин з боку міністерства оборони. 

Днями підрозділи ракетних і радіотехнічних військ висунулися у призначені райони та розпочали виконання бойових завдань. Задіяли зенітно-ракетні комплекси С-300 та С-400, а також радіолокаційні станції 

Згідно з інформацією від 17 грудня, білоруські військові розгорнули масштабне військове угруповання у Брестській і Гомельській областях.

Уздовж усього українсько-білоруського державного кордону розгорнуті такі сили та засоби збройних сил Білорусі:

- десантно-штурмовий батальйон 38-ої десантно-штурмової бригади біля Ужова та на південь від Пінська Брестської області;

- два загони 5-ої бригади спецназу поблизу Іванова Брестської області і Приболовичів Гомельської області;

- парашутно-десантний батальйон 103-ої окремої повітряно-десантної бригади поблизу Лельчицького району, Брагима та Зябрівка Гомельської області;

- тактичну групу 51-ої артилерійської бригади на південь від міста Гомель;

- реактивну артилерійську батарею 336-ої реактивної артилерійської бригади поблизу Зябрівки Гомельської області.

Угруповання включає 1 840 військовослужбовців, до 68-70 одиниць БТР, 24 артилерійських системи і три системи залпового вогню.

Окрім цього, режим у Білорусі продовжує здійснювати гібридні атаки на Польщу і країни Балтії через штучну міграційну кризу й активізацію діяльності своїх спецслужб. За даними Прикордонної охорони Польщі, від початку цього року на польсько-білоруському кордоні зафіксовано понад 25,7 тисяч спроб його незаконного перетину. Мігранти, затримані цього року на кордоні з рб, прибули із 53-ох країн.

На дії лукашенка та його системи не можуть не зважати країни-сусідки Білорусі. Так, міністр оборони Латвії Андріс Спрудс зустрівся з міністром національної оборони Канади Біллом Блером. Обговорили питання регіональної безпеки, збільшення розширеної бойової групи НАТО у Латвії до рівня бригади та підтримку України.

Литва тим часом уклала контракт на 200 млн євро на постачання додаткових систем протиповітряної оборони NASAMS. 

Уряд Литви схвалив створення державної комісії з координації підготовки до прийому німецької бригади. Причому німецькі військові можуть прибути у Литву зі своїми сім'ями.

Не залишилася осторонь і Польща – у Варшаві, у штаб-квартирі міноборони, відбулася урочиста церемонія вступу Владислава Косиняка-Камиша на посаду міністра національної оборони. Серед пріоритетів військової політики він назвав подальшу модернізацію армії та збільшення чисельності збройних сил.

Також відбулася конференція з підготовки до найбільшого навчання сухопутних військ НАТО в Європі Dragon-24 – у лютому 2024 року на території Польщі.

Що стосується перебування у Білорусі приватної військової компанії "вагнер", то, за найсвіжішими даними, у таборі найманців поблизу села Цель протягом листопада-грудня зменшилася кількість автомобільної техніки – на 30%. Для порівняння, станом на початок жовтня у таборі найманців перебувало понад тисяча авто (переважно легковиків та автобусів). За припущеннями, техніку могли вивезти до росії і передати російським військовим.

Звичайно, у лукашенка діють за прямими вказівками із кремля. Останній продовжує цілеспрямовано здійснювати заходи для  подальшого втягування Білорусі в залежність від росії. У тому числі через формати СНД, ОДКБ і ШОС.

До слова, тиждень тому в Мінську відбулося 19-те засідання  керівників органів безпеки та розвідувальних служб країн СНД. Самопроголошений президент Білорусі лукашенко не зміг утриматися від низки заяв. Зокрема, про чергові звинувачення Заходу у поглибленні військового протистояння та ядерної небезпеки і наголосив на необхідності посилити діяльність  зовнішньої розвідки з добування насамперед прогнозної інформації.

Паралельно із цим лукашенко зміцнює внутрішню безпеку свого режиму – посилює силові структури, насамперед КДБ та МВС.

Також змінили законодавство – працівникам КДБ дозволили застосовувати зброю навіть у натовпі – попри ризики для невинних людей, та стріляти у бік вибухонебезпечних сховищ. А ще координувати діяльність решти держорганів та організацій боротьби з тероризмом: МВС, внутрішні війська, збройні сили, прикордонну службу й інші органи.

Що цікаво, насичену і без того силовиками країну "ябацька" насичує новими структурами. Нещодавно міністр внутрішніх справ РБ кубраков відвідав загін спеціального призначення, свіжосфорований для боротьби з диверсійно-розвідувальними групами та незаконними збройними формуваннями "Торнадо". Причому його озброїли мінометами і крупнокаліберними кулеметами на базі пікапу, мінометами на базі судна на повітряній подушці, автоматичними станковими гранатометами, квадроциклами, в тому числі зі змонтованими протитанковими ракетними комплексами. 

Фото – скриншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: