10 питань для розвитку критичного мислення

ОКРЕМА ДУМКА 04.09.2024 Коментарі 0

МВФ стане першою великою міжнародною фінансовою організацією, яка відправить свою офіційну місію до росії після вторгнення в Україну, повідомив Reuters Олексій Можин, російський виконавчий директор МВФ у вівторок. Він також підтвердив, що на цій посаді його замінить колишня перша заступниця голови центробанку рф (обіймала цю посаду 10 років) Ксенія Юдаєва. Цю подію на своїй сторінці у Facebook прокоментував заступник виконавчого директора від України у МВФ Владислав Рашкован. Його допис містить цікаві поради для розвитку критичного мислення, тому ми вирішили його передрукувати.

Учора ввечері на фоні багатьох внутрішньополітичних новин вийшли дві новини з Reuters/Bloomberg, які стосуються МВФ та рф, що: а) Фонд посилає місію в росію та б) наступним представником росіі в МВФ буде російська банкірка під американськими санкціями.

Для привертання уваги до теми деякі українці буквально за годину після цих новин встигли написати дуже гнівні та емоційно-забарвлені пости. Інші ж запитали мене, як же таке трапилось.

Як в будь-якій пропаганді, в таких новинах та постах завжди є частина правди (інакше б не чіпляло), але часто правди, витягнутої або з контексту, або переказаною своїми словами (чув я вашу Монтсерат Кабал’є – Сара наспівувала – нічого незвичайного).

На мій же погляд, будь-які пости щодо росії є чудовим тестом для розвитку критичного мислення. Наприклад, новина щодо призначення Юдаєвої в МВФ могла спонукати експертів задати собі такі питання:

1. Хто призначає виконавчого директора в МВФ від країни? МВФ чи країна? чи може МВФ зупинити рішення країни?

2. Чи знав МВФ про це призначення до цієї новини, чи вона стала для нього сюрпризом?

3. Що думає МВФ з цього приводу? є коментар від МВФ?

4. Хто зробив цю новину публічною і навіщо – звідки Reuters/Bloomberg взяв цю новину?

5. Чи можна призначати людину під санкціями виконавчим директором? є юридична думка?

6. Чи діють міжнародні санкції на членів ради директорів МВФ?

7. Чи зможе така людина під санкціями в'їхати на територію США та працювати в Вашингтоні?

8. Якщо ні, чи зможе виконавчий директор працювати виключно з москви або будь-якого іншого міста, приймаючи до уваги, що місце роботи Ради директорів - саме Вашингтон? якщо так, то скільки днів?

9. Якщо може постійно, а не тільки, наприклад, 60 днів на рік, то не означає це, що рф свідомо відмовляється від повноцінного представлення країни в мвф (тому що засідання ради директорів - це 10% нашої роботи – вся інша робота – технічна та дипломатична в Вашингтоні)?

10. І останнє питання - навіщо рф в один день дало дві такі провокаційні новини? І для любителів конспірологічних теорій - саме вчора – перед початком місії МВФ в Україні?

Аналогічні питання можна собі задати і по першій новині…

Впевнений, що в українському суспільстві є багато експертів, які безпомилково та швидко могли б надати юридично-вивірені думки щодо цих питань МВФ відразу після появи новин від Reuters або Bloomberg. Всім іншим я би порадив включати критичне мислення перед постами.

Під цим дописом Владислава Рашкована розгорнулась жвава дискусія. Тож «наша людина в МВФ» вирішив доповнити пост «другою серією».

І щоб двічі не вставати, ще 10 питань для розвитку критичного мислення – зараз щодо новини про місію МВФ в рф:

1. Які місії МВФ взагалі існують? І яку потенційно місію організує МВФ в рф?

2. Коли була остання така місія? І чому її не організовували в останні роки?

3. Чи зобовʼязаний МВФ згідно свого статуту (Articles of Association) організовувати такі місії в країни - члени МВФ?

4. Чи існують якісь причини, згідно яких фонд може не проводити місії в країнах? Якщо так, то чи підпадає під ці причини рф?

5. Які зустрічні зобовʼязання має країна – член МВФ щодо таких місій? Що трапляється, якщо країна не виконує ці зобовʼязання?

6. Хто в МВФ приймає рішення щодо організації місій в країни? Чи приймає участь в цьому Рада директорів МВФ? І коли Рада директорів дізнається про такі місії зазвичай?

7. Від кого вийшла зараз новина щодо організації місії МВФ в рф? Чи анонсував щось саме МВФ?

8. Якщо така місія буде організована, то чи це означає, що місія поїде до москви? Звідки ви про це дізналися зараз – від МВФ?

9. Якщо б така місія була організована, хто міг би спонукати організувати таку місію менеджмент МВФ? Для чого?

10. І останнє – яким може бути результат такої місії для рф?

Відповіді на всі ці питання можна при бажанні знайти в джерелах інформації щодо системи організації роботи МВФ та його корпоративного управління. Але це все не дуже цікаво людям…

«Мої питання не до пересічних громадян, а до експертів, лідерів думок, які швидко роблять клікабельні пости про зраду. У мене, наприклад, немає всіх відповідей на ці питання. Тому я не можу на них поки що публічно відповісти. Крім того, що взагалі це функція інших підрозділів комунікувати такі речі, але спробуємо», - так пояснив свої дописи сам Рашкован в коментарях.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: