Знову за старе: пропагандист Карлсон поширює російські фейки у своєму новому шоу

АНАЛІТИКА 08.06.2023 Коментарі 0

Увесь набір тез «рашаметодички» вивалив на своїх глядачів у Twitter колишній ведучий FoxNews Такер Карлсон. Після звільнення з телеканалу він запустив своє шоу у соцмережі, й у першому ж випуску не залишив жодних сумнівів, на кого він працюватиме.

Скандальний Карлсон вивалив глядачам нібито власне бачення, яке полягало в тому, що це Україна підірвала Каховську ГЕС – як раніше газогін «Північний потік». Він також висміяв президента Зеленського, звинуватив його у «вбивстві населення» та заявив, що НЛО існує. Принагідно цей пропагандист напхав власному урядові – за те що він контролює медіа та приховує від американців «важливі історії».

Отже, які основні наративи поширював колишній ведучий FoxNews?

1. Україна підірвала Каховську ГЕС

Карлсон заявив, ніби Каховську ГЕС підірвала Україна – за вказівкою Володимира Зеленського. Він аргументує свою маячню тезою, буцім якби це наказав зробити ліліпутін, то це було б абсурдним, оскільки шкодить самій росії. Карлсон ще й спробував зіронізувати: мовляв, усі звикли думати, що в України немає на це ресурсів, але це не заперечує того, що вона може це зробити. 

Тим часом авторитетні фахівці та урядовці стверджують, що ГЕС було зруйновано, найвірогідніше, зсередини, внаслідок детонації вибухівки. Мотиву руйнувати дамбу, тим більше зараз, в України немає.

2. США повинні припинити підтримувати Зеленського, бо він робить погані речі

Карлсон розкритикував інформаційний шум навколо Зеленського та його підтримку західними державами. А також саркастично назвав його «ледь не святим». І натякнув, що нібито Зеленський є справжнім злом у війні проти України, але всім просто зручно казати, що злочини здійснює росія. Лунали також претензії до одягу на офіційних зустрічах українського президента, а також мало не звинувачення у знищенні християнських цінностей («переслідувач християн»). Навіть шматок відео розмови Зеленського із сенатором Гремом (яке розганяли рашапропагандисти і вже описував ЗІФ) теж показав. Тож усе це, на його переконання, є достатньою підставою для Сполучених Штатів, аби припинити підтримку України.

Критикувати Зеленського є за що. Однак слід пам’ятати, хто на кого напав та чия армія щодня скоює воєнні злочини проти українців.

3. Американський уряд приховує від американців «справді важливі теми» через «маріонеткові медіа»

Намагаючись пояснити появу свого нового шоу саме у твіттері, Карлсон звинувачує президента Байдена та його команду в цензурі та замовчуванні важливих тем. При цьому «маріонеткові медіа» нібито надто активно висвітлюють агресію проти України, проблеми трансгендерів і тему глобального потепління, через що американці не знають, що відбувається у світі насправді. Телеведучий порівнює цю ситуацію зі свободою слова в останні роки СРСР, згадуючи про іноземні радіостанції, які слухали «під ковдрою». За його словами, це нове шоу буде аналогом тих станцій, щоб американці знали про «справді важливі речі».

Такими важливими речами Карлсон вважає, наприклад… заяву колишнього офіцера розвідки про нібито НЛО з невідомими істотами на борту. 

Отже, ведучий, маніпулюючи історичними аналогіями, свідомо роздмухує тезу про «консервативну цензуру» (що за консервативні погляди нібито блокують в соцмережах). Насправді ж чимало консервативних діячів свого часу називали коронавірус «світовою змовою» чи закликали виходити на протести 6 січня 2021 року, аби захопити Капітолій.

Ну а історія про НЛО є скоріш переспіваною на новий лад легендою про нібито таємну урядову програму щодо збирання і дослідження НЛО та решток їх екіпажів. Такера Карлсона дуже обурило, що чимало медіа – на кшталт NYT – нічого про це не написали! Отже – замовчують! Хоча про свіжу оповідь військового Девіда Груша написали принаймні провідні консервативні медіа і таблоїди як США, так і Британії.

Правдоруб чи хайпожер?

Загалом у вільному суспільстві кожен може розповісти світові про усіх своїх шпаків зі своєї голови. Але цю маячню за якусь добу вже подивилися понад 100 мільйонів разів! Серед інших, перший епізод карлсонового twitter-шоу поширили представник Росії в ООН, консервативні американські блогери з великими аудиторіями, а також  власник мережі Ілон Маск (із припискою, що «було би чудово, якби на платформі були шоу з усіх частин політичного спектру»).

Прикметно, що як написав у своєму ТГ-каналі ізраїльський офіцер Ігаль Левін, Twitter відправляє в «тіньовий бан» пости українців, які намагаються донести правду про катастрофу в Каховці. Такий «бан» ніяк не відображений формально, проте пости, що порушують проблемні з погляду керівництва компанії теми, рідше відображаються у стрічці передплатників, а також не можуть бути знайдені за пошуком. Ось такий плюралізм думок від Ілона Маска.

Повертаючись до Карлсона, нагадаємо, що ЗІФ уже писав про його попередню роботу на телебаченні та масоване поширення тез рашапропаганди (що Зеленський – це «маріонетка Байдена», Україна – «не демократія», а ліліпутін – «справжній друг Америки»), за його його викинули з телеефіру. А також про його плани перезапустити шоу на платформі Twitter та попередження Маска про можливу критику.

До речі, в коментарях під першим епізодом шоу Карлсона практично не помітно критичних коментарів від користувачів. Можливо, друг Ілон вирішив допомогти і не травмувати неофіта?

Але виглядає ця історія потворно: без жодних доказів Україну звинувачено у завданні собі та своєму населенню непоправних збитків. Загалом уся ця риторика навколо Каховської ГЕС вигідна лише росії та дуже нагадує ситуацію зі збиттям «боїнга» рейсу MH17: тут так само рашисти намагаються створити неоднозначності та розмити відповідальність. І Карлсон успішно їм у цьому допомагає, виправдовуючи окупантів та заплутуючи закордонну авдиторію щодо ролі рф у цій війні. При цьому він ще й дестабілізує американську політику, але багатьом американцям це, схоже, навіть подобається. Росіянам, до речі, також.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: