Трамп: поза законом чи над ним?

АНАЛІТИКА 21.12.2023 Коментарі 0

На війні стануть у пригоді будь-які засоби. Тож навіть у найдемократичнішій країні непримиренні супротивники вирішили задіяти увесь арсенал доступних засобів, у т.ч. заборону балотуватись через суд. Тому в США Дональда Трампа рішенням Верховного суду штату Колорадо вилучили зі списку кандидатів на посаду президента США 2024 року.

Таке рішення суд ухвалив через роль Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли його прихильники проникли у Капітолій при спробі оскаржити результати президентських виборів, згідно з якими перемогу здобув Джо Байден, повідомило CNN.

Таким чином Трамп став першим кандидатом в історії США, якого згідно з Конституцією визнали таким, що не має права очолювати Білий дім та обіймати офіційні посади через участь у «заколоті або повстанні». Суд за невеликої переваги голосів (4:3) дійшов висновку, що Конституція забороняє претенденту на висунення від Республіканської партії 2024 року з'являтися у виборчому бюлетені через його роль «у підбурюванні до насильства проти уряду США».

Постанова суду стосується тільки республіканських праймеріз у штаті Колорадо, які повинні відбутися там 5 березня. Але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада.

Штаб Трампа негайно заявив, що подасть апеляцію на рішення цього тижня в Колорадо до Верховного суду США.

Проте виявилося, що Колорадо — не єдиний штат, де вирішили таким чином вплинути на президентські перегони. Ще принаймні 16 штатів зараз мають відкриті справи щодо права колишнього президента на найвищу осаду. У позовах стверджується, що Трампу заборонено відвідувати країну, оскільки він брав участь у повстанні під час захоплення Капітолію 6 січня 2021 року, пише американське видання NYT.

Чотири позови – у Мічигані, Орегоні, Нью-Джерсі та Вісконсині - були подані до судів штатів. Одинадцять позовів – на Алясці, в Арізоні, Неваді, Нью-Йорку, Нью-Мексико, Південній Кароліні, Техасі, Вермонті, Вірджинії, Західній Вірджинії та Вайомінгу – були подані до федеральних окружних судів.

Справи у двох із цих штатів (Аризоні та Мічигані) спочатку були відхилені судом нижчої інстанції, але їх оскаржили. Ще один позов також був поданий у штаті Мен.

У Колорадо вагаються

«Ми усвідомлюємо, що подорожуємо незвіданою територією, і що ця справа представляє кілька питань першого враження», - написали судді Колорадо, зазначивши, що їхнє рішення може змінитися залежно від «отримання будь-якого наказу чи мандата від Верховного суду».

Якщо Верховний суд США погодиться розглянути апеляцію, повноваження Верховного суду штату Колорадо будуть тимчасово скасовані, і Дональд Трамп матиме право бути включеним до первинного виборчого бюлетеня республіканців штату, доки вищий суд країни не прийме рішення, повідомляє Державний департамент Колорадо.

«Якщо Верховний суд візьметься за справу, він фактично зупинить провадження у всіх інших штатах», - сказав Майкл Люттіг, суддя апеляційного суду у відставці, який був провідним прихильником оскарження 14-ї поправки (вона обмежує право бути обраним тих, хто «обіймаючи посаду, брав участь у заколоті чи повстанні проти США»).

Очікується, що в штаті Мен найближчими днями держсекретар винесе рішення щодо оскарження права Трампа на участь у виборах. Процес у штаті Мен дещо відрізняється від інших штатів: положення законодавства штату дозволяє жителям оскаржувати право голосу, і державний секретар розглядає позов першим. Тоді будь-яка зі сторін може оскаржити це рішення у Верховному суді штату.

Тим часом увага американців прикута до того, чи візьметься Верховний суд США за справу Колорадо. Якщо її буде відхилено, Трамп не матиме права брати участь у виборах у Колорадо.

Але тут є певний тиск з боку політичного календаря: як зазначила держсекретар штату Колорадо Джена Грісволд в ефірі MSNBC, її офіс повинен засвідчити, які кандидати включені до виборчого бюлетеня до 5 січня, щоб надрукувати бюлетені вчасно до первинних виборів у штаті через два місяці.

Низка інших штатів також проводять свої праймеріз 5 березня (вони відомі як Супервівторок), у тому числі кілька з незавершеними судовими позовами: Вірджинія, Техас і Вермонт, а також Аляска.

Кінцевий термін для членів виборчих комісій щодо надсилання відкріпних талонів військовим та закордонним виборцям становить 45 днів (до дня виборів). А для Південної Кароліни (мусить це зробити першою) це буде 10 січня, повідомляє офіс держсекретаря цього штату.

Свій до свого

Це подібно на анекдот, однак є правдою: угорський прем’єр Віктор Орбан висловив підтримку колишньому президенту США Дональду Трампу, якого Верховний суд Колорадо вирішив дискваліфікувати з партійних виборів через причетність до штурму Капітолія.

Свої побажання Орбан (який не приховує свої симпатії до Трампа) написав у Twitter (X). Він поширив посилання на статтю The New York Times про рішення Верховного суду Колорадо, додавши: «Це фейкова новина?!?!?!?!»

«Продовжуйте боротьбу, Дональде Трамп! Ви потрібні світу!» – додав Орбан.

Як то кажуть, рибак рибака бачить здалека...

Чому це має бути не Трамп

Президент Володимир Зеленський вважає, що перші рішення президента США, якого оберуть у 2024 році, можуть «дуже сильно» вплинути на хід війни в Україні.

Глава держави під час пресконференції припустив, що в разі обрання президентом США Дональда Трампа «у нього точно буде інша політика», при цьому незалежно від конкретного кандидата важливими будуть його перші сигнали в політиці.

«Якщо політика наступного президента – ким би він не був – буде іншою щодо України, холоднішою або більш внутрішньою, тобто буде пріоритетність на внутрішній політиці, більш економною – то, я думаю, ці сигнали дуже сильно вплинуть на хід війни в Україні...

Якщо одна потужна деталь випадає, механізм починає сипатись, і тому, якщо ми дамо можливість випасти з платформи допомоги лідерам цієї допомоги – Сполученим Штатам, – це точно буде мати вплив і точно не позитивний на допомогу в Європі», - зазначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що Дональд Трамп раніше не раз говорив, що має «план» із забезпечення миру в Україні протягом 24 годин - у разі повернення на найвищу посаду.

Минулого місяця Зеленський запропонував Трампу приїхати в Україну, однак той відмовився, пославшись на «конфлікт інтересів» із чинною адміністрацією Джо Байдена.

Команда Трампа вважає, що експрезидент може отримати підтримку 1 478 делегатів – враховуючи його лідерство в опитуваннях у штатах, де відбудуться праймеріз. Цього буде більш ніж достатньо, щоб отримати більшість з 2429 делегатів, які обиратимуть кандидата на Національному з'їзді Республіканської партії, що відбудеться в липні в Мілуокі. Трамп впевнено лідирує на республіканських праймеріз напередодні боротьби за президентство у 2024 році. Опитування громадської думки, проведене Reuters/Ipsos минулого тижня, показало, що 61% республіканців заявили, що проголосують за колишнього президента на праймеріз.

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс і колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Хейлі, його найближчі суперники, отримали підтримку 11% республіканців. І Хейлі, і ДеСантіс показали значно кращі результати в деяких опитуваннях на рівні штатів, хоча жоден з них не наблизився до того, щоб затьмарити Трампа.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: